0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Курсове "шев и кройка"?...
« -: Ноември 07, 2007, 15:43:37 pm »
Искам да се науча да шия. Е, няма да отварям шивашко ателие, нито възнамерявам да си шия поли и палта :)
Ама примерно разни ремонтни работи - да направя някой подгъв, да скъся нещо.
Ето сега имам много хубави плетени дантели и искам да си ги зашия на един чаршаф, ма не мога - уменията ми се простират до зашиване на копче :oops:

Та, има ли такова нещо като курс по шев и кройка?
Търсих в Гугл, ама нещо нищо не открих...
Re: Курсове "шев и кройка"?...
« Отговор #1 -: Ноември 07, 2007, 22:01:19 pm »
Наистина е хубаво да можеш да си позашиеш сам разни работи. Моята майка шие отлично и аз все исках да се науча пък тя не ми даваше . Ти си гледай уроците пък шиенето на мен го остави така ми казваше ...Е, сега сме доста надалечко, и  се чудя какво ще правя с ципа на якето си???
Уроци по шев и кройка има , такива съм срещала във вестник "Позванете" в раздела за образование и квалификация. Като ушиеш нещо да се похвалиш :D
*
« Отговор #2 -: Ноември 07, 2007, 22:54:48 pm »
Ох, Цветенце, да можеш да шиеш е изкуство. За съжаление, аз не го владея. :lol: Майка ми ме е учила и да шия, и да плета - ми не ми се получи и тва си е. Иначе и аз на копчетата съм много добра, ама само до там.
Успех в начинанието!
*
« Отговор #3 -: Ноември 07, 2007, 23:00:26 pm »
Ох, Цветенце, да можеш да шиеш е изкуство. За съжаление, аз не го владея. :lol: Майка ми ме е учила и да шия, и да плета - ми не ми се получи и тва си е. Иначе и аз на копчетата съм много добра, ама само до там.
Успех в начинанието!

Аз плетох терлички, докато бях бременна :lol: Баба ме научи като бях много малка. А като бях ученичка си плетях едни потници, дето ти се вижда пъпа, че бяха мн модерни :P
Ама да можеш да шиеш е много по-практично.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #4 -: Ноември 07, 2007, 23:07:44 pm »
Ей ма на, аз съм шивачка по образование, не съм работила в завод или фабрика, но от време на време си подгъвам някой друг панталон. Сега и по пач-а се зарибих, вече имам "нов проект"  :lol: Събота и неделя отварям машините. Питай, снимай, ако мога дистанционно да помагам - на драго сърце. :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #5 -: Ноември 08, 2007, 09:57:00 am »
Искам да се науча да шия.

И аз искам. Ако намериш курс, свирни да ходим заедно.

Мога да правя само дребни работи, иска ми се да правя повече неща. Например да си ушия  спално бельо. Не ми стига акъла как да направя възглавницата  :oops:
*
« Отговор #6 -: Ноември 08, 2007, 10:17:00 am »

Мога да правя само дребни работи, иска ми се да правя повече неща. Например да си ушия  спално бельо. Не ми стига акъла как да направя възглавницата  :oops:

И на мен спалното бельо ми е влязло в главата. Както писах, имам едни страхотни плетени на една кука дантели и ми се иска да си ги пришия отстрани на чаршафа. Обаче и чаршафи търся, или по-скоро плат за такива, защото това, което се продава днес сравнение с едно време за мен е твърдо и грубо. Дори и на ТЕД и разни други - не ми харесва памука.
Майка ми има една позната, дето работи в магазин втора употреба и я беше викнала веднъж, че и докарали чисто нови чаршафи, вносни някакви, с незабележими дефекти и изтеглени съответно от търговската мрежа, и разпратени по бедните страни :) Ами тези чаршафи са супер, толкова меки, чисто бели, но с някакви нишки, сатенени ли, копринени ли, не знам, иначе памучни, толкова меки и приятни, и красиви. Еи такова нещо по магазините днес аз не съм видяла.

Та след дългото лирично отклонение, Зайко, продължавам да търся, ако видя нещо, непременно ще ти кажа!
« Отговор #7 -: Ноември 08, 2007, 10:26:13 am »

Хехее, Зайко Байко, възглавница се прави лесно  :wink: ама има няколко варианта  :lol:
Най-лесния е: хващаш две правоъгълни парчета плат (размера на възглавницата + оставяш мегдан за подгъв. Първо подгъваш от едната тясна страна и двете парчета, после ги съединяваш от другите три.
Надявам се, че съм го обяснила що годе ясно :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #8 -: Ноември 08, 2007, 10:41:17 am »
Зайко, ето какво открих
Първото малко ме съмнява, почти никакво инфо за организацията, не открих координати, трябва да им пратиш някаква заявка/запитване, в която ти изискват всички данни, че и ЕГН даже и всичко това не ми се струва читаво, ама виж го:
http://www.angelfire.com/pa4/panprograms/artcolege.htm

