Да, Виа, точно така е. Само че въпросният оператор уж е име и ми беше препоръчан много горещо. В други теми съм писала по-подробно по въпроса.
Вивия, тръбите могат да бъдат увредени и от сраствания. Не е задължително да има хидросалпинкс. Той се появява обикновено след прекарана хламидиална инфекция и тазово възпалителна болест.
Сега, много зависи какво точно ти е увреждането на тръбите. Но практиката сочи, че в повечето случаи запушването е необратимо и никакви пластики и други подобни не вършат работа, ако увреждането е сериозно, особено ако е нарушен фимбриалния апарат. Понякога дори отвън тръбите да изглеждат нормални, отвътре може да са засегнати, а това вече не може да се оправи и ги прави безполезни.
Пак повтарям, много е важен операторът. Опитнияа такъв ще е наясно с тези неща и ще знае какво да прави. Един съвет от мен - обсъдете предварително всички възможни изходи от лапарото, нека те предупреди какво може да се открие и как да се третира, за да можеш да вземеш решение как да действа и да не се налага по 100 пъти да те отварят!
Успех! И помни, не е задължително да имаш всички заболявания, за които си чела