0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

elit13

туморен маркер
« -: Октомври 26, 2007, 11:41:04 am »
как се използва този туморен маркер и трябва ли да се ходи на лекар?изобщо ако някои може да ми изясни всичко за него и за приложението му.едва от участничките писа,че един от начините за диагностицирането на ендометриоза е с туморен маркер,но не разясни подробности.мисля че само заради самнение то ендометриоза и още повече като нямаш като цяло оплаквания не си заслужава да се подлагаш на лапаро,като се има предвид че е доста сериозна интервенция поне така мисля.дано поне този маркер е по-лесен и по-безболезнен.и не на последно място да дава нужната информация.
*
Re: туморен маркер
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2007, 11:50:36 am »
Туморния маркер представлява кръвно излседване.СА 125 е този, който ти трябва на теб!Правят го в почти всяка лаборатория.
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #2 -: Октомври 26, 2007, 11:54:33 am »
Туморният маркер не може да диагностицира ендомертиоза. Изследването е безболезнено - взема ти се проба кръв от вената и се дава в лаборатория. Прави се, за да се изключи варианта образуванието да е злокачествено (тумор).
Ендометриоза се диагностицира най-точно с лапароскопия. Интервенцията не е лека, но не е и тежка.
Мога, стига да искам.
« Отговор #3 -: Октомври 26, 2007, 11:58:13 am »
Казали са ти за туморен маркер, защото той се покачва и при ендометриоза, не само при рак на яйчниците. Моят резултат беше 5 пъти по-голям от нормата, но освен това имах киста и съответно причина да си направя това изследване. Ти за момента нямаш такава. Отиди най-после на лекар и спри да си поставяш диагнози. Ще те видят на ултразвук, ще ти кажат имаш ли основание да се притесняваш и трябват ли ти още изследвания.

*
« Отговор #4 -: Октомври 26, 2007, 13:01:02 pm »
и моят туморен маркер беше доста завишен , но лекрите казват че ендометриозата покачва туморния маркер почти винаги. други казват че тези маркери са глупости. някой правил ли си е маркер след операцията? аз доста се чудех дали да не си направя за всеки случай , но пусти страх... :oops:
« Отговор #5 -: Октомври 26, 2007, 13:25:24 pm »
О не, нямам намерение да си правя. Достатъчно ме шашна резултата му преди, та да си го причиня пак!  :lol:

*
« Отговор #6 -: Октомври 26, 2007, 13:34:38 pm »
красита май не съм единствената!  :lol:
*
« Отговор #7 -: Октомври 26, 2007, 14:24:26 pm »
И при мен туморния маркер CA 125 беше 4,5 пъти над нормата (155), при референтни граници от 0 до 35. Правих си още 2 пъти по време на лечението и сега преди месец и полувина беше около 8 и двата пъти. Доктора ми се накара защо съм си го изследвала по време на лечението. Обясни ми че няма смисъл да се прави по време на лечение и докато не е отминало действието на Диферелина. А при мен това беше sle minalata koleda.

« Отговор #8 -: Октомври 26, 2007, 15:50:36 pm »
И моят беше толкова - 154. Изкараха ми акъла, защото никой не ми каза, че при ендометриоза се вдига. Защо да го правя сега, или след лечението? Нали хората си направиха тест на материала по време на операцията, после и дълъг тест, казаха че не е раково и това е. Стига стрес!

*
« Отговор #9 -: Октомври 26, 2007, 16:30:48 pm »
права си ! стига!
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #10 -: Октомври 26, 2007, 16:37:47 pm »
Хм, при мен маркера си беше в норма... Ама всеки организъм си е различен.
Мога, стига да искам.
« Отговор #11 -: Октомври 26, 2007, 16:43:56 pm »
Те затова са и толкова безнадеждни тези маркери. Те са единствено полезни при проследяване на състпянието на жената след химотерапия при доказан рак на яйчниците. Във всички други случаи варират как ли не. А и се повишават дори ако си просто пушач. От друга страна има раково болни, при които е в норма. Голям "смях"!

« Отговор #12 -: Октомври 27, 2007, 10:44:25 am »
Моят маркер сахто беше доста повишен , правих го след ехото и преди лапарото , все пак се покачва при ендометриоза!обясниха ми , че такава киста , като мойта -голяма , може да се е втвърдила вече и веществото в нея да се е трансформирали в други клетки от неприятните...