Васи, дано да си права. Благодаря, че се включи. Алекс едва от една седмица спи повече от 4 часа нощем, така че едва ли толкова бързо се е регулирала кърмата. Това, което ме накара да проверя колко яде е, че последните дни огладняваше по-бързо от обикновено на 2 часа и ядеше доста кратко.
Ще изчакам и мнението на д-р Бърди все пак.
За достатъчността на кърмата само прираста на теглото може да е критерий.
ВСИЧКО друго е относително. Затова аз при такива случаи меря два пъти през седмица. Ако не наддават добре при първата контрола давам разнообразни препоръки за подобряване на кърменето, вкл връщане на нощните хранения (едно!), по-дълго оставяне на гърдата,смяна на гърдите в рамките на ЕДНО хранене. Ако и на втората контрола не наддава добре-давам пробна добавка след едно кърмене.
Аз съм ПРОТИВ:
*да се кърмим цял ден, всеки 10 минути, защото това "увеличавало" млякото. Попитайте детето, дали то иска да се храни на всеки половин час. Съмнявам се.
*да настояваме за кърмене,когато всички данни са против-теглото на детето е много по-важно от нашия фанатизъм.
*кърмаческия "фанатизъм". Пазя и насърчавам кърменето по всякакъв начин, но мисля и за детето. Липсата на калории в първите месеци от живота на бебето е ключов по отношение редица висши мозъчни функции и развитието им в ДЪЛГОСРОЧЕН АСПЕКТ. В този аспект-детето е по-важно.
"...По въпроса с пълненето на гърдите през нощта, това се влияе от кърменето на бебето. Ако то намали/премахне храненията през нощта, започва да се произвежда по-малко кърма в тези часове и съответно не се чувства препълване."
->По моите скромни наблюдения, това е точно обратното. Мнозинството майки са с пълни гърди на сутринта след по-дълга пауза. Разбира се млякото намалява с всеки ден, ако гърдата не се изпразва добре и този нощен "ефект" може да отслабва с времето.
*