0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
От поредицата полезни съвети за момичетата, на които това им предстои!

Моите грешки:
1. Раждах в Прага, не говорих чешки. Мислех, че ще се оправя на английски и руски. Заради невъзможността ми да комуникирам прецаках кърменето и бях изклЮчително травмирана, че не се справям с бебенцето си.
2. Не повиках майка си още от първия миг да помага. Мислех си, че мъжът ми ще е достатъчен. Жена си трябва за шетане и помощ, каквото и да си говорим.
3. От гордост и инат не исках помощ, а имах толкова много нужда. Преглътнете, момичета, личните си позиции в името на новороденото си детенце!

Вие сте! Дано сме полезни!
Alexandra
Да, мила, гадните чехи признават чуждите езици само, ако си турист, но и това не е сигурно.
Не се самообвинявай - ако си знаела за тези неща, естествено, че друго щеше да бъде.

Сега аз:
1.Ако се съмнявате нещо за състоянието на бебенцето си - питайте и човъркайте до дупка, без обаче да се държите арогантно или нахално. Дръжте се с уважение, но бъдете упорити.
2.Ако се окаже, че имате проблем с кърмата и не е достатъчно, не се отказвайте от кърменето. Дори само 20 гр,да изкарвате, дайте на бебето да си ги изцока и едва след това дохранете с АМ. Ако сте упорити няма начин кърмата да не се увеличи.
3. В началото (при мен беше първите 2 мес, и ние се гледахме сами) ще сте буквално смъртно уморени. Спете с бебето! Пратете по дяволите всички писания и съвети, че бебето трябва да спи в своето легло. Това ще ви е от особена полза за нощните кърмения - бебо прошава и заскимти, а ти - хоп, протягаш хранилката и продължаваш да спиш.
4. Не се опитвайте да се справяте едновременно с бебето и домакинството. И него го пратете по дяволите, (на последно място - домакинството, не бебето!). Когато бебето заспи, полегнете си до него и вие.
5.И му се любювайте, любувайте му се, мили мами, защото всеки миг с него е единствен, всеки следващ е различен, тази седмица то е едно, другата - вече по-различно... :)

Тези дни си мислех за една друга тема "Какво педиатърът не ни казва" - при мен беше забравил да ни прати на профилактика на тазобедрените стави (2-4 мес.), аз бях забравила и когато отидохме - ортопедът ни направи забележка, че сме закъснени. Слава Богу, Владенцето ми се развива добре. Или пък да не обединим двете теми?     
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Айде и аз:
1. Ако започне раждане или усещате , че наближава - спрете храната, не се тъпчете и пийте по-малко течности. В деня, в който започна моето раждане си похапнах, та после няколко часа по-късно имаше опасение, че няма да ме хване спиналната упойка. Течностите - ами в предродилна три пъти ми отвръзваха коланите, щото трябваше да ида до двете нули.
2. Пригответе си в чантичката обезболяващо за след раждането - течен аналгин или аулин. Избягвайте ибопровена, нурофена ако ще кърмите.
3. Кърменето - изчетете малко материал за началото на кърменето предварително : пози, подготовка на гърдите за кърмене и тем подобни. Не очаквайте помощ от медицинския персонал в болницатаАз направих грубата грешка в крачка в болницата да чета една листовка на Авент.
4. Снабдете се с предварителна информация относно нуждите на бебето и това как да  ги разпознавате . Аз имах проблем с това дали му е топло, дали е студено , как да го облека.
5. Избягвайте ританки със страничен ръб - не спах цяла нощ и не можах да проумея, че ръбът се е врязал в детското краче и малчо го боли и му е неудобно.
6. Ако сте бременна - купете си музикална играчка и си я пускайте отвреме на време. После, след като бебето се роди, ще разберете, че то познава музиката и се успокоява.
7. Къпънето - отврат работа за мен, първите няколко къпания имах чувството, че ще удавя горкото дете.
8. Коликите - предварително се снабдете за всеки случай с нещо от рода на Инфакол, Лефакс/Лефаксин или Миликон - все симетикон е, но е по-качествен в сравнение с продаваните на българския пазар Саб симплекс и Еспумизан.
9. Ако детето ви поиска вода, тоест не я отказва - давайте му. Българчетата не са американчета.
10.
Цитат
От гордост и инат не исках помощ
, в резултат на което не винаги преценката ми беше правилна.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
благодаря ви момичета!

От поредицата полезни съвети за момичетата, на които това им предстои!

Моите грешки:
1. Раждах в Прага, не говорих чешки. Мислех, че ще се оправя на английски и руски. Заради невъзможността ми да комуникирам прецаках кърменето и бях изклЮчително травмирана, че не се справям с бебенцето си.


