0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - бебета от 0 до 12 месеца
« Отговор #640 -: Декември 01, 2007, 15:37:32 pm »
Благодаря Ви д-р Бърди отново,
Намазах снощи и тази сутрин с Тридерм, определено зачервяването намаля, стана кафеникаво, пигментацията на кожата около мястото на мазането обаче  избледня :( / пише го като странич. ефект при Тридерма/. Ще се възстанови ли това?

Оказа се, че днес идват едни българи, които ще ми донесат Фусикорт,
Какво да правя в такъв случай, да продължа ли с Тридерма, т. к. съм мазала вече два пъти или да премина на Фусикорта??? Да не се смесят много мазилата??

Благодаря Ви и весел уикенд
Пигментацията там е страничен ефект на инфекцията. Избледняването е добър знак-просто кожата трябва да възстанови нормалния си цвят в тези области.
Продължете само с Тридерм-по-силният КС препарат играе по-добра роля.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #641 -: Декември 01, 2007, 15:39:37 pm »
Здравейте, докторе!
Първо добрата новина - червените грапави бузи вече се върнаха в нормално състояние  :lol: Благодаря Ви за съветите и по този казус :D

Обаче днес сме с ново 20 :?
От няколко дни има нещо като похъркване от нослето, но досега освен  Тонимер не съм слагала друго. Тази нощ обаче Валери се събуди в 2 часа с писъци и нестихващ рев и в продължение на час и половина само дето челна стойка не правихме с татко му, за да го успокоим. Тече носа много, дави се от сополите, а като си сложи бибероната в устата да заспи и не може да диша въобще през носа надава още по-страшен вой. Ползвахме неколкократно аспиратор - много воднисти и прозрачни са секретите. Принудих се снощи и му пръснах в двете ноздри по веднъж Олинт 0, 05% и дадохме панадол 5 мл. Така и той се укроти за няколко часа. Днес положението е същото- носа тече, детенце не спи и е много неспокоен.
Предвид зачервяването на бузите докато пи зинат заедно със зиртек!- мога ли да слагам олинт? Кога и по колко? А виброцил?
Предвид, че е на 4 -кратно хранене, от които първото и последното са АМ с оризова каша, какво количество приблизително трябва да изяжда? Средните 2 хранения са от по 250-320гр., но приготвеното от мен количество от 320 мл. сутрин и вечер не му стига и се чудя колко най-много няма да му навреди? В момента е 8800кг, 77см на 11 месеца.
Благодарности в аванс! :D
Само Олинт и Панадол->> засега са достатъчни.
Давайте толкова храна, че да се засити детето.
То само ще спре, когато не иска повече.
9-9.500 тежи нормално едно дете на 12м възраст.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #642 -: Декември 01, 2007, 15:45:09 pm »
Здравейте, Д-р Бърди! Бях ви писала на лични за продължителната ни жълтеница с падащ впоследствие общ билирубин и увеличаващ се АСАТ; сега нещата малко се поизясниха, ще ви напиша резултатите.
Кр. група А(+) , аз също.
ХВ 123
Левк 10.10
тромб 495
КАС(АКР) в норма
йонограма-норма
кр.захар, урея, креатинин, пик.к-на, общ билирубин, общ белтък, албумин, холестерол, АЛАТ, ГГТ, С-реакт. протеин, желязо- норма
АСАТ- 50.7
ЛДХ- 507
УРИНА-     левкоцити 75
           седимент- ед. левк, ед. еритр.
Осм. резист- 058- 048
фибриноген 2.2
алфа 1 антитрипсин 1.11 норма
феритин 89.9 норма
копрограма- б.о.

Anti HCV(-)
Anti CMV IgM (-), Anti CMV IgG (+)
HBsAG(-)
EBV IgM (-), EBV IgG (-)
anti HDV (-)
anti HSV1 po-malko ot 1:4
anti HSV2 po-malko ot 1:4
anti VZV IGM (-)
anti VZV IgG (+)

urokultura -Е.коли
 УПФ/ DCS- Kl. oksytoсa
toksoplasmosa (-) Ще лекуваме за 10 дни с Панцеф по 2.5 мл на 24 4аса
Детето наддава нормално, много е весела и усмихната, няма и не е имала висока температура досега, лимфните възли не са увеличени, черен дроб и слезка също.
казаха ни , че черния дроб няма проблем , проблема в момента е уроинфекцията. Дали е така?!

