Сарми с боб
Сърмите с боб могат да се направят както със зелеви, така и с лозови листа. Ето и рецептата за зелеви листа, че сега май по-вървят.
12-14 листа от кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 кафена чаша ориз, 1 чаена чаша сварен и изцеден зрял боб, черен пипер, сол, олио, 1/2 ч.лъжичка червен пипер.
Смесваме сварения боб със нарязания на ситно лук, ориза, черния пипер и солта. \наливаме 1 чаена чаша вода и варим докато ориза омекне. След това увиваме тая смес във зелевите листи на сърми и другото го знаеш. Накрая пожелание като са готови правиш запръжка с олиото и червения пипер.
Сърми от кисела зелка със ориз и картофи.
Пак вземаш зелеви листа, 2 глави лук, 1 кафена чаша олио, 1 кафена чаша ориз, 1 лъжичка червен пипер, 1 лъжичка доматено пюре, 3 картофа, 3 супени лъжици краве масло. Задушаваме лука в 1 кафена чашка вода, Като омекне добавяме олиото, ориза, червения пипер и доматеното пюре размито в 1 чашка вода. Отделно сваряваш картофите, обелваш и нарязваш на кубчета. Пребавяш ги към лука и ориза и вариш докато ориза поеме течността/но без да го сваряваш напълно/. Навиват се сърмите с тази плънка и се варят. Тогава пак се залива отгоре със запръжка от краве масло или олио и червен пипер.