Страхувах се да си го призная , но е истина !
Безплодието не е проблем за „другите”.
То е екзотика , а ние ... ние сме експонати , странни птици , редки екземпляри.
Болни в здравето и здрави в болестта.
Сочат ни с пръст!
Заобикалят ни като чумави!
Хвърлят ни , като на псета , две-три снизходителни думи!
Чукат на дърво...
А безплодните , вървят сред тях , като част от тях.... Дали?
Влачат оковите и ги боли , или вече не ?!
Живеят в своята мазохистична реалност , във вечната непълнота и чакат ново възкресение на анорексичната надежда.
Жигосани със стигма , сега и за винаги и до края...
Безплодните - грешни , наказани , обременени с лоша карма ... убиват ги с камъни !
......................................................................
Нали знаете , че когато един много надут балон , се срещне с върха на една топозлийка , следва взрив .
Ето я моята топозлийка.
Думи казани от някакъв лекар , някъде из нета , където се събират духовни хора...
Не знам кое състояние е по-тежко- да надживееш децата си като родител, или да не си опитал от родителството. Кармата е нещо, което не разбираме правилно в много случаи. Професията ми е такава, че смъртта е често срещано явление, а покрай нея волю-неволю ставам свидетел на множество гледни точки...Това, което към настоящия момент считам за най-разумно е това, да бъда благодарен на това, което имам или нямам. и още :
Най-често проблемите с безплодието са функционални, т.е. няма 100%-ви органични причини за стерилитет. Преодоляванетона безплодието примного двойки е изчезвало след като се предприемали стъпки в насока осиновяване на едно или повече деца, или ако не е осиновяване, приемане на роля на приемни родители и т.н. За да се осинови дете, най-важните неща са тези, които осиновителите трябва да развият в себе си- всички пречки отвън, било с институции, било със закони и прочие...са само инструменти, чрез които кандидатстващите за осиновяване могат да поправят емоционалните си повреди- често се нужодаят и от специализирана помощ, която у нас не е на ниво- имам приедвид психологията.
Но...повечето двойки с безплодие предприемат методи като инвитро-оплождане, оплождане с донорски "материал", имат претенции към държавната и прочие...и страданията се увеличават, но шансовете за емоционален ремонт пропорционално намаляват- ако до тогава е нямало органични промени ип ричини, точно това е момента в който те започват да се развиват и разгръщат...и настъпват такива трагедии като рак на гърдите, рак на половите органи-матка, яйчници, тестиси..други тежки заболявания...социални проблеми- конфликти и битки на семейния ринг, на професионалния ринг, на роднинския ринг...и все някога нокаутът настъпва...разбити семейства- я развод, я некролог, я инвалидност и пенсия...или пък ин-витро чадото вземе та заболее, претърпи катастрофа и "пхропада+" като "инвестиция", направена преди години...Ако имате нерви да четете , какво е безплодие :
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=2333И накарая , в главата ми звучат думите на Поета , който за мен не е чак гениален , но е много прозорлив :
"
Не пей ми се , пък и защо ли да пея ?......"