Здравейте д-р Бърди,
Желая Ви лек ден.
Имам нужда от Вашите компетентни съвети.
1. Бебето, вече на 4,5 м, от известно време си намали апетита. До ок. 2 мес беше много лакома, ядеше дори повече от нормалното за възрастта си. След това започнаха периоди на намалено и увеличено хранене. Сега обаче от 10на дена количеството изпито АМ варира от 80 до 180 гр, като най-интересно, сутрин, след като е нахранена ок 23.30 последно и се събуди към 7.30, показва най-малко апетит, понякога изпива само ок. 70гр, категорично отказва повече, блъска биберона и плюе млякото
?????? После през деня, от 120 до 180гр /в редки случаи/. През деня се храним на 4ри часа, понякога ако е изяла на предното хранене по-малко огладнява и по рано, но рядко. Понякога и на повече от 4ри часов интервал. Последното пето ядене се пада ок. 23 - 24ч, него и го даваме в заспало състояние, т. е. яде и спи, обикновено изпива всичко. Знам, че не е правилно да се храни бебето след като не се е събудило и поискало, но какво да правя, тя няма и да се събуди, което означава, че оства още по-малко количество изядено за деня
Правихме и кръвни изследвания, евентуално за железен дефизит, но всичко е ОК. Иначе тя е жизнена, много подвижна, опитва се да става..... Снам, че сигурно ще ми кажете, както и немските педиатри, оставете детето да определя само колко да яде, щом наддава, било нормално. Но за мен да яде по-малко от това, което изяждаше на 1 мес, не е нормално, няма логика, от нищо, нещо, не става.
След ок. седмица ще започваме със захранването, не ми се мисли как ще е с него.
Каква може да е причината за този намален апетит?
2. Двама немски педиатри установиха, че има т. н. Предпочитание за държане на главата на ляво, от където идва и някаква асиметрия и изкривяване, доколкото разбрах, можело да има проблеми за вбъдеще. Препоръчаха ни т. н. Остиопатия. Ъук в Германия е доста разпространена, ходихме вече 1 път, правят и някакви масажи, отзат на вратлето, нещо се разблокирало. Не знам, аз по принцип съм доста скептична към такива нетрдиционни методи, да видим какво ще излезе.
Вие имали ли сте такива случаи, какво ще ни посъветвате да направим. Според педиатъра ни, нормалната лечебна гимнастика нямоло да помогне в случая???/
Благодаря Ви.