Въпросите ми са следните:
1. Абревиатура на какво е УПФ?
2. Може ли да имат лоши последствия тези Anti CMV IgG (+) и anti VZV IgG (+)?
3. Една уроинфекция като в нашия случай може ли да е причина за намален апетит у детето?
4. Какво да правим с противохепатитната ваксина, имаме само един прием- в родилния дом. да продължим с другите 2 ваксинации или да започнем отначало?

Това още веднъж подтвърждава факта, че всеки иктер (жълтеница) с трайност над 20 дена трябва ОБСТОЙНО да се изследва, а не да се говорят глупости, дава Фенобарбитал и изобщо, правят неща толкова характерни за Бг реалии.
Разбира се че една инфекция и уроинфекция в частност могат да дадат пролонгиран иктер. Ако бяха взели насериозно тази тема с иктера, щяха да го разберат.

С излекуване на уроинфекцията и иктера ще изчезне.
Разбира се че инфекция може да даде понижен апетит.

Anti CMV IgG са или предадени антитела от Вас, или прекарана инфекция Цитомегаловирус. В Бг не изследват задължително бременните за TORCH  групата инфекции, нито правят вагинални посявки за Стрептокок. Защо? Не били важни (както често споделя колежката Слънчева). Нищо че навсякъде другаде са... Нямам коментар.
Що е това TORCH:
http://en.wikipedia.org/wiki/TORCH_infections

Продължавате ваксините по график!
Естествено, че не се рестартира серията Хеп Б ваксина. Продължавате с липсващите Ви дози!!
« Последна редакция: Декември 01, 2007, 16:21:18 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #643 -: Декември 01, 2007, 15:48:30 pm »
Предлагам да го претеглите пак.
Ако наддава добре-оставете нещата както са си.
На 4.12 сме на консултация и ще го претеглим.
А до тогава, предполагам продължавам да цедя?
Да. Малки количества.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #644 -: Декември 01, 2007, 15:56:09 pm »
Смесих както казахте чай  кърма, но отпи 2 пъти и отказа повече.
Ще ви напиша режима който имахме вчера
03,00 - 100 мл.кърма
08,00 - 70 мл кърма
09,00 - 80 мл. кърма
10,00 - 30 мл.кърма
12,00 - 65 мл. кърма
13,00 - 45 мл. кърма
14,00 - 30 мл. кърма
17,00 - 50 мл. кърма  от 17 до 23 часа не спа, плака, беше неспокоен, неутешим и след като заспа в 22,30 яде  в 23,00
23,00 - 40 мл. кърма
общо количество кърма през деня 510, и съответно чай 40 мл.
проблемът е също, че ако не заспи навреме, започва се едно неистово плачене, което не мога да успокоя, и след няколкочасово / 4-5 часа/ разкарване на ръце, той заспива, и ако имам късмет ще яде докато спи.
   Моля помогнете ми, че скоро ще се побъркам наистина

Много, прекалено много хранения.
Трябва да преминете на 4.5-5 часови интервали. Детето може да иска и на 5-6 часови. Както виждате, между 03 и 13 най-доброто хранене е в 09, което Ви показва че детето може би иска да се храни на 5.5-6 часови интервали.
Ако кърмата Ви е рядка, може да причинява рефлукс или въобще голямо неспокойствие у детето (факт отричащ се от фанатици от т.нар. "лиги" от всякакъв сорт, но абсолютно важащи в практиката). В тези случаи може след 5 часа да дадете АМ-Хумана е най-добрия избор.

Огледайте бибероните Ви да текат добре НИТО МНОГО,НИТО МАЛКО-НУК са добри биберони.
За рефлукса, сгъстяване с 1-2мезурки оризово брашно би дало резултат веднага.
Може детето да има тежък рефлукс (от много рядка кърма,например)и затова щом поеме 30-40 да започват болки и затова да не иска да продължи с храненето.

Ако въпреки тези мерки детето не се подобри, нужни са изследвания.

Първото е без паника да разредите храненията, да опитате с добро АМ, да огледате бибероните.
Sir Alec Guinness
« Отговор #645 -: Декември 01, 2007, 15:59:59 pm »
"Anti CMV IgG са или предадени антитела от Вас, или прекарана инфекция Токсоплазмоза. В Бг не изследват задължително бременните за TORCH  групата инфекции, нито правят вагинални посявки за Стрептокок. Защо? Не били важни (както често споделя колежката Слънчева). Нищо че навсякъде другаде са... Нямам коментар.

