0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тиха нощ, свята нощ ... Коледните празници наближават!
« Отговор #40 -: Ноември 07, 2007, 10:54:35 am »
Роzичке,
не се иzвинявай, време имаме достатъчно  :D. ПиШи когато имаШ време. Мисля Ще е интересно zа всички.

Osiana,
благодаря zа рецептите, ама Щом не са иzпитани, Ще стане като с голямата ми мъка - коzунаците  :(.

Момичета,
така ми се иска да ви успокоя, да ви кажа че това Ще е последната ви Коледа само двама, но zнам че няма да ми повярвате.
Преди една година по съЩото време, едно от момичетата тук след 5 годиШен стерилитет беШе така отчаяно, че хич не му беШе до праzници (като zа капак имаШе и отрицателен тест след инсе). Естествено, не zаради моите успокоителни думи, но таzи Ще е първата им Коледа с малка дъЩеричка.
Повярвайте и вие, може би това е и ваШата последна самотна Коледа. Украсете дома си, иzненадайте любимия, съzдайте си прятна атмосфера, това Ще е репетиция zа другата година, когато ниЩо няма да е съЩото!
*

petq74

• 373
  • Роден да пълзи, не може да лети!
« Отговор #41 -: Ноември 07, 2007, 12:01:48 pm »
явно сам убила коледния дух в нашата каща :(.благодаря ви моми4ета 4е ми вращате желанието за празнуване.вси4ки ваши окуражителни думи, идеи за коледа, коледни рецепти,песни и настроения като 4е ли ми вращат желанието  за този хубав празник.трябва да саживя празника в тази каща :?
Пух?- Каза Прасчо
Да!- Отговори Пух
Нищо!... Просто исках да съм сигурен,че те има Пух!!! Каза прасчо хващайки Пух за лапичката...
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #42 -: Ноември 07, 2007, 12:14:55 pm »
Коледа за нас е много важен празник. Семеен. Винаги сме украсявали с голямо желание коледната украса. Никога дори и за миг не съм си помисляла до сега да не празнувам или да не украсявам, защото нямам деца. Никога до сега не ни е било тъжно на Коледа. Моя мъж с радост украсява външната украса. Тази година е решил да направи от лампички (които са в безцветен маркуч, точната дума не се сещам) коледно дърво на стената на къщата от към улицата. :wink: Подаръците, приготовленията по коледните и новогодишни празници са така интензивни при нас, че нямаме време да мислим за тъжни неща. Винаги сме украсявали голяма елха, около 2 метра. Когато украсим всичко ще пусна снимки.

Момичета нека на този прекрасен празник, да се порадваме поне малко, да се отпуснем и не мислим постоянно за тъжни неща. Нека изпитваме и радост в живота, а какъв по-хубав повод от това да е точно на Коледа?

Прегръщам ви всички. :bighug:
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #43 -: Ноември 07, 2007, 13:58:59 pm »
Момичета нека на този прекрасен празник, да се порадваме поне малко, да се отпуснем и не мислим постоянно за тъжни неща. Нека изпитваме и радост в живота, а какъв по-хубав повод от това да е точно на Коледа?

Оси,  :balk_602:  :bighug: :bighug: :bighug:
И с нетърпение чакаме снимки. :P

*
« Отговор #44 -: Ноември 08, 2007, 15:05:39 pm »
Таня, както ти обещах, ето някои символи на английската Коледа. Father Christmas е английската версия на Santa Claus.

