"УВАЖАЕМА ДОКТОР ДАСКАЛОВА,
По поставените предложения от сдружение "Зачатие" отговаряме следното:
1. Медицинските стандарти уреждат изискванията към базата и специалистите за упражняване на отделните медицински специалности с оглед повишаване на качеството. Диагностиката и лечението е предмет на работата на научните медицински дружества, които ежегодно променят правилата на работа с оглед постоянното развитие на медицината. Стерилитетът е част от специалността "Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина", поради което в проекта за стандарт за тази специалност са уредени въпросите за базата и специалистите, които упражняват дейността по стерилитета.
2. Преодоляването на негативните обществени нагласи към стерилните двойки следва да стане с активното съдействие на неправителствените организации с помощта на медиите и включване на цялото общество.
3. При възможност ще вземем под внимание Вашето предложение за разработване на програма за справяне с психологичните проблеми на стерилните двойки.
4. Министерството на здравеопазването изпълнява съвместна програма с фонда за народонаселението на ООН за подобряване на репродуктивното здраве сред младите хора, в която основен акцент има здравното образование сред подрастващите. Успоредно с това се работи по Национална програма за профилактика и контрол на ХИВ/СПИН и полово предавани болести 2001 - 2007 г. и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
5. Програмата за лечение на безплодието, която НЗОК заплаща, беше въведена през 2005 г. и от опита до момента предстои да бъдат оценени проблемите по прилагането й.
6. Мъжкият стерилитет е обект не само на андрологията, а и на други специалности като ендокринология, имунология, клинична лаборатория. Съвсем наскоро под патронажа на Научно дружество по урология се проведе съвместен симпозиум по проблемите на мъжкия стерилитет, в който участваха специалисти от всички специалности, които имат отношение по проблема. Затварянето на проблема в една специалност не дава възможност за усъвършенстване на подхода и прилагането на всички модерни постижения на медицината.
7. Съгласно промените в Семейния кодекс и наредбите произтичащи от тези промени, Закона за закрила на детето и Правилника за прилагането му тази дейност е в компетенциите на регионалните структури на Дирекция "Социално подпомагане" и Министерство на правосъдието. Министерството на здравеопазването не управлява процедурите по осиновяване.
8. Нормативната уредба по въпросите за сурогатната майка предстои да бъде уредена съгласно текстовете в Закона за здравето.
Заместник Министър:
Д-р Емил Райнов"
много бюрократично това
аз не съм наясно кой за какво и как отговаря
освен това ме дразни като няма нищо конкретно, а особено като се използва "при възмовност" , чия възможност, каква възможност???
1.
но нали има задължитела процедура за прегледите и изследванията на бъдещите майки, кой е направил тази процедура?
нашето е същото
ние като отидохме на лекар да му кажем, че неможем да си направим дете, започнахме процедура по изследвания и чак като си напълнихме папката, започнахме да си говорим с доктора. Но изследванията са задължителни, както и попълнихме един въпросник с около 10 листа въпроси.
след това естествено, че лечението е индивидуално, но преди да се премине към него, има задължизтелни неща
Как бъдещите майки имат списък със задължителните прегледи, кой го е направил?
2.
точка 2 и точка 4 взети заедно са много интересни, и извода за мен е : като нямате пари, помогнете си сами. Защо за програмите, финансирани от ООН и от глобалния фонд за борба срещу SPIN, министерството може да заема активна позиция , а за безплодието нефинансирано от никoй, министерството незаема активна позия и чака обществото само да си помогне???? Като болните от SPIN са много по- малко от двойките с репродуктивни проблеми.
Беднотия!!!!!!!! Ужас!!!!!!!
3.
В Германия има андролози, и мисля че и в другите европейски страни има, това значи ли, че тези страни не дават "възможност за усъвършенстване на подхода и прилагането на всички модерни постижения на медицината."?????
Спирам да пиша, щото моя речник е хамалски, а не бюрократичен и после ще ме е срам.
p.p. blagodarq na ultra za kirilicata