0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Моля за вашето мнение и съвет момичета
« -: Октомври 25, 2005, 23:55:30 pm »
Здравейте на всички,
Преди седмица писах тук и разказах моята история,сега искам да ви разкажа какво се случи днес при посещението ми при доктора и моля за вашия съвет как да постъпя.
Днес ходих да обсъдим какво ще правим от тук нататък и да започваме с изследванията.Разбира се едно от първите неща е съпруга ми да направи спермограма препрати ни в лаборатория за това,а на мен какво ми каза значи,даде ми един лист голям разграфен и от другия месец с идването на цикъла ми да започна да си меря БТ под езика и да си нанасям абсолютно всичко в този лист,за да сме проверили овулацията.Аз му казах че след възстановяването от инжекциите ми(оперирана съм и лекувана от ендометриоза 6 месеца) съм си следила овулацията,но той ми отговори това са стари данни за мен искам пресни да започвам да меря и пиша всичко отново.След това ми каза като ми дойде М. отново да отида при него на 20-тия ден за да ми пусне изследване за прогестерон-поне така разбрах и после ми каза че ще ми направи цветна снимка да ми провери тръбите и това е.Каза ми това са за сега  трите най-важни неща.Питах го ами хормони няма ли да изследваме той вика за сега не,нищо не спомена за фоликуметрия,за изследване на хламидия и  други изследвания като инфекции например.Аз се обърках и попритесних по правилен път ли тръгваме.Досега съм доволна от него, аз живея в чужбина и може би тук по друг начин процедират.Ще направя всичко както той казва за сега и ще видия ако тези неща са наред дали ще продължим с други изследвания или ще са само това и ако трябва ще го сменя.Дано направим всичко нужно защото се притесних,може би това е неговия ред,неискам да губя повече време и да се лутам.
Моля за вашето мнение какво мислите за това което ви разказах и дали да му се доверя.
Благодаря ви предварително.дано написаното от мен не звучи объркващо.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2005, 06:48:44 am »
1. Ако не бъркам- най добре е БТ да се мери в ануса.
2. Като толкова много иска дактора да види дали имаш овулация или не - да те следи на фоликуметрия.
3. Прогестерона се издледва във втората фаза на цикъла, но 7 дни след регистрирана овулация. Лично аз тия обяснения " на еди кой си ден " не ги тача, защото всяка жена има индивидуален месечен цикъл.
4. Цветна снимка се прави след като се установи, че няма възпалителни заболявания на малкия таз. Рискът при цветна снимка /а и всяка  интервенция или манипулация - лапароскопия, коремна операция, инсе, инвитро, икси/  с налично възпаление е да си "вкараш" гадинките в горния репродуктивен тракт - матка, тръби, яйчници. Някои лекари май испускат момента, че горният репродуктивен тракт е стерилен и не следва в него да има патогенна флора в него.
« Отговор #2 -: Октомври 26, 2005, 12:53:45 pm »
Нещата дето сте ги планирали е добре да се направят, наистина. За прогестерона - подкрепям, че трябва да се направи 7 дни след ову - ако следиш темп, и определиш кога е овулацията - 7 дни след това. Това може въобще да не съвпада с ден 20. Другите хормони също е добре да се изследват, не знам защо не ти ги пуска - може би нещо, свързано със заплащането? В БГ не са толкова скъпи и си ги плащаме, ако и при теб е така, можеш да си ги изследваш и тях.
За хламидии също мисля е важно да се изследвате, дето се вика - профилактично.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #3 -: Ноември 01, 2005, 18:24:37 pm »
Здравейте момичета,

Извинявам се че отговарям толкова късно,но нямах възможност.

Lady_11-Много си права със всичко което ми казваш,от всичко което съм чела знам същите неща.Знам че най- правилно БТ е да се мери в ануса,но моя доктор каза под езика,както и че фоликуметрията е най-точния метод за определяне на овулацията,но той нищо не спомена за това,мисля си да не би първо да иска да си меря БТ вкъщи и после вече фоликуметрия.
За прогестерона ми каза да отида на 20-я ден,но ще ви послушам вас ще си засека овулацията и ще отида на 7-мия ден след нея.
И най-вече сериозно ще си поговоря с него да ми направи изследване за инфекции и възпалителни процеси на малкия таз преди цветната снимка,защото неискам да рискувам ако стане някоя беля после.
Благодаря за съветите Лейди.

FreshBreeze-благодаря и на теб,приятно ми е да чета и получавам мнения от момичета които са доста по компетентни от мен,защото ми помагате много да не се лутам напразно.
Относно останалите хормони попитах го няма ли да ги изследваме той ми отговори за сега не,което много ме очуди,както и за хламидията,а що се отнася до това дали си ги плащам,ами не те си ми влизат към тукашната здравна каса.
Както казах по горе ще си поговоря с него другия път ще го попитам за всички останали изследвания,ще му дам още един шанс и ако трябва ще го сменя.

Успех и на вас момичета.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #4 -: Ноември 01, 2005, 19:21:50 pm »
Разликите в нашенските и чужбински схеми много често се дължат на различното остойностяване на отделните процедури. Тъй като лекарският труд е ужасно скъп в повечето страни, а параклиниката обикновено е в пъти по - евтина, то там се практикува последно да се правят най - скъпите неща. У нас е обратно.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #5 -: Ноември 01, 2005, 20:11:11 pm »
Meli, много благодаря за твоето мнение.Права си тук всички изследвания са много скъпи,благодарение на тукашната ми здравна осигуровка имам шанса да не си ги плащам,но ако се стигне до инсеминации или инвитро тях вече си ги поемам аз ,които са ужасно скъпи,но се моля всичко да се оправи без да се наложи да стигам до там.
както моя доктор казва за него това са трите най-важни неща които иска да направиме първо,може би поради причината която казваш,но все пак ще говоря с него мисли ли да продължим по нататък след тези изследвания или ще са само това.Все пак започнах да търся и да се интересувам и за друг доктор който се занимава специално със стерилитет както и такава клиника.

П.С малко встрани от темата искам да ви попитам нещо което също е доста важно за мен.чела съм различни мнения а тук доктора ми каза друго,та въпроса ми е колко време е нужно въздържание за да направи съпруга ми спермограма.Доктора ми каза 2 дена,а аз съм чела че е между 3-5 дена?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #6 -: Ноември 01, 2005, 20:17:19 pm »
Въздържанието според СЗО трябва да е от 3 до 5 дена, но аз също много често си викам пациентите на 2 дена въздържание. Мотивите ми са, че след 48 - я час показателите при мъжете с проблеми започват да се влошават. Ако трябва да бъдем съвсем стриктни, то периода на въздържание трябва да се отбелязва в часове и стремежът да е всяка следваща контрола да е близо до тези часове.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #7 -: Ноември 01, 2005, 20:29:16 pm »
Благодаря за бързия отговор Мели,

Тъй като съпруга ми никога досега не се е изследвал,а като чета това което ми казваш май е по добре да има въздържание от 2 дни,тъй като ако има евентуален проблем то да сапзим тези 48 часа за да избегнем по лоши показатели ако има такива.