По-характерни неща за празника: Christmas Cards. Първата коледна картичка е от 1843 г. Изключителна популярност получават през викторианската епоха. Даже и на работното място всеки оставя за останалите по една картичка и съответно получава също. Вкъщи картичките се закачат на нещо като въженца и са част от коледната украса. Картичките са част и от етикета, начина на общуване между хората. Много добре се гледа, ако след като си бил на гости на някого, след това изпратиш картичка, за да благодариш и изкажеш възхищението си колко прекрасно си си изкарал. Даже и да не е било добре, то се налага да излъжеш, за да се поощряват домакините да те поканят пак!  :D Размерите на някои от картичките са доста нетрадиционни, така че спокойно пликът с картичката може да мине за скицник за рисуване например. Но това не стряска никого. Колкото по-ексцентрично, толкова по-фешън си. Красива традиция. Имахме миналата година една възрастна съседка, която ни е канила няколко пъти на чай. И макар че къщите са близо и тя може да дойде или пък да се обади, ние винаги намирахме малка картичка, пусната в пощенската кутия, че ни кани на чай и т.н. Слава, Богу, не е имала изискване за облеклото, т.е. dress code.
Друго традиционно нещо тук са така наречените Christmas Crackers. Представляват нещо като конфета, завита във формата на голям бонбон. Слага се на всеки на масата за коледния обяд. Може и в началото на обяда всеки да си отвори, т.е. дърпа своя кракър със съседа си по маса. Нещото издава лека пукотевица, като вътре има хартиена коронка и някаква дреболийка за награда - фибичка, ключодържател. Хартиените корони се слагат на главите и така като царски особи хората се хранят (такива коронки се носят  и на рождените дни). Внасят весел елемент. Кракърите днес май се произвеждат в Китай, така както и повечето британски символи. Има луксони варианти, като отвън хартията е по-луксозна и подаръчето вътре също. Но има и евтина версия в една кутия по няколко. На Коледа никой не бива да е без кракър и без коронка съответно. Същот води началото си от викторианската епоха.

(вж. тук как изглеждат кракерите: http://images.google.com/images?q=Christmas+Cracker&hl=en&rls=RNWE,RNWE:2006-09,RNWE:en&um=1&ie=UTF-8&sa=X&oi=images&ct=title)

Стигаме до най-същественото - коледния обяд или Christmas Dinner. Обикновено включва: печена пълнена пуйка (чехите например ядат на Коледа шаран, много е типично), брюкселско зеле, цели печени картофи, няколко вида сос, любимите наденички и кой каквото си иска друго. Десертът е Christmas pudding и се яде с лъжица. Аз лично не го харесвам това нещо, защото ми прилича на пресни джибри (оново нещо от виното) с малко кекс. Но местните си го обичат. Всъщност, е нещо като кес в специална форма, но с много и различни сушени плодове. Кексен вариант на българския ошав. Пудингът се залива с бренди сос. Въобще те обилно заливат всичко със сос. Другият сладък десерт са любимите през цялата година Mince pies. Малки пайове, пълнени с нещо като сладко от стафиди.

(вж. как изглеждат Mince pies:  http://www.mincepieclub.co.uk/UserFiles/File/open_crumbling_mince_pie.jpg

(вж. тук как изглежда Christmas pudding:http://images.google.com/images?q=Christmas+pudding&hl=en&rls=RNWE,RNWE:2006-09,RNWE:en&um=1&ie=UTF-8&sa=X&oi=images&ct=title

Част от украсата е и разбира се Christmas tree. Коледната елха, която някои неориентирани политици се силят, че трябвало да се казва Празнично дърво, за да не се засягали представителите на другите религии. Голяма тъпотия. Къщите се украсяват и отвън и отвътре. Отвън с разноцветни лампички, като някои украси си имат сюжети и история, която показват. Много са красиви и ефектни къщите по Коледа. Представяте си колко много ток отива...Типично английското дърво по това време (както за нас е дренът), което вече е цъфнало, е Holly ( а и растението Ivy, нещо като бръшлян). От стари времена се слага в къщите, за да ги предпазва от зли сили. Смятало се е обаче за лош късмет да вкараш в къщата си клонче от това дърво преди самата Коледа. Holly има много красиви едри червени плодчета, любимо лакомство на птичките и гълъбите, които по размери могат да бъдат сбъркани с патиците, нещо като летящи, сиви патички. Толкова са дебели гълъбите.

