0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #20 -: Ноември 16, 2007, 15:47:47 pm »
Но идеи за питка, особено елементарно обяснени приемам от всички!

Мимка, Коледната питка е постна, като хляб се меси.  Рецепта ли искаш, или как се замесва?

Ми....и двете ако може... :oops: :oops: :oops:
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #21 -: Ноември 16, 2007, 16:06:55 pm »
Но идеи за питка, особено елементарно обяснени приемам от всички!

Мимка, Коледната питка е постна, като хляб се меси.  Рецепта ли искаш, или как се замесва?

Ми....и двете ако може... :oops: :oops: :oops:

1/2 кг. брашно (преситено)
2 яйца -- НЕ се слагат в Коледната пита, но за други поводи да знаеш
1/2 кубче мая (помага за втасването, ако се сложи 1 лъжичка оцет или ракия)
1/2 лъжичка захар
1 лъжичка сол
200-250 гр. хладка вода

Правиш кладенчето от брашното, слагаш в него предварително смитата във вода и оцет мая, солта и захарта и замесваш меко тесто.  Оставяш да втаса (бухне), след това месиш отново, оформяш питка или голяма пита от малки топки в намаслена тава и си оставяш мъничко тесто.  Като втаса отново, слагаш още малко брашно в оставеното тесто, за да стане по-твърдо и оформяш малки топченца.  В средата на питката слагаш окраса като ограда (НЕ затворена в кръг), вътре къщичка и слагаш във фурната да се изпече.  Като се изпече отгоре поръсваш с малко вода или лимонада някаква и покриваш с кърпа, за да си почине и омекне коричката.

Опитваш се да месиш с дланта, а не само с пръсти.  Получава се едно въртеливо движение с дланта, тестото като че само се завърта (ама обяснение и аз дадох...).
« Последна редакция: Ноември 16, 2007, 16:08:31 pm от *Принцеска* »
*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #22 -: Ноември 16, 2007, 16:22:52 pm »
А защо не се слагат яйца в питката?
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #23 -: Ноември 16, 2007, 16:33:54 pm »
А защо не се слагат яйца в питката?

Ами защото на Бъдни вечер трябва да е постно, да не се ядят храни от животински произход.
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #24 -: Ноември 16, 2007, 16:36:36 pm »
tanja, няма да се разберем така! :lol:
Ние обожаваме картофи у дома, а утре ще колим гъските на село (около 20), така че давай бързо рецептата за картофите и за гъската. :wink:
Това картофеното на картинката ми прилича на кнедли или кльозе ... Страшно са вкусни, но спомена ми е, че се правят трудничко ...
Ози ако има рецепта  :wink:
Хубавата жена да не се усмихва така загадъчно, а да си признава. Или може би не тя готви вкъщи?!  :D Ако е така, я поздравявам, че е успяла да го постигне!  :D
Готвя, та пушек се вдига ... и то на един класически лигльо, дет не яде всичко ...
Но за Коледното меню имам удоволствието, или недотам удоволствието, да сме все при свеки  :wink:
Така или иначе чета темата с интерес ...
*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #25 -: Ноември 16, 2007, 17:12:31 pm »
А защо не се слагат яйца в питката?

Ами защото на Бъдни вечер трябва да е постно, да не се ядят храни от животински произход.

Ама 'убу де :lol:.Аз нали казах, че ние по традиция на Бъдни вечер сме при мама.А дайте сега хубава НЕПОСТНА рецепта за питка за Коледа или Нова Година! :oops: :oops: :oops:
Обяснете как става и това с яйцата-никога не съм месила  :oops: :oops: :oops:
*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #26 -: Ноември 16, 2007, 17:12:48 pm »
Сериозни предложения за големи и сериозни хора!!!   :D Браво на вас!

Мимка, и аз правя пълнени картофи, което е любимият традиционен специалитет на всички британци. А домакиня, която не може да го готви това нещо, направо си я отпиши – достойна е за съжаление. Наричат се тези картофи “jacket potatoes” и представлява необелен картоф (jacket означава и обвивка на картоф), който се завива във фолио и се пече. В една тавичка без мазнина, без вода, без подправки се слагат, колкото побере картофи, завити във фолио (тоест, всеки картоф е завит в отделно парче фолио). Пекат се около 1,5 ч. Вадят се един по един, колкото искаш да изядеш и докато е топъл картофът се разрязва на две, намазва се обилно с масло и се яде със сиренце. По-луксозният вариант е, след като ги намажеш с масло, да ги поръсиш доста обилно с настърган кашкавал и да ги запечеш. Става много вкусно, леко и хранително. Може да се напълни картофът и с фасул, гъби, риба или нещо друго. Не се бели кората изобщо, защото тя поддържа цялата структура на картофа. А и сред местните се носи мълвата, че най-ценните витамини били в кората на картофа.  :D  Но аз лично това не го приготвям за празниците, защото го ядем през останалото време. За моя изненада видях миналата зима в Пловдив да продават такива пълнени картофи, на улицата срещу аптека Марица продаваха пици и пълнени картофи.
Ето как изглеждат:

http://www.sainsburys.co.uk/food/mealideas/10thingstodowith/jacketpotatoes/10thingstodowithjacketpotatoes.htm

http://www.kingedward.co.uk/recipes.html


Моите кулинарни намерения засега са доста традиционни, нямам нищо по-засукано. Но може и да претърпи нещо вариация, което ще отбележим по-късно. При нас проблемът е, че ние (тоест аз) сме си внушили, че е най-здравословно да се яде само птиче месо. Съвсем безразсъдно го правехме това и по време на птичия грип,  и то все заради здравословния начин на живот.  :D Казват, че това месо не е толкова мазно и уж вредно. Кой я знае цялата истина обаче?! Мъжът ми в пристъп на малодушие прегърна тази идея, но доста често при вида на салам или луканка му се облещват влюбено очите.  :D Обаче си трае засега, за да не излезе, че е по-слаб от месото и стомаха си. Това аз му внушавам, нещо като чувство за вина му се насажда. Предполагам, че някой ден ще експлоадира и ще го заваря полуобезумял как ръфа тайно шпеков салам.  :D
Иначе, менюто в най-общ вид по дни.
Бъдни вечер:
-   Питка;
-   Сърми със зелеви листа;
-   Варена тиква с мед  и орехи;
-   Баница с орехи, нещо като баклава;
-   Боб, гъст като яхния;
Коледа:
- Салата – или млечна, или така наречената руска салата с майонеза. В Русия тази “руска салата” е известна под името “салат Оливье”. Щото там всички салати са руски.
-   Печена, пълнена пуйка със зеле (тук имаме разногласие с мъжа ми, като той е любител на патиците, които даже любовно нарича “патички”; мисля обаче, че ще е пуйка все пак, защото аз не харесвам чак толкова "патичките"). Киселото зеле си го приготвям сама в една 15 литрова кофа нарязвам зелето, заливам го с вода и е готово след няколко седмици, много го обичаме него, но местните не го ядат това нещо, но може да се купи от турските магазини);
-   Мезета – разни сирена, харесвам и синьо, и с мухъл;
-   Баница с ориз по родопски, но  с готови кори;
-   Торта домашна, онази с млечно-масления крем, обилно поръсена със смлени орехи. Много я обичам и често я правя. Тук няма хубави торти, въобще по сладкишите доста отстъпват на немците например. Има едни кейкове за рожден ден и за сватби, които по-скоро приличат на основа за градеж на нещо. Има и модерни  (поне за тях) сладкарници, в които се продават и само толкова ненужно традиционни неща. Но има и следкарници, в които се срещат континентални неща, т.е. от Европата.  Но аз предпочитам да си направя моята домашна торта.
-   Някакви местни купени неща: бонбони трюфели, Mince Pies, ядки, плодове;
-   Вино, най-вероятно, защото алхокол почти не купуваме през останалото време;
-   Crackers – заради хартиените коронки вътре.

Нова година:
-   Пилешки пържоли с доста подправки и ако може да са по-засукани, но ще видя какви точно;
-   Салата – зависи каква е била на Коледа, та, ще я сменя;
-   Мезета – не знам още;
-   Баница със сирене и късмети;
-   Тирамису – готово от магазина, италиански вариант;
-   Ядки, плодове.


