0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #40 -: Ноември 18, 2007, 17:03:28 pm »
Ами не се запичат, а напротив супа са, по точно чорба със застройка. Ама аз нали съм един цар кулинар, та нийде ма нема, та много не я знам, но ако искаш ще питам подробно и ще докладвам.
Сещам се, че в супата освен вода се слага и малко от зелевия сок, ей толкова вкусно нещо е........
*
« Отговор #41 -: Ноември 18, 2007, 19:42:21 pm »
За Бъдни вечер традиционно приготвям нечетен брой ястия,всичките посни.Задължително правя питка с паричка,тиквеник,лозови сармички и пълнени пиперки,бобена и картофена салата,туршийка и кисело зеле.А за Коледа-пълнена пуйка,зелеви сарми,вече с месо,руска салата,снежанка.Ето и снимков материал:http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=26711&AlbumId=107147
Не идваш ли на този свят,за да прегърнеш едно дете?
http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=26711&AlbumId=96722
*
« Отговор #42 -: Ноември 18, 2007, 20:23:43 pm »
 Аз ще напиша моята рецепта за Новогодишен десерт.Видях че малко има писано на тази тема,та на някой може да му хареса .Мисля ,че е вкусен и празничен!
  Плодова салата:
  Нарязвам на средно големи парченца портокали,грейпфрут,мандарини,киви,банани,ябълки и круши,също и някакви плодове от компот ,например праскови ,за да стане малко по-сладко.Рабъркавам плодовете и  ги разсипвам в малки стъклени купички( ако имам 10 човека,правя 20  :) ) Поливам всяка купичка с малко смес от натурален сок и сока на компота.Отгоре намазвам със сладка сметана и украсявам отново  с плодове кокосови стърготини и шоколадови пръчици,правила съм го и с парченца шоколад. Стават като малки тортички ,и една с друга не си приличат!
  След голямото преяждане ,досега никой не се  е отказал от този десерт,даже действа  на преялите и препилите много освежаващо,става и за мезенце с шампанското(и с уиски е супер)
*
« Отговор #43 -: Декември 05, 2007, 17:43:25 pm »
Момичета от Немско, да се похваля, че вчера видях в един магазин от веригата на ALDI марципанен Stollen и си купих един. Оценката ми е средна, но може би, защото напоследък ми поомръзна всичко, което купя, да е наблъскано обилно вътре със стафиди.  :D От опаковката си помислих, че по средата има цял банан, но май това беше марципанът, макар че е бял. Както и да е, предполагам, че домашно приготвен, ще е по-добър. Но ще го купя за моята гостенка, щом е нещо специално за тези празници.  :D
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #44 -: Декември 05, 2007, 19:11:17 pm »
Е, Розичка, аз също не съм очарована от  Stollen, но те си го обичат. Имат обаче други, къде-къде по-вкусни сладки от това.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #45 -: Декември 05, 2007, 23:18:38 pm »
момичета аз скоро правих Щолен, защото много обичам канела.обаче признавам почти сама си го ядах. :oops:хубаво беше, ама тея подправкииииииии заедно в комбинация стана атомна бомба направо.
 По темата на Бъдни вечер 7 или 9 постни ястия гледам да ги докарам.
 На Коледа - пуйка с кисело зеле
 На Нова година - Капама,сухи мезета,много плодове и ядки.
ако някой има предложения за канелени коледни курабийки,нямам нищо против да я пусне.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
« Отговор #46 -: Декември 07, 2007, 15:31:36 pm »
Diva Roza дай моля те рецептата за тази твоя торта, с крем.Торта домашна, онази с млечно-масления крем, обилно поръсена със смлени орехи.
Нещо се опитах да те цитирам ама не успях.
И ще ви бъда благодарна ако ми помогнете с рецепта за баклава.
Иначе за Бъдни вечер и Коледа менюто ми е стандартно.
Пристрастена към д-р Хаус!
*
« Отговор #47 -: Декември 07, 2007, 17:50:07 pm »
Bellla, тортата, на която казвам "домашна торта", се прави изключително лесно. Вярвам, че всички я знаят. Аз лично купувам два готови блата и това ми спестява както време, така и несполуки с фурната. Но ти можеш да си направиш сама два или три блата, като единият може да е и с какао.
 За крема използвам: 3 яйца, 6 с.л.брашно, половин литър прясно мляко,  2 ч.ч. захар, ванилия, масло. Загрявам млякото със захарта в микровълнова, докато се стопи захарта. Отделно разбивам трите яйца + 6 с.л. брашно, разбиват се добре. Млякото се прехвърля в някаква тенджерка и се слага на котлона да заври. Като заври, се прибавя яйчно-брашнената смес и се бърка през това време, за да не станат бучици. Добавя се ванилията. Бърка се постоянно и за да не загори. След толкова бъркане ( :D) и загряване кремът няма друг избор освен да почне да се сгъстява. Когато се сгъсти, слагам вътре и маслото - около 50 гр. Махам крема от котлона и го оставям да поизстине малко, но не много. След това слагам двата блата в по-голяма чиния и мажа обилно първия с крем, отгоре поръсвам и със смлени орехи, слагам вотрия блат и пак крем, и пак орехи. Всъщност, най-отгоре можеш да украсиш и с някакви пръчици. Оставя се в хладилника да стегне малко. Така получената домашна торта мога да я изям съвсем сама, като зависи и от това колко кризисен е периодът ми.  :D Не е префърцунена торта, но  е изключително вкусна.  :D

