0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #60 -: Декември 08, 2007, 21:02:31 pm »
Мари благодаря за рецептата за блатове. Само те моля да ми кажеш на каква температура ги печеш и колко време.

Bellla,  :oops: :oops: :oops: срам ме е ама не знам. Старата ни печка беше някаква супермодерна, пълен автоматик, това градуси, степени, кой ще се разправя с тях, от де таквиз есктри. :lol: :wink: Просто слагах тавата, пусках фурната и печех, като добие цвета който е характерен за блатовете, вадя. Та на въпросната фурна, релето за градусите беше залепнало на най-високата степен. И въпреки това ставаха, абе не  съм хранила много прасетата на свекито. :D Сега с новата фурна още не съм пробвала.
*
« Отговор #61 -: Декември 10, 2007, 20:02:51 pm »
Момичета от Немско, да се похваля, че вчера видях в един магазин от веригата на ALDI марципанен Stollen и си купих един. Оценката ми е средна, но може би, защото напоследък ми поомръзна всичко, което купя, да е наблъскано обилно вътре със стафиди.  :D От опаковката си помислих, че по средата има цял банан, но май това беше марципанът, макар че е бял. Както и да е, предполагам, че домашно приготвен, ще е по-добър. Но ще го купя за моята гостенка, щом е нещо специално за тези празници.  :D

Аз с малко късен коментар, ама да кажа  :oops:.
Вкусът на Stollen от магазините не е от най-добрите. И на мене от там не ми е вкусен. Ако е направен в къщи от добра домакиня - пръстите да си оближеш  :P...
Аз лично предпочитам плънката да не е марципанова (смлени бадеми, вода и захар - няма нищо общо с представата за "марципан" в БГ), а от маково семе. Ама и марципанов не отказвам  :lol:.

И аз опитах коледните английски десерти. Пудинга беше 80% стафиди, не ми хареса  :?. Онези другите (забравих им името, дето са като пай) по ми харесаха. Вероятно и те домашно приготвени ще са много по-вкусни  :D.
*
« Отговор #62 -: Декември 10, 2007, 23:26:21 pm »
Таня, въпросния щолен който аз направих го взех от бг.мама където твърдяха, че е оригинална.То има няколко пуснати подобни и аз избрах тази с най много подправки.канела,есенция горчив бадем  :x,карамфил и ром.всичко това доведе до нещо не по нашия вкус.сега по Коледа мисля пак да го направя ,но само с канела в умерено количество.иначе другите съставки са много добри - крема сирене,масло,стафиди...Таня, дай твоята рецепта. :lol:
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
« Отговор #63 -: Декември 11, 2007, 18:31:47 pm »
Ми аz Stollen oще не съм правила в къщи  :oops:. Май не е чак такава философия като козунака, ама със сигурност има тънкости.
Когато говорих със свекито (преди 2 години), тя каза че не правела вече защото децата пораснали и нямало кой да ги яде, а ставали много като количество (макар че ние се събираме всички за празника и аз нямам нищо против да ми даде после 1-2 за в къщи  :lol:). Да я питам така по телефона за някои хитрини при приготвянето не знам дали ще стане, но аз лично предпочитам да гледам как точно се прави, за да мога да го опиша вярно.
Така че моя рецепта нямам, но ако искаш мога да я питам дали си пази нейната (не знам от кога не го прави вече). Иначе съм се наканила и аз да го правя един ден, ама коя година  :P.
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #64 -: Декември 11, 2007, 19:56:56 pm »
Zlatulka, Mary дайте малко повече технологични подробности за тези северняшки сърми /подправки, запичат ли се и пр./ Яла съм на гости такива - действително са много вкусни  :D
Аз мааалко позакъснях с отговора, но все пак .. Значи всичко се прави както съм го описала. Само в плънката се слага и едно яйце и като подправка аз слагам само чубрица. После се вари залято с вода и зелев сок и на края се "застройва" само с яйце. Това е.  :lol:

*
« Отговор #65 -: Декември 22, 2007, 09:49:04 am »
Празниците наближават,а никой не е писал скоро.

Искам да предложа нещо за трапезата на Бъдни вечер.За тези,които не обичат ошаф или пък искат нещо по-различно.
Пълнени ябълки с микс от сушени плодове.Всяка ябълка се овива във фолио и се нареждат в тава,в коята се сипва малко вода.Сервират се заедно с фолиото,за да не се разпаднат и може да се залеят с разтопена захар.
Много е вкусно и е интересно.
*
« Отговор #66 -: Декември 23, 2007, 16:58:56 pm »
elliq, народът си пази идеите само за себе си, това е то!  :D Аз пък си харесах от тази темичка разни неща, които ще направя в скоро време. Иначе, днес приготвих тортата за Коледа, че утре ми пристига гостенката и да остане по-малко за готвене... Суетнята около приготвянето на празничната трапеза е по-интересна и вълнуваща от самата им консумация. Ако още някой се престраши да сподели идеи, сме отворени за тях по Новата година!!!  :D
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #67 -: Декември 23, 2007, 19:35:09 pm »
Аз тази Коледа ще пропусна готвенето защото решихме да ходим у свеки  :D Там тя ще командва, а снахите ще помагат :D Затова и нищо не пиша тук. Ако измисля нещо за Нова година, ще пиша. Сега се чудя като как да направя нещо от месо ама да не са традиционните пържоли. :D

« Отговор #68 -: Декември 23, 2007, 21:55:04 pm »
За Бъдни Вечер,  постничко:
- питка с късмети
-  салата боб с лютеница
- пълнени чушки с стафиди и ориз
- пълнени сърми с ориз и орехи
- картофена салата
- ошаф
- тиквеник
- мед
-орехи

