Здравейте, момичета!
Отдавна се регистрирах тук, но досега не съм писала, само четях и се опитвах да си отговарям сама на непрекъснатите възникващи неясноти и въпросчета, но вече тотално се обърках и ви моля за някакъв коментар....Ето и моята история, която не е чак толкова дълга, но смятам да опиша подробно, дано не ви отегча...
От край време си имам проблем с редовността на цикъла ми....То за цикъл да се говори е малко пресилено може би, когато периодите са от типа: 35 дни, 49 дни, 38 дни, 55 дни....от този сорт...Преди около 3 години за първи път ми изписаха някакви лекарства за регулиране, а именно Дуфастон по ½ табл. дневно от 15-и до 25-и ден на цикъла. Нещата си бяха горе-долу добре, приблизително на всеки 33-36 дни имаше менструация. Миналата година октомври месец с приятеля ми решихме, че е време да помислим за дете (на 26 год. съм сега), живеем заедно от 7 години, дотогава се бяхме пазили непрекъснато, проблеми никога не е имало - болести, аборти и т.н. Гинеколожката ми ме беше предупредила, когато реша, че искам бебе, да й се обадя да ми предпише лекарства....Махнах леко с ръка и си казах: ще пробваме първо по нормалния начин, защо пък лекарства....освен нередовния ми цикъл (който лекарката определяше като нормален 35 дневен), няма други проблеми, ще започна да меря базална температура и ще видим какво ще се случи....И така, мерих температура, може да се каже, че картината не беше съвсем ясна, на около 21 до 24 ден имаше повишаване на температурата до 37-37,1 градуса, задържаше се така около десетина дни...което все пак донякъде ме успокои, че нещата се развиват нормално, че овулация има и че вероятно просто не сме уцелили момента....така стояха нещата от октомври 2006 до април 2007 година. Тогава менструацията отново започна да закъснява, да се появява кафеникаво-ръждиво течение, което траеше чак до настъпване на менструация. Отидох на лекар. Обясних й, че искам дете, че нещо тотално се е объркал организма ми. Тя каза: “Течението за мен е хормонален проблем”, а преди да ме прегледа още ми предписа от 5-и ден на цикъла Клостилбегит по 1 табл. дневно 5 дни и Дуфастон от 15-и ден на цикъла до 25-и ден по 2 табл. дневно. Аз като пълна глупачка си купих лекарствата, заминах на море и започнах да ги пия........тя междувременно беше в отпуск 1 месец, така че не имало никакво проследяване....както и да е....този цикъл нищо не стана....Пак отидох при нея да я попитам да продължавам ли същите лекарства, тя каза: “Да, естествено, даже може да увеличим дозата на клостила”, после промърмори нещо за спермограма, дали я нося или нещо от сорта. Аз отвърнах, че спермограма не сме правили. Тя ми се развика как можело такова нещо, а аз й казах, че някой все пак трябва да изпрати приятеля ми на такава, аз не съм доктор и не мога да определям сама какви изследвания са необходими.....Направихме спермограмата – там поне нещата бяха нормални. Продължих с клостилбегит и дуфастон още един месец. Продължавах да меря температура, не мърдах от 36,5
, овулация нямаше......иначе цикъл 28 дни, но ефект никакъв....Тогава осъзнах, че всъщност вече беше минала почти цяла година, че няма смисъл да си губя времето с тази лекарка и се ориентирах към д-р Владимиров. Имах някакъв безумен късмет със записването на час и успях да отида на 13.09.2007г. Той ме изненада с поликистозни яйчници, огромна фоликулярна киста в левия яйчник и назначи изследвания на някои хормони, ето резултатите от тях, направени на 4-ти ден от цикъла:
Естрадиол 17,76 pg/ml при референтни граници за съответната фаза 12,5-166 pg/ml
LH 5,18 mlU/ml при референтни граници за съответната фаза 2,4-12,6 mlU/ml
FSH 5,65 mlU/ml при референтни граници за съответната фаза 3,5-12,5 mlU/ml
Пролактин 302,5 μlU/ml при референтни граници 127-637 μlU/ml
TSH 1,51 μlU/ml при референтни граници 0.27-4.2 μlU/ml
CHLAMYDIA TRACHOMATIS IGG <1/16 при референтни граници <1/16.
Освен това назначи и пълна спермограма – всичко нормално.
На следващия цикъл отидох на 13-и ден. Десен яйчник – фоликул 12,5мм, каза че вероятно овулация ще има да отида след 2 седмици, когато ще се е случила за да се направи изследване на прогестерона. Това беше 28-и ден, фоликула не се беше спукал, но той въпреки всичко каза изследването на прогестерона да се направи, така и не разбрах защо, надявам се вие ще ми обясните....
Ето и резултатите:
Прогестерон 5,7 nmol/l при референтни граници за Luteal phase 5,3-86 nmol/l
След това ходих пак на 35-и ден – кистата на десния яйчник все още беше там. Изписа ми дуфастон 7 дни по 2 таблетки дневно, аз поне доколкото схванах всичко това беше с цел след като спра да го пия все пак да ми дойде М, а нямах никакви предменструални синдроми, а още на втория ден след като започнах да пия дуфастона започнах да кървя. Направо не можех да повярвам.....Това се случи на 20.10.2007г. Днес (23.10) отидох отново – кистите ги нямаше, каза да спирам дуфастона и ми изписа Клостилбегит, но по 2 табл. дневно от 4-и ден на цикъла. Огромната молба към вас ми е, ако можете да ми обясните защо сега тоя клостил, след като го бях пила 2 месеца и нямаше никакъв ефект. Доктора споменаваше и ЛУФ синдром, има ли вариант той да е изписан с цел спукването на фоликула...., а и защо не се пукат тези фоликули, не узрява достатъчно яйцеклетката ли...хормоните ли нещо не са в час....нищо не разбирам....а не мога да му досаждам с тези въпроси, при всички тези чакащи хора пред кабинета му, просто се доверявам и взимам това, което той казва, не че подлагам под съмнение преценката му....но искам за собствено успокоение да знам на достъпен за мен език какво се случва.......Искам предварително да благодаря на всички изказали мнението си!