Лекар ли сте? Интересувате се от медицинската страна на въпроса с термини?
Здравейте отново!
Аз съм майка на 3,5 годишно момиченце. Свекърва ми има доказана хетерозиготна бета таласемия от преди 5-6 години (преди не е знаела), след като родих и мъжа ми си направи изследване - той също има хетерозиготна бета таласемия. На дъщеря ми все още не съм правила изследването, но лекарят ни подозира, че има. На 7 месеца хемоглобинът и беше 93, а желязото 10,1. Лекарят каза, че трябва да взима желязо (дадох едно шише малтофер и от тогава не съм давала). На една, две и три годинки - хемоглобинът беше 105. Желязото не е изследвано. Моя позната подари за дъщеря ми сироп Florabio Krauterblut mit Eisen. И тъй като е с желязо 7,5 мг на 10 мл, аз отново зачетох из сайтовете за таласемията. Сега ми направи впечатление, че на някои места различават минима и минор. И се питам: мога ли да давам този сироп на дъщеря ми или не? При таласемията възможно ли е на свекърва ми да е най-минимална, на мъжа ми по-силно изразена, а при дъщеря ми - още по-силно изразена?
Моля Ви да ми изясните тези въпроси и други важни, които Вие прецените във връзка с таласемията.