Някой може ли да ми даде рецепта за катми?Ама да стават пухкави и да са с мая а не като палачинки.
Не съм я правила още, но ми хареса като продукти
КАТМИ
Правя ги по рецептата на pep-4о
"Продукти за 10-12 катми с d около 20см.:
около 400гр брашно
500 мл топла вода
щипка сол
щипка захар
25-30гр мая
1 бр. жълтък и мазнина за мазане на сача
около 70-80гр масло за мазане на катмите
***всякакви други добавки като яйца и мляко са екстри.
Приготвяне:
Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти.
Разбъркват се хубаво и се приготвя тесто по-гъсто от палачинково, което се оставя да втаса - обемът му се увеличи поне 2-3 пъти.
Разбърква се.
За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук, потопени в мазнина и разбит жълтък
Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така, че дебелината да стане поне 6-8 мм.
Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща
Запича се за 1 мин и от другата страна.
Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.
Мисля, че и в тиган с леко намазняване няма да има проблем!