Продължавате ваксините по график!
Естествено, че не се рестартира серията Хеп Б ваксина. Продължавате с липсващите Ви дози!! "

За токсоплазмоза е изследвана- отрицателни. ЦМВ доколкото разбрах е цитомегаловирус.
Простете, но наистина ме интересува това УПФ (DCS) тъй като трябва да го проследим
а аз не знам какво е това.
« Последна редакция: Декември 01, 2007, 16:04:58 pm от antoanetastat »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #646 -: Декември 01, 2007, 16:19:42 pm »
Простете-естествено Цитомегаловирус. Грешката е моя.Но останалото важи :)
Не знам какво имат пред вид под УПФ.
Sir Alec Guinness
« Отговор #647 -: Декември 01, 2007, 18:51:05 pm »
Снощи счупих термометъра в стаята не детето!Много се уплаших, почистих го с прахосмукачка и с парцал, а после разбрах, че не трябвало.Обадих се в спешния център и там ми казаха, че този живак в термометъра не бил опасен.На кой ли не звънях и все противоречиви мнения.Много съм притеснена и уплашена, опасно ли е , моля споделете?
Изхвърлете филтъра на прахосмукачката.
Огледайте пак около мястото на инцидента.
Изхвърлете парцала,с който сте забърсали.

Не мисля че имаме проблем.
Вземете дигитален термометър.
Благодаря Ви много!Изчистих и измих навсякъде, дано не е останало!Дажеси купих и друга прахосмукачка, а за парцала, аз съм със гъба тип моп и много добре го измих и със препарат даже и в този случай пак ли трябва да го изхвърля или не!Имам дигитален на Чико, но не мери много точно, а снощи просто без да искам го изпуснах, не сме го ползвали! Ох, дано да няма нищо страшно.Преместих детето и снощи не сме спали в тази стая и цяла нощ  цял ден проветрявах, изтупах пътеките и измих с вода и сапун и се надявам да не е останало нищо!Вие как мислите, безопасно ли е вече.Извинявайте много за въпросите, но съм много притеснена!
*

berina

• **
  • 70
  • Вече съм на 7мес.
« Отговор #648 -: Декември 01, 2007, 18:58:57 pm »
Привет докторе.
Вчера бяхме на консултация и ни поставиха Пентаксима в крачето мусколно.За сега няма странични реакции и дано..........
Но въпроса който ме притеснява е теглото на бебо.На 2м. е и е 7кг.и 63см.Обиколка на главата 41см.и гъдички 42см.
Храни се 5пъти на ден по 180гр.АМ,много е спокоен/когато е нахранен/,няма колики.
Но педиатъра ни каза да намаля количеството поне на 150гр.и той снощи цяла нощ рева от глад,като се нахрани и си заспа.
Какво да правя и опасни ли са тези килограми........ :(

Моите слънчица -Берк и Ерай
« Отговор #649 -: Декември 01, 2007, 19:01:22 pm »
Проблем ли е , че чистих, със същият моп , с който мих вчера? Само да подчертая, че първо минах със прахосмукачката и после с мопа и се надчвам по мопа да не е имало нищо , ама знам ли?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #650 -: Декември 01, 2007, 19:04:11 pm »
Привет докторе.
Вчера бяхме на консултация и ни поставиха Пентаксима в крачето мусколно.За сега няма странични реакции и дано..........
Но въпроса който ме притеснява е теглото на бебо.На 2м. е и е 7кг.и 63см.Обиколка на главата 41см.и гъдички 42см.
Храни се 5пъти на ден по 180гр.АМ,много е спокоен/когато е нахранен/,няма колики.
Но педиатъра ни каза да намаля количеството поне на 150гр.и той снощи цяла нощ рева от глад,като се нахрани и си заспа.
Какво да правя и опасни ли са тези килограми........ :(
Някои деца са така.
Оставете детето и не пипайте нищо.
След като проходи нещата ще се нормализират.