Мари,само кърменето ли беше проблем(не че е малко)?Защото аз май ще раждам в Белгия и френски не знам,та дилемата ми е голяма.Аз мисля предварително да прочета много за кърменето,дали ще помогне. :?Иначе ще живеем със свекърите и това ще ми е огромна помощ-няма да чистя,готвя и т.н. :D
<br />
1. Солпадеин - обезболяващи
2. Ако ви изтекат водите не се шашкайте - спокойно се подгответе и тръгнете.
3. Т.нар. изтичане не е еднократно - тече на интервали. Мен и от наи дебелите превръки не ми помогна. В колата седнах върху найлонов плик, защото превризката беше избила и все едно се бях напикала.
4. Не мийте лицето на бебето с чешмяна вода, а с преварена; ако няма кой да ви помага за къпането - докато стане 5 кг (и можете да го държите с една ръка) къпете го на мивката в банята.
5. При тръгнало нормално раждане, преминало в секцио, очаквайте кърмата след 24 часа, а не след 4 дни.

z22,
Основните и най, важни неща за кърменето ги знам от библиотеката на подфорум Кърмене и захранване... от бг-мамата. Не, че им правя реклама, но което си е истина - истина си е.
« Последна редакция: Октомври 24, 2007, 11:20:10 am от korinka »
*
Ако сте със страшно големи гърди и бебето се души в тях - легналата поза е единствен възможен вариант за кърмене...и ви трябва човек в болницата, който да ви сменя чаршафите често, защото иначе бебо ще си навлече бактерии от вас.
И каквото и да говорим - най-голямата грешка е отчаянието и отказването. Инат си трябва, особено ако срещате трудности.
Мен пък точно бабата ме докара до лудост и предпочитам да съм смъртно уморена и спокойна, отколкото нервите да са ми опънати докрай!  :)Така че ако си викате човек за помощ, трябва да е много спокоен, толерантен и добър!
А за кърменето смятам, че освен четене ви трябва поне веднъж някой да ви и покаже всички пози и то на вашите си гърди.
« Последна редакция: Октомври 24, 2007, 11:31:28 am от Lan »
*
Защото аз май ще раждам в Белгия и френски не знам,та дилемата ми е голяма.Аз мисля предварително да прочета много за кърменето,дали ще помогне. :?Иначе ще живеем със свекърите и това ще ми е огромна помощ-няма да чистя,готвя и т.н. :D

В Германия веднага след раждането те карат да прочетеШ няколко листа, да ги попълниШ и подпиШеШ. Става въпрос дали си съгласен детето ти да бъде иzследвано zа иzброените болести и как искаШ да бъде хранено то (иzключително на кърма, добавки от чай и АМ или само на АМ). Посочва се съЩо, че в случай на опасност zдравето на детето, zа него Ще бъде направено необходимото, беz да се съобраzят с желанията ти.
Добре Ще е в такъв случай някой, говореЩ еzика да остане с тебе няколко часа след раждането  :).
Мен пък точно бабата ме докара до лудост и предпочитам да съм смъртно уморена и спокойна, отколкото нервите да са ми опънати докрай!  :)Така че ако си викате човек за помощ, трябва да е много спокоен, толерантен и добър!