« Последна редакция: Ноември 17, 2007, 17:51:40 pm от DivaRoza »
*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #27 -: Ноември 16, 2007, 18:24:01 pm »
Аз мога да ви споделя една северняшка рецепта за пълнени сърми и чушки, която правя за Нова година (по-точно за следващия ден, когато някои ги болят главите.. :lol:) Та рецептаат е мн. лесна. Вземат се сухи чушки и се попарват във вряла вода за да омекнат. Освен това се приготвят и листа от кисело зеле за сърмите. Пълнят се с кайма и ориз, плюс едно цяло яйце и подправки на вкус. Плънката не се обработва термично, а е съвсем сурова. Та с нея се пълнят чушките и сърмите като се внимава да не се пълнят догоре защото, както знаем, оризът трябва да има място да набъбне. Подреждат се в тенджера и се заливат с вода и сок от киселото зеле (поради която причина в плънката не се слага сол). След като се сварят, се застройват с едно цяло яйце. Става много вкусно и е особено подходящо ястие за Василовден, когато хората едва гледат.. :lol: Да ви е сладко.
Е те това го препоръчвам с всички видове крайници дето ги имам. Майка ми ни прави една тенджера за 1 януари задължително :lol:, щото аз не мога да я правя. :oops:
Мимка, както са ти казали момичетата яйце не се слага в тестото защото не се ядат животински продукти. А аз на Бъдни вечер вместо яйце отгоре, я намазвам с домат.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #28 -: Ноември 16, 2007, 18:59:43 pm »
Мери, значи сме от една кръвна група с теб, а? :lol: Аз тази рецепта я знам от мама, а тя от нейната свекърва. И верно ли и вие я правите за 1 януари? Е те това е съвпадение. И както казах, рецептаат може да мине и за "лекарство".. :lol: :lol:

*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #29 -: Ноември 16, 2007, 19:17:00 pm »
Ами баща ми е северняк и както ти каза това е северняшка манджа. Нашите я правят и на коледа и на първи. А ако не са я правили на коледа, задължително на 13 януари /василов ден по старо му/.
Когато още бяхме гаджета с моя мъж, му разправям аз за нея, а той ми вика егаси и блювоча, а сега иска по 3 пъти. :lol:
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #30 -: Ноември 16, 2007, 19:56:46 pm »
Освен традиционните постни ястия за бъдни вечер, нищо друго традиционно не правя.
За самата Коледа гледам нещо мръвчесто да е.
А за Нова Година наблягаме на прасешките пържоли. И задължително млечна салата. Може би майка ми го е правила това като съм била малка, но за мен това си е новогодишния вкус. Тази година обаче мисля за Коледа да направя една мамина рецепта. Пълнено пиле в глинен гювеч, със зелеви сърмички около него. Онзи ден свеки ликвидира последните 6 бройлера и наложи бидона със зеле, та се надявам, че до Коледа ще е готово.
*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #31 -: Ноември 17, 2007, 09:53:35 am »
Това картофеното на картинката ми прилича на кнедли или кльозе ... Страшно са вкусни, но спомена ми е, че се правят трудничко ...
Ози ако има рецепта  :wink:

Точно така се каzват (Knödel или Klöße - zа раzличните части на Германия), а кнедли са на чеШки мисля. На мене хич не са ми вкусни  :?.
Ако Осиана има иzпитана рецепта нека я даде, ако не Ще zвъня на свеки да я питам (ако искаШ)  :D.
*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #32 -: Ноември 17, 2007, 14:51:03 pm »
Таня, а пък чехите, от своя страна, са ги заимствали от немската кухня.  :D От 1620 г. до края на Първата световна война Чехия няма политическа самостоятелност, а е била в границите на Австро-Унгария. Като Чехия е имала по-засилено австрийско влияние (на всички нива), докато Словакия  - под унгарско. Следите ги има и днес. От австрийците са и кнедлите, и многото чешки замъци.  :D А кухнята е почти също немска, включително традицията да се яде шаран на Бъдни вечер, любимия щрудел и много други. Така, както нашата е много повлияна от турската. Сред славяните чехите са наричани и "немските славяни". А кнедлите са и сладки, и солени. Интересно се получи  с тези различни традиции в кулинарната практика и културни препратки.  :D
Иначе, като прочетох за северняшкото лекарство за изтрезняване, се сетих, че и баба ми правеше някога такава лековита супа от зелев сок, праз, малко зеле, като се сварят се застройва с яйце. Никога не ми се е налагало да я опитвам, но съм чувала добри отзиви.  :D
Пешек, тази твойта рецепта с пиленцето и сърмичките ми се стори доста любопитна. Плънката еднаква ли е и как се подреждат, колко се варят, защото пилето изисква поне час и половина обработка, доката сърмите май и по-бързо стават. Може и да греша. Уточни, ако ти се пише.  :D
« Последна редакция: Ноември 17, 2007, 15:00:27 pm от DivaRoza »
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #33 -: Ноември 17, 2007, 15:12:17 pm »
Точно така се каzват (Knödel или Klöße - zа раzличните части на Германия), а кнедли са на чеШки мисля. На мене хич не са ми вкусни  :?.
Ако Осиана има иzпитана рецепта нека я даде, ако не Ще zвъня на свеки да я питам (ако искаШ)  :D
Tanja, с голямо удоволствие ... Аз страшно много ги обичам ... и ми е голям мерак да направя поне веднъж в къщи. Подозирам, че мъжа ми няма да ги одобри, но все пак ...  :D
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #34 -: Ноември 17, 2007, 15:53:11 pm »
Това картофеното на картинката ми прилича на кнедли или кльозе ... Страшно са вкусни, но спомена ми е, че се правят трудничко ...
Ози ако има рецепта  :wink:

Точно така се каzват (Knödel или Klöße - zа раzличните части на Германия), а кнедли са на чеШки мисля. На мене хич не са ми вкусни  :?.
Ако Осиана има иzпитана рецепта нека я даде, ако не Ще zвъня на свеки да я питам (ако искаШ)  :D.


Сега нямам мнго време, тук ги има да се продват готови, самосе попарват във вода.
По късно ще видя за рецептата. Моя я знае. На мен лично, изобщо не ми харесват. :?
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #35 -: Ноември 17, 2007, 16:40:36 pm »
DivaRoza, ще пробвам за пръв път да го правя сама това пиле. Навремето майка ми слагаше и малко гъбки, а също и ситно нарязаните дреболии на пилето (ако има). Най-добре е да се приготвя в глинен гювеч. Правят се много малки сърмички. Нарежда се един ред на дъното на гювеча. После се поставя пълненото пиле и се уплътнява със сърми. Накрая се поставят няколко листа кисело зеле и върху него наръсвате няколко зрънца кимион. сипвате съвсем малко водичка и се мята във фурната. Студен съд в студена фурна. След като се загрее - около 30 минутки намаляте фурната и го оставяте поне 2 часа. Изключвате и оставяте да изстине във фурната. Понеже наистина сърмите стават по-бързо, просто като подготвяте плънката оставяте ориза по-суровичък.
*
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #36 -: Ноември 17, 2007, 17:32:55 pm »
Пешек, благодаря ти. Може и да се наканя някой път да го приготвя. Предполагам, че от съчетанието на различни вкусове се получава нещо много вкусно. Аз не съм много добра по сърмите. Не мога да правя от онези малките сърмички. Моите все излизат с размери по-голям от топка за тенис. Имам леля в Смолян и там съм виждала такива малки, съвършени по форма сърмички. Но те там си ги правят през цялата година, не само за Бъдни вечер. Интересни традиции, навсякъде различни.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #37 -: Ноември 17, 2007, 20:52:15 pm »
Кльосе от сварени картофи

Килограм и половина картофи, 75гр. брашно, 100гр. картофено брашно, 2 яйца, сол, индийско орехче.

Картофите се сваряват и се пюрират с брашното, 50гр. от картофеното брашно, яйцата, солта (на вкус), и съвсем малко (на върха на ножа) от индийското орехче. Bсичко се омесва, докато стане еднородно тесто. Разделя се на 12 части и се оформят топки, като се набиват ( притискат се плътно да станат сбити). С останалите 50гр. картофено брашно се овалват и се пускат в гореща подсолена вода и се варят на слаб огън 5 мин.,снемат се от огъня и се остявят още 5-10 мин. в горещата водя да киснат.
Приятен апетит. :D


Утре ще готвя, Rouladen /Рула/ рецепта и снимка - утре. Това е нещо вкусно от Германската кухня, може да се приложи на Коледа  и най-вече на Нова Година. :D :wink:
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #38 -: Ноември 17, 2007, 21:20:40 pm »
DivaRoza, и аз не съм много добра в навиването на малки сърмички. Тук в Пловдив пазарувам от време на време от един магазин където ги правят такива. И сериозно се замислих дали да не ги питам ще ми продадат ли сурови.  :D
Re: Коледно и новогодишно меню!!!
« Отговор #39 -: Ноември 18, 2007, 11:38:29 am »
Кльосе от сварени картофи
Много ти благодаря  :D
Аз много ги обичам ... също така много обичам и броколи, брюкселско зеле, червеното им зеле и прочие ... Ще се пробвам - пък да видим  :wink: Последно ни гощаваха в Германия на една Нова година, ама бяха домашни - скъсах се да ги ям  :wink:
За моя радост вече от доста ходини в Метро /а вече и навсякъде/ има и Щолен и Коледните им сладки ... :D
Сигурно ако живеех в Германия щяха да ми текат лигите по нашенски неща, ама сега ми се ядат такива  :wink:

Zlatulka, Mary дайте малко повече технологични подробности за тези северняшки сърми /подправки, запичат ли се и пр./ Яла съм на гости такива - действително са много вкусни  :D