(вж. как изглежда Holly: http://www.fotosearch.com/photos-images/holly.html)

Известни са и Christmas stockings или чорапите, които децата оставят на камината в коледната нощ за подаръци.  Подаръци има и около елхата.
По средата на коледния ден, точно в три часа (малко преди да си пие чая) кралицата прави обръщение към любимия си народ. Така нареченото Queen's Christmas Message, което се предава естествено по радио и телевизия. Традицията водела началото си от крал Джордж V през 1932. Няма обичай министър-председателят да им обяснява колко са щастливи навръх Нова Година, както при нас това прави президентът.
Веднага след Коледа ( Christmas) следва  Boxing Day. Началото му се губи някъде преди 800 години, когато кутии (boxes) са слагани пред църквите, за да се събират пари за бедните. Наричали ги още Christmas boxes. Веднага след Коледа, защото се е предполагало, че на Коледа има много храна. И понеже на самия празник слугите са работели, то господарите са им събирали каквото е останало от празника, за да занесат и на семействата си на другия ден. Англия е ужасно класово разделена страна, усеща се това все още.

Не е тайна, че английската храна е ужасна. Масата яде замразени храни, които ако веднъж опиташ, няма да повториш. Отвратително нещо без вкякакъв вкус и даже опасно за живота. Смята се за много модерно и за голямо умение, ако можеш да готвиш. Модата е по средиземноморския начин на живот и хранене. Спомням си преди време един френски политик се беше пошегувал, че не може да се вярва на хора, които ядат такава храна.  :D Много шум се вдигна тогава, но и те си го знаят това и не спират да се шегуват на тази тема.
Това е накратко, останалото - в интернета.
*
« Отговор #45 -: Ноември 09, 2007, 18:43:37 pm »
Много ти благодаря Роzичке  :flower:!
Така хубаво си описала всичко. Сега доста неЩа ми стават ясни. Хубаво е, че не само имат традиции, но и ги спаzват.
Понякога сигурно тежи целият тоzи етикет, но все пак е приятно.

Надявам се на всички е било интересно  :occasion10:.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #46 -: Ноември 09, 2007, 19:04:34 pm »
Понякога сигурно тежи целият тоzи етикет, но все пак е приятно.

Особено задължителният следобеден чай!

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
*
« Отговор #47 -: Ноември 11, 2007, 18:05:24 pm »
Ах,Коледа!
Много го обичам този празник.И изобщо всички празници.
Мен още не ме е обхванал коледния дух,но и това ще стане.Като чета темата се сещам за нашата първа Коледа като семейство.Това беше преди 5 години.Беше ми толкова хубаво.Само си приготвих вечерята за Бъдни вечер(да не повярваш :D)и ни беше толкова приятно.Ама то си наближило,бе.Сега поглеждам календара,то декември се задава.Еха,супер!
*
« Отговор #48 -: Ноември 11, 2007, 22:08:44 pm »
И на мен ми е люмият празник, обожавам да правя украси, още на 1 декември слагам елхата, като всяка година купувам по някоя нова играчка и вече (след 6г.) наистина прилича на "коледна елха", супер накичена, но е красива :lol:
Слагам украса и в цялата къща, чорапчетата под елхата, подаръците ...
 :D
*
« Отговор #49 -: Ноември 11, 2007, 22:31:48 pm »
Дива Роза, за мен също беше много интересно да видя един друг поглед върху този празник!
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #50 -: Ноември 12, 2007, 16:15:26 pm »
Аз също много обичам Коледа и суетата около празника. Украси, подаръци, сладки, музика.....сняг. Напоследък за подаръци правя кошници. Един път ги видях в един сайт и ми хареса идеята и от тогава много обичам да ги правя сама.
За съжаление не съм ги снимала моите, но като идея е следното:

Миналата година на свекървата подарих голяма кошница в зелено - хубав зелен чай, кафе Якобс, имат зелена опаковка, Линд шоколад в зелено, зелена коледна играчка много хубава, пакет луксозни салфетки в зелено, сиренца няколко вида, свещ :) в зелено, две чаши за вино и бутилка вино, коледна покривка, украсих го с борови клонки, малко целуфан и златиста хартия, коледна панделка и стана красиво.
Тази година мисля да напазаеувам пак и да направя няколко кошници.
Като идея за дете може пак кошница с играчка, дрешка, шоколад, мандаринки, детска козметика.  Може и национални кошници - прмерно италианска /спагети/, руска /с водка вместо вино  :P/, френска със сирена....
*

Osiana

• 4888
« Отговор #51 -: Ноември 12, 2007, 17:25:22 pm »
Нина, оригинална идея, тук ги има да се продават готови, обикновено ги подаряват по друг повод като за рожден ден, годишнина...и т.н, но тази идея също ми допада - на Коледа с коледни кошници....много ориганално става.