А ти какво имаш предвид под "стандартно меню" за Коледа?! Пуйка, патица, гъска, "кифтаци" (много изразителна дума, патент на Mary)?!  :D
« Последна редакция: Декември 09, 2007, 00:06:16 am от DivaRoza »
*
« Отговор #48 -: Декември 07, 2007, 18:04:24 pm »
Ааааааааа и аз я обичам таз торта. Когато се оженихме, свекито много често я правеше, аз ставах по сред нощ да посещавам хладилника. После се научих да я правя, но винаги съм я правила с домашни блатове, защото много ги сиропирам, аз предпочитам компот от праскови, кайсии или круши.
Рози,  :bighug: :balk_21:
*
« Отговор #49 -: Декември 08, 2007, 12:56:12 pm »
Diva Roza благодаря за рецептата за торта. Крема и аз го правя, но не слагам масло. Тази коледа ще направя твоят вариант. Мари блатовете как ги правиш?
Иначе на Бъдни вечер правя постни сърми и чушки, както и чушки пълнени с боб, които са страшно вкусни, содена питка и много плодова салата обилно залята с мед. За Коледа-тази година ще направя тортата на дива роза и пуйка с кисело зеле. Мин година правих пълнена пуйка с пюре от кестени. Ако някой го интересува рецептата ще я напиша.
*
« Отговор #50 -: Декември 08, 2007, 14:29:58 pm »
Уфффф,да му се не види - докато изчета всичко тук ми потекоха лигите... :lol: :eat:Много вкусотии,много нещо,бре!
Аз приготвям същите неща като повечето от вас на Бъдни вечер - пълнени пиперки и сармички с ориз,пълнени пиперки с боб,(или отделно бобец на яхнийка :wink:),леща,ядки,плодове,чесън,ошав и т.н. стандартните неща,както казах.
За Нова Година почти винаги сме някъде я на гости,я с приятели на заведение - но ако все пак сме вкъщи - зелеви сарми,руска салата,пиле,баница с късмети и каквото друго ми дойде наум.
Иначе има една разядка,която ми е много любима и по празници често я правя - извара,майонеза и чесън(ако се добави сиренце натрошено става още по-добре)
Също почти винаги правя салатата,която спомена Мимка - само че без шунката - т.е.класическия вариант,в който е известна тази салата -  царевица,ролца от раци и майонеза(и малко лимонец изстисквам вътре,малко копър добавям също) - на мъжа ми му е любима тая салата. :D
Не знам за вас,ама аз отивам да ям - огладнях от тази темичка! :lol:

Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*
« Отговор #51 -: Декември 08, 2007, 15:04:35 pm »
Мари блатовете как ги правиш?
     3 яйца
     1 ч.ч. захар
     1 ч.ч. кис. мляко
     1/2 ч.ч. олио
     2 ч.ч. брашно
     1 ч.л. сода, ванилия /лимон/
Моята мярка са едни големи чаши за чай, които са около 350-400 мл. И след като разделя сместа в три паници, в едната слагам  какао, канела и кафе.
*
« Отговор #52 -: Декември 08, 2007, 17:28:08 pm »
Ето, че започнаха да се появяват и засукани неща! Браво!  :D Те, явно за вас са си част от "стандартното" ви меню, но за нас, останалите, са непознати.