Нека бабите помагат само в домакинството и само, ако вие поискате за бебето... една от нашите баби, още уж млада и съвременна- на 55 г - юни месец искаше да го намаже смасчица малко... и във водичка да съм му пуснела едно плодче от шипка, за да си набавело витамин C... мами, хранилката произвежда достаъчно витамини, само без D., а масчицата загрява и особено в жега... ВИЕ сте тези, които ще прецените кое е най-добро за детето и не позволявайте на никого да ви се меси!
Не се чувствайте виновни ако по една или друга причина не успеете с кърменето! Това няма да ви направи по-лоши майки.
Аз имах огромно желание да кърмя. Бях изчела 2 книги и множество статии още по време на бременностт, бях си купила приспособление на чико за вдлъбнати зърна, една мамоложка ме убеждаваше, че съм родена за кърмачка и т.н. Е да, ама не. В книгите имаше снимки на спокойно сучещи доволни бебета, а моето пищеше и се дърпаше и ревеше неистово при всеки мой опит да я поставя на гърдата. Имаше обективни причини -престой в кувьоз - не познавам бебе, което да е засукало след кувьоз. Въпреки това се чувствах ужасно, някак неуспяла. Цедях и давах до последна капка, но чувството за вина не ме напускаше, и кърмата намаля доста бързо по този начин.А не трябва така. Кърмата си е кърма, независимо дали е от гърдата или от шишето, даже бих казала, че цеденето е доста по-сложно и трудно. Не се отказвайте при възникнали трудности, но от друга страна ако не става, има и други начини. Важното е бебето да е нахранено и спокойно.
<br />[link=http:
*
Защото аз май ще раждам в Белгия и френски не знам,та дилемата ми е голяма.[/color]
Във връзка с това, че ще раждаш в страна, чийто език не владееш, ще ти разкажа как една моя позната ражда в Германия, с минимални познания по немски. Имала е продължително и тежко раждане, защото бебето е било едричко, а лекарите са искали първоначално всичко да мине по естестевения начин. Та въпросното момиче не е знаело как да обясни какво изпитва, какво я боли и че не издържа на болките, тъй като цялата одисея е продължила 24ч. Мъжът и също не е бил добре с немския по това време и присъствието му не е облегчило положението. То като се замисля, някой на родния си език губят ума и дума, какво остава на чужд...Та така след дълги и неуспешни напъни, лекарите са били прнудени да преминат към секцио, като това вероятно е щяло да се случи много по-рано, ако момичето е можело да обясни положението си на техния език. Спестих ти почти всичко от почти едночасовия и разказ, от който ми бяха настръхнали косите, за да не те плаша, тъй като раждането протича по различен начин за всички. Но не е зле да имаш готовност за всякакви ситуации и най-вече - човек, който ще превежда точно и адекватно ;)
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
ами аз мисля да търся и болница,където да говорят все пак английски,защото нямам познат,говорещ френски.Уф не знам и аз голяма каша ми е в главата. :(
<br />
*
Офф темата - ама ти как така внезапно -нали беше за Токуда?
Кърмата си е кърма, независимо дали е от гърдата или от шишето, даже бих казала, че цеденето е доста по-сложно и трудно. Не се отказвайте при възникнали трудности, но от друга страна ако не става, има и други начини. Важното е бебето да е нахранено и спокойно.

Подкрепям напълно.
*
Нека бабите помагат само в домакинството и само, ако вие поискате за бебето... една от нашите баби, още уж млада и съвременна- на 55 г - юни месец искаше да го намаже смасчица малко... и във водичка да съм му пуснела едно плодче от шипка, за да си набавело витамин C... мами, хранилката произвежда достаъчно витамини, само без D., а масчицата загрява и особено в жега... ВИЕ сте тези, които ще прецените кое е най-добро за детето и не позволявайте на никого да ви се меси!

Уффф само това да беше! :lol:Де къде има суеверие и особено ако е много опасно за бебо, нашата баба (иначе млада и интелигентна) държи да го изпълним! Все едно ще се свърши света ако не е осолен, намазан с мас (зехтин, масло), няма яйца и плодове във водата за къпане, не пие вода със захар и т.н. всевъзможни дивотии, които да ми утежняват живота! Просто като чуя изречението: "Ама ТО така трябва!" и ми настръхва козината! Не ща никакви баби! :witch:
Основен съвет - Отървете се от всякакви дразнители и без това безсънието и плачът на детето натоварват достатъчно!

В момента водим война за вълнените терлички (при 22градуса в стаята и завит с две одеалца) и мазането на ходилцата с аспирин и ракия...ако някой има някакви идеи как да я накарам да ме разбре, приемам съвети на лични! :lol:
« Последна редакция: Октомври 24, 2007, 14:44:31 pm от Lan »
Ако детето ви поиска вода, тоест не я отказва - давайте му. Българчетата не са американчета.

Тука само да добавя: вода предлагайте, но ако бебето не иска, не се шашкайте. Моето например не искаше. Едната баба яко ме наплаши, че щяло да се дехидратира, да го водим на лекар, че нещо му имало, да му влеят малко водица 8O... и т.н. и т.н. добре, че бях чела по въпроса, та не се поддадох на безпочвени внушения. Пак се понаплаших, ама в крайна сметка на бебко нищо му нямаше, даже си беше много добре, яко наддаде и имаше много доволен вид. Ако вашето бебе изглежда доволно и спокойно, не го насилвайте да пие вода и не слагайте захар във водата само и само, за да я пропие.

Капките Милекон наистина са много ефикасни срещу колики, поне на нас много ни помогнаха.
*
Момичета, да не отплескваме темата! Нека бъде ПОЛЕЗНА, а не леко досадна за момичетата, на които им предстои забременяване и раждане.