*
« Отговор #52 -: Ноември 12, 2007, 17:37:25 pm »
Nina, много ми хареса твоята идея! Бих направила за подарък, но от къде да намеря самата кошница  :oops: ?
*

Nina

• 2643
« Отговор #53 -: Ноември 12, 2007, 17:57:26 pm »
Osiana и тук ги има готови, но сам да си накупиш и да направиш  и после като я харесат е много приятно. А и можеш да си купип неща според възможностите. Аз преди все се чудех какви подаръци и тази идея ми хареса, аз лично също предпочитам да получа нещо такова, че вече имам достатъчно пуловери, вази... :)

Лале, кошниците ги има в цветарски магазини, магазини за сувенири...и не са скъпи. Взимаш по обикновена и я правиш необикновена :)
*

piera

• 896
  • Keen on boots
« Отговор #54 -: Ноември 12, 2007, 18:39:11 pm »
И аз много обичам коледните празници- зареждат ме с голям оптимизъм и добро настроение( и с някое друго килце  :oops: )Всяка година изпадам в голяма чуденка за подаръците, но идеята на Нина много ми хареса  :D и мисля да я приложа тази година.
Нина, ако си спомняш кой беше сайта, в който си видяла кошниците- ще ми е интересно да го разгледам  :)

ДиваРоза,  :thankyousign: 
*

Osiana

• 4888
« Отговор #55 -: Ноември 12, 2007, 18:44:58 pm »
Сайта с кошниците който е използвала Нина е www.fruktmix.com    :D

*
« Отговор #56 -: Ноември 12, 2007, 18:51:57 pm »
Идеята наистина си я бива.На свекъра ще му хареса кошница с винце и мезенце :D.И без друго ми е много трудно с подаръците за тях.
*

Nina

• 2643
« Отговор #57 -: Ноември 12, 2007, 18:52:26 pm »
Всяка година изпадам в голяма чуденка за подаръците, но идеята на Нина много ми хареса  :D и мисля да я приложа тази година.
Нина, ако си спомняш кой беше сайта, в който си видяла кошниците- ще ми е интересно да го разгледам  :)

Можеш да потърсиш с гугъла, най-добре, пишеш празнични кошници, коледни....Миналата година в работата ми поръчвахме на една фирма, добри идеи има, но пусто забравих как се казва, но ето няколко линка, но забележете колко са скъпи някои, та ако сам си я правиш, може и с по-достъпни продукти, както си прецени човек. Доста е ефектно, пък и освен мезенца и винце, може и някое подаръче дребно. В третия линк, който аз също за пръв път разглеждам има невероятни идеи.

http://www.darexpress.net/index.php?p=20&l=1&c=1

http://www.fruktmix.com/prod_gift.php

http://www.gourmetgiftbaskets.com/Christmas-Gift-Baskets.asp

http://www.gift-basket-superstore.com/

« Последна редакция: Ноември 12, 2007, 19:01:11 pm от Nina »
*

piera

• 896
  • Keen on boots
« Отговор #58 -: Ноември 12, 2007, 18:54:31 pm »
Осиана, Нина, благодаря ви!

:thankyousign:   :flower:

всичко ми се прияде, докато разглеждах кошничките  :oops:
*
« Отговор #59 -: Ноември 12, 2007, 19:43:54 pm »
Страхотна идея Нина. Благодаря, че я сподели с нас.
Мисля да взаимствам за роднините по една, ама явно ще трябва да си купя кошници на едро  :D Колко ли струват  :balk_159:
/>