Мимка, специално душата
Копирам от темата Вкуснотии, щото там преди време съм я публикувала
Понеже обичам като имам време да пробвам по някоя нова рецепта, прочетена от някъде си (в случая от мамите) та ще пусна 1 рецепта, (щото ме мързи и двете) Laughing Laughing Laughing която много добре се получи
ПИТА
300 гр. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 пак. мая за хляб
3 яйца
2 с.л. захар, които аз не сложих, за да не става сладка Laughing
1 с.л. сол
брашно (уж колкото поеме, но при мен влезе точно 1 кг)
Подгравя се половината прясно мляко, да бъде приятно хладко, в никакъв случай вряло. В него се слага щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втаса (увеличава обема си). След като е втасала, в тава слагате пресятото брашно и смесвате всички останали продукти. Да не забравите другата половина от прясното мляко (щото аз за малко Cool) Слагате и вече бухналата мая и месите. Ако се наложи добавяте брашно, докато спре да лепне тестото. Биете омесеното тество 100 пъти. Оставяте 15 мин. да втаса. После пак месите и пак биете. След второто втасване разделята тестото на 3 еднакви топки. Всяка топка разточвате на кора, малко по-голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Мажете всяка от корите с олио и ги налагате една върху друга. Нарязвате като торта, на 16 парчета. Навивате парчетата от широката към тясната страна (като кифлички) и ги редите в намаслена и набрашнена тава. Така наредана, питата втасва още 30 мин. След това мажете със жълтък и печете на 200 градуса.
Между другото във всяка кифличка може да сложиш сиренце омешено с яйчице
Ще се опитам и една снимчица да ви пусна