Давам и аз моите две рецепти за меденки. Изпробвала съм ги многократно, дори в по-големи дози, защото по празниците като ходим на гости и носим и меденки.
Меденки за Коледа300 гр. Мед
300 гр. Захар
150 гр. Мас
150 гр. олио
3 – 4 яйца
0,5 чаена лъжичка карамфил
лимонова кора
1,5 чаена лъжичка сода
брашно – малко повече от килограм
канела
Стопява се маста и се смесва с олиото. Захарта се разтваря в малко вода и заедно с меда, мазнината и яйцата се прибавят към брашното. Овкусява се с канела, карамфил и лимонова кора. Омесва се меко тесто. Разточва се на пласт с дебелина около 5-6 мм. Изрязват се фигурките. Нареждат се в намаслена тава, да има разстояние между тях. Пекат се на умерена фурна /180 градуса/. Вадят се след като се надуят и краищата им порозовеят. Като я натиснеш отгоре меденката трябва да е мекичка. Не се отлепят веднага, защото са меки и ще се разчупят. Оставят се да поизтинат малко и тогава се махат от тавата.
Може да се пекат и върху оризова хартия. По-лесно е така.
От една доза излизат три тави за фурна /от тези широките, които обикновено се продават с печката/.
Могат да се украсят с разтопен шоколад или със смес за целувки.
Медени топчета 1 ч.чаша олио
1 ч.чаша захар
1 кафена чаша мед
2 яйца
канела
смлени орехи
1 чл. Сода
брашно
шипков мармалад
Смесват се меда и яйцата и се добавят към олиото и захарта. Добавя се брашното и другите неща. Замесва се меко тесто. От което се оформят малки топчета. В намаслена тава се нареждат топчетата и се пекат на фурна 200 градуса. Като поистинат се махат от тавата и се слепват две по две с мармалад.
... снимки нямам, защото в понеделник правих, но свършиха преди