Bellla, това "пюре от кестени" ми звучи много френч?! Френска ли е тази рецепта, или не и как го приготвяш?! Никога не съм опитвала такова нещо. Ще се радваме, ако намериш време, да ни осветлиш за тайната на приготвянето му!  :D Къде ги намираш тези кестени, продават ли се, или си ги събираш?!  8O Дано не ти е прозвучало странно това, но в парковете у нас май се среща див кестен!
Counterfeit, и твоята разядка е интересна! Греша ли, или това е нещо като така наречената "родопска закуска", ако се сещаш какво беше! Сигурно е много вкусно, нещо като пастет, май!
*
« Отговор #53 -: Декември 08, 2007, 18:05:54 pm »
DivaRoza пюрето от кестени наистина е по френска рацепта. Значи аз купувам кестените от пазара или ги купувам от павилиончета, в които продават ядки / но там обикновено са печени/. В рецептата, която ще дам кестените са сурови и се варят до омекване във вода.
Ето и рецептата:
Разбива се едно пакетче масло/125гр/-предпочитам да е Президент, дава най добър аромат на пюрето
4 жълтъка
2 среди хляб, но накиснати в мляко и изстискани
около 1/2 кг кестени/предварително сварени
сол, черен пипер, шарен пипер
евентуално дробчета нарязани на дребно и предварително сварени/ пробала съм и без дробчета пак е хубаво/

Пюрето се пасира и се вари около 10 мин, даже и по малко, просто да клокне и към всяка порция печено месо се слага като гарнитура или се залива върху месото като сос.
Лично на мен това пюре много ми харесва. Дано хареса и на вас.
Мари благодаря за рецептата за блатове. Само те моля да ми кажеш на каква температура ги печеш и колко време.

« Последна редакция: Декември 08, 2007, 18:32:45 pm от Bellla »
*
« Отговор #54 -: Декември 08, 2007, 18:10:01 pm »
 Белла,това пюре ме заинтригува!Сега трябва да търся кестени!
*
« Отговор #55 -: Декември 08, 2007, 18:57:09 pm »
Бела, благодаря ти много! Предполагам, че е доста вкусно. Не е ли на вкус малко като картофено пюре, или няма нищо общо? Ще се оглеждам в магазините за кестени и ако намеря, непременно ще го пробвам!  :D
*
« Отговор #56 -: Декември 08, 2007, 19:53:52 pm »
DivaRoza,радвам се,че ти изглежда интересна разядката - гарантирам,че също така и ще ти се услади,ако решиш да я направиш! :wink:
Не бях чувала честно казано за родопска закуска(аз съм родом от друг район на страната - Добруджанско :D),но сега като се порових в Гугъл и видях,че май определено си е родопска закуска - основните съставки са пак извара,сирене,майонеза,чесън,и вече има и различни вариации - с печен пипер и разни подправки.
Но ето,че научих нещо днес - как се казва любимата ми разядка! Мерси,DivaRoza! :D
Иначе рецептата я знам от майка ми - беше я направила преди 2-3 години и откак я опитах и аз почнах да я правя.  :eat:

14.04.2009 - 5.12.2010
*
« Отговор #57 -: Декември 08, 2007, 19:59:08 pm »
Counterfeit, не знаеш, мила, щото си младо яре!  :D Кака ти ДиваРоза колко филии с родопска закуска е изяла по бригади и лагери - не е за разправяне.  :D Наборите помнят тези славни времена...  :D
*
« Отговор #58 -: Декември 08, 2007, 20:04:01 pm »
Бела, благодаря ти много! Предполагам, че е доста вкусно. Не е ли на вкус малко като картофено пюре, или няма нищо общо? Ще се оглеждам в магазините за кестени и ако намеря, непременно ще го пробвам!  :D
Като каза кестени,та се сетих,че днес като ходихме в Пикадили на пазар,и видях да продават насипно орехи(сурови ядки),и до тях имаше и кестени! Не бях виждала преди това,но явно покрай празниците са пуснали - ако не се лъжа ти си в Англия,но щом в тукашните супермаркети има,там също със сигурност има  - в Tesco примерно :wink:

А по въпроса за родопската закуска -  наистина много филии отиват покрай нея бе,да му се не види 8O...Като почна,че не мога се спра :oops:...ми то все пак чесънеца доста разяжда... :lol: 

14.04.2009 - 5.12.2010
*
« Отговор #59 -: Декември 08, 2007, 20:20:49 pm »
Diva Roza не бих казала, че прилича на картофено пюре. Вкусът на това е деликатен-по френски изтънчен. Просто гали сетивата. Жекова непременно го пробай и ти!Пропуснах да кажа, че това пюре върви непременно с чаша вино!
« Последна редакция: Декември 08, 2007, 20:26:06 pm от Bellla »