И още едно място, където мисля да се обадя и разпитам как стоят нещата:
http://www.reklamator.com/pid/355/
*
« Отговор #9 -: Ноември 08, 2007, 10:44:36 am »
Питай, снимай, ако мога дистанционно да помагам - на драго сърце. :D

Благодаря :D
Но първо ще имам нужда от малко подготовка, че да разбирам адекватно дистанционните съвети :)
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #10 -: Ноември 08, 2007, 11:30:48 am »
little_rabbit, първо се изпират платовете, всички памучни планоте се свиват, после си скрояваш възглавницата с твоите размери, като си отпуснеш и малко аванс, разгърнато се получава един дълъг правоъгълник.
1. поръбваш късите страни.
2. обръщаш на опаката страна и подгъваш толкова, колкото ти е размера на възглавницата /близо 3/4 от плата/
3. осталата 1/4 част, или приблизително 20 см., загръщаш /похлупваш/ и зашиваш.
След това обръщаш от лицевата страна и гладиш.
Надрасках една схема, дано съм го обяснила добре:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #11 -: Ноември 08, 2007, 11:45:51 am »
Рали, не схващам. Сигурно трябва да си го направя от хартия и да го разбера.

Цветенце, благодаря! Ей сега ще звънна на вторите. Първите и на мен не ми харесват, с това ЕГН...
« Отговор #12 -: Ноември 08, 2007, 11:48:13 am »
Оки, сега ще рисувам на фотошоп-а  :wink:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #13 -: Ноември 08, 2007, 11:49:36 am »
Ей, Евро, много хубаво си го обяснила! Благодаря!

Цветенце, обадих се на вторите. Да не си звъняла ти преди малко там? Три нива на обучение, с преподавател от Техникум, което не навежда на мисълта дали в самия техникум не организират нещо?
« Отговор #14 -: Ноември 08, 2007, 12:04:22 pm »
Така, ето ми бисерите  :lol:

Пфу, не се вижда като снимка... ми ето тук е
« Последна редакция: Ноември 08, 2007, 12:06:48 pm от rally_pat »

*
« Отговор #15 -: Ноември 08, 2007, 12:05:42 pm »
Ей, Евро, много хубаво си го обяснила! Благодаря!

Цветенце, обадих се на вторите. Да не си звъняла ти преди малко там? Три нива на обучение, с преподавател от Техникум, което не навежда на мисълта дали в самия техникум не организират нещо?

Не съм, писах им мейл, ма то кога ли ще отговорят, трябваше да звънна.
Ми то може и да организират, ма как да разберем?...
*
« Отговор #16 -: Ноември 08, 2007, 12:24:04 pm »
Зайко, и аз се обадих.
Хубавото, което ми се стори е, че не чакаш да се събере група, а ти се разбираш с преподавателя за удобно време.
как ти се струва цената? Аз идея нямам как вървят подобни курсове...
« Отговор #17 -: Ноември 08, 2007, 15:28:01 pm »
Ау, Рали, голяма работа си!!!
Цветенце, май е нормално - 220 лв. първо ниво, 260 второ и 300 трето, но аз не чух конкретен отговор какви умения ще придобия. Може да се пробвам само на първо ниво, но напролет.
*
« Отговор #18 -: Ноември 08, 2007, 16:27:27 pm »
Ау, Рали, голяма работа си!!!
Цветенце, май е нормално - 220 лв. първо ниво, 260 второ и 300 трето, но аз не чух конкретен отговор какви умения ще придобия. Може да се пробвам само на първо ниво, но напролет.

И аз така реших - напролет. Като се замислих сега в края на годината следва подготовка за празници и други мероприятия и ще ми дойде нагорно.
*
« Отговор #19 -: Ноември 08, 2007, 20:26:28 pm »
Аз съм ходила на такъв курс. Преди години бях луднала по шиенето, много исках да се науча да шия и да кроя, ей така за мен си, за кеф. Даже заради този курс, се отказах от курса по английски, за да съм отдадена изцяло само на едно нещо.
Та в този курс имаше малко теория, конструиране, кроене, шиене разбира се и няколко бода на ръка, които се използват за подгъви на определени платове които не "носят" тегели. Времето на обучение беше 3 месеца. Издадоха ми сертификат за професионална квалификация.
Уших си доста неща тогава, освен на мен и на майка ми и свеки. Поли, панталони, 2 костюма, блузи, сака, елеци, абе доста неща. На майка ми раклата дето имаше платове сега е празна. :lol: Даже си ших и един официален тоалет за сватба. Също така съм  шила и спален комплект, но бебешки и детски, а на нас само калъфки. А в пердетата как експериментирам, направо не е истина. :D
Сега като помина време, нещо ми стихна ентусиазма и все по рядко хващам машината.