За Коледа ,смятам да направя :
- пе4ено пиле с 4еснов сос
- кюфтенца
- руска салата
- снежанка
- баница
- торти4ка
ЗА Нова година все сме на механа и не готвя :wink:

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ на всички mc101

за основаване на фонд за ин-витро - подпиши се и ти  http://www.bgpetition.com/asistirana-reproduktsia/index.html
*
« Отговор #69 -: Декември 23, 2007, 21:57:23 pm »
И аз се чудя и не мога да измисля нищо, реших че не искам капама за Коледа, твърде много мръвки за моя вкус, а пък и свеки ще наблегне на мръваците и кифтаците....... Може да направя пилешки бутчета, приемам идеи. :lol: Но пък за сметка на това на Бъдни вечер ще понаблегна на постното.

polibo, изпреварила си ме с отговора, я кажи какъв е тоя чеснов сос. Руската салата за Коледа я направих вече, а тортата от мързел днес не успях да я направя. :oops:
« Отговор #70 -: Декември 23, 2007, 22:40:45 pm »
Аз торта утре ще си купя,а 4есновия сос го правя; 1 кутийка майонеза ,3-4 супени лъжици кисело мляко от по гъстото(може и пове4е да сложиш зависи на какво искаш да ти бие пове4е на мляко или майонеза),слагам малко 4ерен  и 4ервен пипер,сол на вкус и пожелание копър(аз не оби4ам и не слагам копър),4есън пресен .Приятен апетит дано ти хареса.
« Последна редакция: Декември 29, 2007, 00:56:45 am от polibo »

за основаване на фонд за ин-витро - подпиши се и ти  http://www.bgpetition.com/asistirana-reproduktsia/index.html
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #71 -: Декември 23, 2007, 23:46:16 pm »
Пълнени ябълки с микс от сушени плодове.Всяка ябълка се овива във фолио и се нареждат в тава,в коята се сипва малко вода.Сервират се заедно с фолиото,за да не се разпаднат и може да се залеят с разтопена захар.
Много е вкусно и е интересно.

Моля те, разкажи по-подробно как става това.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #72 -: Декември 24, 2007, 16:05:38 pm »
Малко късно  :oops: ,но все пак ще отговоря.

Избират се по големи ябълки(аз избирам зелени,но сладки) и се отрязват отгоре като капаче.После се прави дупката:вкарва се ножа от там,от където вече сме отрязали капачето и се изрязва коносовидно.Т.е. отгоре отвора е по голям,а надолу става по тесен(като се внимава да не се пробие ябълката).По този начин се отстраняват и семките.
Сушените плодове се накисват в топла вода,но аз все нямам търпение и леко ги посварявам в микровълновата.Миналата година бях взела от метро два различни микса-горски и цитрусови.И двата бяха много хубави.Слагат се плодовете набъбнали или полусварени в отвора на ябълката,по желание може да се сложи по 1-2 капки ром,затваря се с капачето,което първоначално сме отрязали и овиваме всяка ябълка във фолио.Нареждат се в тава,в която се сипва около 1-2 пръста вода.Пече се на 200 градуса за около 30 мин.
Накрая се разтваря леко фолиото и ябълките се заливат с разтопена захар.Сервира се заедно с фолиото.
Надявам се,че не съм го написала много объркано.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #73 -: Декември 24, 2007, 16:18:55 pm »
Благодаря! А дали не си опитвала същата рецепта в микровълновата? Аз много харесвам вскуса на печена ябълка в микровълнова фурна.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #74 -: Декември 24, 2007, 17:12:43 pm »
Опитвала съм,но без фолиото и ябълките се обезформят и пълнежа малко ми изтече :lol:
*
« Отговор #75 -: Декември 24, 2007, 19:05:41 pm »
Моите печени ябълки на фурна, ги пълних с смлени орехи и кафява захар. Не ги увивам във фолио, не ми се разпадат.
*
« Отговор #76 -: Декември 24, 2007, 19:14:23 pm »
Може,просто снаха ми ми каза да направя така,за да се запази сока от ябълката,а аз не съм много опитна в кухнята  :oops:
« Последна редакция: Декември 24, 2007, 19:20:53 pm от elliq »
*
« Отговор #77 -: Декември 29, 2007, 00:18:01 am »
Аз торта утре ще си купя,а 4есновия сос го правя; 1 кутийка майонеза ,3-4 супени лъжици кисело мляко от по гъстото(може и пове4е да сложиш зависи на какво искаш да ти бие пове4е на мляко или майонеза),слагам малко 4ерен  и 4ервен пипер,сол на вкус и пожелание копър(аз не оби4ам и не слагам копър)Приятен апетит дано ти хареса.

Пропусна чесъна в чесновия сос.Пресен или на прах слагаш? :wink:
« Последна редакция: Декември 29, 2007, 00:21:57 am от Pukanka »
« Отговор #78 -: Декември 29, 2007, 01:00:26 am »
 :lol: сега ве4е го добавих, като съм си бързала и сам изтарвала най важното.благодаря ти Pukanka 4е забеляза  :D :wink:
ако иска6 може и на прах да се сложи аз слагам пресен.

*
« Отговор #79 -: Декември 29, 2007, 13:58:12 pm »
Стана превъзходен. Аз правих пилешка кавърма под шуба и я гарнирах със соса, направо невероятно вкусно. Аз сложих и малко копър /имам замързен във фризера/, абе много кусен, ще го правя редовно.