НЕ СЕ правят "диети" на бебета!
Достатъчността на калорийния прием в тази възраст е една от най-важните предпоставки за нормалното психо-интелектуално развитие в много по-късна възраст.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #651 -: Декември 01, 2007, 19:06:06 pm »
Проблем ли е , че чистих, със същият моп , с който мих вчера? Само да подчертая, че първо минах със прахосмукачката и после с мопа и се надявам по мопа да не е имало нищо , ама знам ли?
Изхвърлете този "моп" (тази дума не я знам... :)) Какво за Бога е това? нещо като "реимбурсмент"? не си пазим езика с тези глупави американци ;).
Sir Alec Guinness
*

berina

• **
  • 70
  • Вече съм на 7мес.
« Отговор #652 -: Декември 01, 2007, 19:07:55 pm »
Много благодаря за светкавичния отговор.
Значи спокойно ще си му давам 180гр.

Моите слънчица -Берк и Ерай
« Отговор #653 -: Декември 01, 2007, 19:28:41 pm »
Много Ви благодаря Докторе за съвета,
снабдих се вече с оризово брашно за бебета, и ще пробвам, но като цяло проблемът при нас е, че той ВЪОБЩЕ не иска да яде в будно състояние, даже съм минавала на 5 часов режим, но той си прескача храненето, и като заспи естественно аз му бутам шишето, за да яде. Страхувам се да го оставя гладен часове наред и чак евентуално ако поиска да му дам мляко - струва ми се, че ще минат дни докато захапе бибероната на шише с мляко. А и ме е страх да не се обезводни.А като се замисля, май и преди това не е ял в будно състояние, защото като се размърдаше иили го вземах на ръце и го кърмех или след като отказа да суче, му давах шише с изцедената кърма/но винаги е било в полусънено състояние/. Но сега спи определено по-малко и все по-малко ще спи, което означава, че все по малко ще бъде изпитото количество.
Да ви напиша и какво е изял днес - НО САМО КАТО СПИ     
01,00 - 100 мл. изцедена кърма
04,00 - 60 мл.издецена кърма
08,00 - 70 мл. издецена кърма
11,00 - 130 мл.изцедена кърма
12,30 - 110 мл. Аптамил 1 /бях по магазините и баща му се грижеше за него и беше свършил кърмата затова заместил с АМ/
14,00 - 100 мл. Аптамил 1
15,00 - 40 мл. Аптамил 1
Значи ако е буден, независимо дали е гладен или сит, не пие от шише НИКАКВО мляко, само иска чай от лайка. Затова като заспи му предлагаме шишето и той си суче докато го изплюе.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #654 -: Декември 01, 2007, 19:46:23 pm »
@berina
Да-безусловно. 100 мл имат 66-70 кал.
« Последна редакция: Декември 01, 2007, 19:48:51 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #655 -: Декември 01, 2007, 19:56:07 pm »
Много Ви благодаря Докторе за съвета,
снабдих се вече с оризово брашно за бебета, и ще пробвам, но като цяло проблемът при нас е, че той ВЪОБЩЕ не иска да яде в будно състояние, даже съм минавала на 5 часов режим, но той си прескача храненето, и като заспи естественно аз му бутам шишето, за да яде. Страхувам се да го оставя гладен часове наред и чак евентуално ако поиска да му дам мляко - струва ми се, че ще минат дни докато захапе бибероната на шише с мляко. А и ме е страх да не се обезводни.А като се замисля, май и преди това не е ял в будно състояние, защото като се размърдаше иили го вземах на ръце и го кърмех или след като отказа да суче, му давах шише с изцедената кърма/но винаги е било в полусънено състояние/. Но сега спи определено по-малко и все по-малко ще спи, което означава, че все по малко ще бъде изпитото количество.
Да ви напиша и какво е изял днес - НО САМО КАТО СПИ     
01,00 - 100 мл. изцедена кърма
04,00 - 60 мл.издецена кърма
08,00 - 70 мл. издецена кърма
11,00 - 130 мл.изцедена кърма
12,30 - 110 мл. Аптамил 1 /бях по магазините и баща му се грижеше за него и беше свършил кърмата затова заместил с АМ/
14,00 - 100 мл. Аптамил 1
15,00 - 40 мл. Аптамил 1
Значи ако е буден, независимо дали е гладен или сит, не пие от шише НИКАКВО мляко, само иска чай от лайка. Затова като заспи му предлагаме шишето и той си суче докато го изплюе.

