Сериозни предложения за големи и сериозни хора!!!
Браво на вас!
Мимка, и аз правя пълнени картофи, което е любимият традиционен специалитет на всички британци. А домакиня, която не може да го готви това нещо, направо си я отпиши – достойна е за съжаление. Наричат се тези картофи
“jacket potatoes” и представлява необелен картоф (
jacket означава и обвивка на картоф), който се завива във фолио и се пече. В една тавичка без мазнина, без вода, без подправки се слагат, колкото побере картофи, завити във фолио (тоест, всеки картоф е завит в отделно парче фолио). Пекат се около 1,5 ч. Вадят се един по един, колкото искаш да изядеш и докато е топъл картофът се разрязва на две, намазва се обилно с масло и се яде със сиренце. По-луксозният вариант е, след като ги намажеш с масло, да ги поръсиш доста обилно с настърган кашкавал и да ги запечеш. Става много вкусно, леко и хранително. Може да се напълни картофът и с фасул, гъби, риба или нещо друго. Не се бели кората изобщо, защото тя поддържа цялата структура на картофа. А и сред местните се носи мълвата, че най-ценните витамини били в кората на картофа.
Но аз лично това не го приготвям за празниците, защото го ядем през останалото време. За моя изненада видях миналата зима в Пловдив да продават такива пълнени картофи, на улицата срещу аптека Марица продаваха пици и пълнени картофи.
Ето как изглеждат:
http://www.sainsburys.co.uk/food/mealideas/10thingstodowith/jacketpotatoes/10thingstodowithjacketpotatoes.htmhttp://www.kingedward.co.uk/recipes.htmlМоите кулинарни намерения засега са доста традиционни, нямам нищо по-засукано. Но може и да претърпи нещо вариация, което ще отбележим по-късно. При нас проблемът е, че ние (тоест аз) сме си внушили, че е най-здравословно да се яде само птиче месо. Съвсем безразсъдно го правехме това и по време на птичия грип, и то все заради здравословния начин на живот.
Казват, че това месо не е толкова мазно и уж вредно. Кой я знае цялата истина обаче?! Мъжът ми в пристъп на малодушие прегърна тази идея, но доста често при вида на салам или луканка му се облещват влюбено очите.
Обаче си трае засега, за да не излезе, че е по-слаб от месото и стомаха си. Това аз му внушавам, нещо като чувство за вина му се насажда. Предполагам, че някой ден ще експлоадира и ще го заваря полуобезумял как ръфа тайно шпеков салам.
Иначе, менюто в най-общ вид по дни.
Бъдни вечер:- Питка;
- Сърми със зелеви листа;
- Варена тиква с мед и орехи;
- Баница с орехи, нещо като баклава;
- Боб, гъст като яхния;
Коледа:- Салата – или млечна, или така наречената руска салата с майонеза. В Русия тази “руска салата” е известна под името “салат Оливье”. Щото там всички салати са руски.
- Печена, пълнена пуйка със зеле (тук имаме разногласие с мъжа ми, като той е любител на патиците, които даже любовно нарича “патички”; мисля обаче, че ще е пуйка все пак, защото аз не харесвам чак толкова "патичките"). Киселото зеле си го приготвям сама в една 15 литрова кофа нарязвам зелето, заливам го с вода и е готово след няколко седмици, много го обичаме него, но местните не го ядат това нещо, но може да се купи от турските магазини);
- Мезета – разни сирена, харесвам и синьо, и с мухъл;
- Баница с ориз по родопски, но с готови кори;
- Торта домашна, онази с млечно-масления крем, обилно поръсена със смлени орехи. Много я обичам и често я правя. Тук няма хубави торти, въобще по сладкишите доста отстъпват на немците например. Има едни кейкове за рожден ден и за сватби, които по-скоро приличат на основа за градеж на нещо. Има и модерни (поне за тях) сладкарници, в които се продават и само толкова ненужно традиционни неща. Но има и следкарници, в които се срещат континентални неща, т.е. от Европата. Но аз предпочитам да си направя моята домашна торта.
- Някакви местни купени неща: бонбони трюфели, Mince Pies, ядки, плодове;
- Вино, най-вероятно, защото алхокол почти не купуваме през останалото време;
- Crackers – заради хартиените коронки вътре.
Нова година:- Пилешки пържоли с доста подправки и ако може да са по-засукани, но ще видя какви точно;
- Салата – зависи каква е била на Коледа, та, ще я сменя;
- Мезета – не знам още;
- Баница със сирене и късмети;
- Тирамису – готово от магазина, италиански вариант;
- Ядки, плодове.