Докторе, днес бяхме на контролно мерене и айдее пак Lan в оркестъра! Знам, че сте изписали много по тази тема, но ще съм Ви страшно благодарна да успокоите една леко параноична майка свикнала много да знае и просто потресена от лекотата, с която някои "педиатри" "работят" с детето и
. Накратко мерките са ни: 44,5см - главичка (добре измерена, според вашето описание. Не повярвах и мерих и вкъщи толкова си е), порастнала с 4см за 1 месец, 7кг. (качили сме 730гр., измерено и двата пъти с памперс и пелена, т.е. реалното тегло е малко под 7кг.), и 62см. Точните думи на лекарката: "Много бързо растете трябва да взема 4капки вигантол!"
аз: "Имате съмнения за рахит ли?"
тя: "Не, но при този растеж е добре да има по-голяма профилактика"
Добре де, но аз с лаишките си познания по темата пак съм на ясно, че профилактика е профилактика до едно време, след което си е живо лечение! Въпросът ми е: има ли някакви условия, за да се пуснат кръвни изследвания за рахит, например на гладно или нещо друго? Във всяка лаборатория ли се правят? Как трябва да кажа "Изследвания за рахит" или си имат някакво специално наименование? Гледах си аз вашата табличка - наистина има голяма глава, но и аз и татко му и целите ни родове сме с големи глави, трябва ли да се притеснявам? Килограмите също са доста, но не изглежда пълен, напротив...също родова черта е "набитост".
Следващ момент: тя: "Лесно ли се стряска?"
аз: "Ами да."
тя: "Добре е да взема калциев глюконат, за да се поуспокои малко!"
аз:
тя: "Да само 7 дни по 2 ампулки, нищо не е това, само ще е по-засмян!"
аз:
, просто не знаех какво да и кажа...
Та при тези дадености, смятате ли, че имаме нужда от калциев глюконакт и наистина ли не "нищо" и се изписва само за успокояване?
Съжалявам за огромното си излияние, но на моменти просто ми се ще да съм си проста, да вярвам, да не чета и да си живея спокойно, а не да се натоварвам страшно емоционално при всяко посещение при бг-педиатър!