Това, което описвате е един от най-неприятните (за радост рядко срещащ се)проблеми в общата педиатрична практика. За многото години практика не съм намерил отговор на това. Освен нещата за които Ви писах, роля играят и следните неща:

*спирането на кърменето има много причини. Може да е:
->>във връзка с промяна във вкуса на кърмата. Защо? факторите са от храни до лекарства (свързани с Вас фактори, имам пред  вид).
->>Второто-може да е във връзка с много рядка кърма,която изобщо не се сгъстява (колкото и "масажи" да препоръчват разни наивни индивиди  от разни "лиги").Това води до жестоки рефлукси и болки при хранене. Това се последва от Ваш натиск детето да се храни, то отказва, Вие сгъстявате храненията от паника, от което нещата само още повече се влошават.Само борбата с рефлукса чрез оризовото брашно помага да зараснат раните и детето да се храни с апетит. В този аспект, вместо Аптамил Хумана АР е много добър избор, ако само с оризовото брашно не става. Трябва задължително да слагате 1-2 мезурки оризово брашно в последния биберон. Дали и в други? Ще видим в динамика.

Няма проблем да го храните с шише, докато спи. Не е редно, но от опит мога да Ви кажа че е единствено възможното. Друго е да оставите за седмица съпруга Ви да го храни.Внимавайте особено детето да не се задави. Опитайте с биберони на НУК.

Количествата,които пишете са ДОБРИ. Без значение е дали спи,или не. Това ще се коригира скоро след захранването.
« Последна редакция: Декември 01, 2007, 20:07:49 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #656 -: Декември 01, 2007, 20:04:11 pm »
Благодаря Ви от все сърце докторе,
Добре, че има хора като вас,всеотдайни и добронамерени.
Благодаря Ви
*
« Отговор #657 -: Декември 01, 2007, 20:16:37 pm »
Здравейте Бърди,
писах Ви преди 10тина дни относно нашите проблеми с изхождането и храненето.Послушах съветите Ви и не съм давала предписаните лекарства от тукашните "педиатри".Единствено смених АМ - от Фризолак на Аптамил Комфорт.Останах с впечатление, че не харесвата Фризолака, ако греша, моля за извинение.Аз лично с него нямах проблеми, освен може би последната кутия.Или пък сме имали проблем.
Добрата новина е, че детето регулира само режима си на хранене - 06ч,10ч,14ч,18ч,22ч,02ч, по 150гр, като в 02ч само изпива около120-130гр и в 14 рядко изяжда 160 - 180 гр.Вечер вече е по - спокойна, буди се само за хранене, но две вечери поред давах Панадол - предположих, че може би от зъби е неспокойна.Остава неспокойна между 18 и 21ч - до къпането.
Това, което продължава да ме притеснява е вида на акото - сиво - зелено, със същата неприятна миризма, доста рядко, почти воднисто и веднъж /от 2 пъти/ пенесто.Изхожда се след моята намеса с термометъра.
Иначе детето наддава добре /според мен/, според Л.Л. - трябва да е на диета :D 8O.
0м 3.700, 51 см, глава 36см ,гърдички 34см /изписаха от РД 3.150/
1м 4.600, 53см, 38/35
2м 5.300, 57см 39см глава
3м 6.200, 59 см, 40см
3м и 10 дни 6.400,61 см
Въпроси те ми са - според вас добре ли наддава? При тези количества изпивано АМ, възможно ли е все още да не ака, защото е гладна и затова да плаче?Нормални ли са тези воднисти изпражнения, а цвета, на какво се дължи?
Объркана съм и продължавам да се притеснявам. Дано да е без причина И накрая да се окаже, че аз съм за лекар :lol: :lol: :lol:!
Благодаря Ви за търпението да изчетете дългия пост!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #658 -: Декември 01, 2007, 20:51:18 pm »
"...доста рядко, почти воднисто и веднъж /от 2 пъти/ пенесто."
->Това не е запек. Оставете детето без термометър.
Ако всичко е наред, изпражненията ще започнат БАВНО да се поправят.
Ако не се, може би ще е нужно безлактозно Ал110 мляко. И някои други неща. Ще видим... .
Да, не обичам продуктите на Фризланд (Фризолак, Фризопеп,Фризовом и т.н.).
Не знам защо-смятам ги за "масов" пазар. НАН не е ли също? Да, е. Аз с Хумана работя по принцип.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #659 -: Декември 01, 2007, 21:02:52 pm »
Добре, да изчакам да се поправят - бавно,колко /за ориентир, да не ви занимавам "ден през ден" /?Да сменям ли пак млякото?
НАН не е ли също? -не го разбрах това.