Зори, ще ти пиша на лични!
Alexandra
*
И аз отчитам като грешка това, че малко четох за кърменето. Аз, обаче, съм доволна от инструкцията на Авент. Не че само на нея разчитах, но тя ми беше доста полезна в болницата. Но се доверих на тези, които съветваха изцеждай до край всичката кърма. Така за малко щях да се сдобия с хиперлактация. Добре че знам къде да питам :wink: и как да постъпя, та спасих ситуацията.
Аз, като Лан, също държа на своята самостоятелност и държа бабите на разстояние. Нека да се радват на бебетата, но без да вземат решения за отглеждането им.
Зори, наистина се увери, че някой от екипа говори английски. Всичко се случва и за да реагират адекватно на всяка ситуация, ще е хубаво лекарите да разбират какво им говориш.
*
Все едно ще се свърши света ако не е осолен, намазан с мас (зехтин, масло), няма яйца и плодове във водата за къпане, не пие вода със захар и т.н. всевъзможни дивотии, които да ми утежняват живота! В момента водим война за вълнените терлички (при 22градуса в стаята и завит с две одеалца) и мазането на ходилцата с аспирин и ракия...

Боже Лан, направо ме разсмя със сълзи  :lol: :lol: Иначе темата ви е страхотна момичета!

Зори, това с езика е неприятно, но може ми си заслужава преди да заминеш поне някои основни неща на френски да ги имаш написани, така за всеки случай. Моя френски не е перфектен, но мога да помогна, поне в Белгия не говорят като във Франция, така, че и с лошо произношение пак ще те разберат.
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Моята единствена грешка беше, че исках да раждам по естествен път и когато започнаха контракциите, макар да се виждаше и от Марс, че раждането не напредва, аз тъпо и упорито ги изтърпях цели 6 часа. Беше болезнено, мъчително и опасно. Абе младо и глупаво.  :)

Лан, аспиринът е противопоказан при деца до 6 години, дори и във вариант втрит в кожата, внимавай, това е много опасна практика и може да е фатално за детето!

Иначе моите съвети са:
1. Колкото може повече се подгответе на теория за първите дни след раждане, прочете за развитието на детето, за кърменето, хранене, дрешки и изобщо всичко, за което се сетите, защото след раждането е една въртележка, та няма кой да види. Колкото повече знаете на теория, толкова по-лесно ще ви е на практика.
2. Предварително се научете да разпознавате спешните състояния - може би е добре в тази посока да се посещават курсове за бременни.
3. Предварително намерете и проведете разговори с педиатър, на когото после ще поверите грижите за бебето. Добре е да е лекар с практика да посещава децата си по домовете, това особено в началото е много полезно.
4. Не робувайте на суеверия и си купете преди раждане необходимите дрешки и уреди.
5. Четете в Зачатие и слушайте по-опитните.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Не се чувствайте виновни ако по една или друга причина не успеете с кърменето! Това няма да ви направи по-лоши майки.
Аз имах огромно желание да кърмя. Бях изчела 2 книги и множество статии още по време на бременностт, бях си купила приспособление на чико за вдлъбнати зърна, една мамоложка ме убеждаваше, че съм родена за кърмачка и т.н. Е да, ама не. В книгите имаше снимки на спокойно сучещи доволни бебета, а моето пищеше и се дърпаше и ревеше неистово при всеки мой опит да я поставя на гърдата. Имаше обективни причини -престой в кувьоз - не познавам бебе, което да е засукало след кувьоз. Въпреки това се чувствах ужасно, някак неуспяла. Цедях и давах до последна капка, но чувството за вина не ме напускаше, и кърмата намаля доста бързо по този начин.А не трябва така. Кърмата си е кърма, независимо дали е от гърдата или от шишето, даже бих казала, че цеденето е доста по-сложно и трудно. Не се отказвайте при възникнали трудности, но от друга страна ако не става, има и други начини. Важното е бебето да е нахранено и спокойно.

Моите засукаха на 10 ден след изваждането им от куфьоза.Боби засука веднага,Антъни след 2-3 опита.Явно въпрос на бебе, на правилна насока от медицинския персонал
Момичета, това, че някои не се справяли сами с бебе и къща, не значи, че друга мама няма да се справи.Не е нужно да се правят генерални заключения.За водата да кажа, новородените нямат нужда от вода, та даже и после.Само им се пълнят коремчетата...Не е въпрос на американски или български бебета.
Който ще ражда в чужбина, по-добре да си намери жена, която говори местния език, аз лично съм "изродила" две бебета на приятелки, които не говореха английски, помощта беше наистина необходима.
като заключение ще кажа, трябва ви спокойствие, увереност в собствените сили и здрави нерви.
Четете, но умерено, няма нужда да се поглъщат тонове информация.
Поздрави на всички
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last