Аз бих избрала по-мекия тон от моя страна. За да покажа колко съм добронамерена. А тя колко зле се е отнесла с мен, едва ли не от позицията на силата и превишавайки правата си.
Даже може някой юрист да го доукраси и с текстове от закона.
------------------
До
Директор д-р Мариета Райкова
РЗОК - СОФИЯ–ГРАД
1408 София, ул. “Енос” 12-14
тел.: 02/ 965 67 46
ЖАЛБА
от
срещу
акушер-гинеколог д-р Антоанета Дука Атанасова,
ДКЦ V, Студентски град, гр. София, п.к. 1700
Уважаема госпожо Райкова,
Повод за тази жалба е отказа на акушер-гинеколог д-р Антоанета Дука Атанасова от Студентска поликлиника в гр. София да ми направи вторичен преглед (след проведен първичен) в рамките и срока на издаденото ми от личния лекар направление за гинеколог. Оправда се с някакви неразбираеми за мен обяснения за здравната каса и с отпускания на пари. Доколкото ми е известно, такъв отказ е незаконен.Не можа да ми даде логичен отговор за причините, а прехвърли отговорността на здравната каса, която, според нея, не отпускала достатъчно пари.
Също така, искам да се оплача от лошото отношение на д-р Антоанета Атанасова към мен като пациентка. Отношението на д-р Антоанета Дука Атанасова по време на първичния преглед на 09.10.2007 г. беше отвратително – не само некомпетентноне само непрофесионално, а и нечовешко. Отнесе се много грубо и надменно. Обиди ме, че съм дебела. Никога няма да забравя репликата й, че "при такъв дебел корем с напипване нищо не могложе да се разбере!?" Разговаряше с мен не с нормален тонът й, а с често минаваше в крясъци. Каза ми, че следващия път трябва да си платя 10 лв. за преглед и също така, че не може да ми обяснява какви биха могли да бъдат причините, че от 2 год. да не мога да забременея.
Днес, 09.11.2007 г. реших да се обадя по телефона и да си запазя час за
вторичен преглед, за който разбрах от според нейните думи, че щетрябваше да ми струва 10 лв. Но д-р Антоанета Дука Атанасова ми каза, че няма да може да ме приеме, докато не направи достатъчна бройка на първични прегледи и също спомена за някакви пари, но аз така и не разбрах какво точно означава това. Направих всичко по силите си Опитах се да си разясня какво ми се казва, като дори попитах: "Какво да правя, тогава?”, а отговора бе: "ще звъните по телефона, докато не Ви кажа преценя, че мога да Ви приема!"
Като осигурено лице, което редовно плаща здравните си осигуровки,
Считам, че поведението на тази лекарка нарушава както нормативната уредба на НЗОК, така и етичните правила и норми за лекарска практика. Искрено се надявам, че РЗОК ще вземе необходимите мерки за пресичане на подобни злоупотреби в бъдеще от страна на д-р Антоанета Атанасова.
С уважение,
(трите имена, подпис)