0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ichi

фолиева киселина
« Отговор #80 -: Януари 23, 2006, 19:46:25 pm »
:Эдравейте момичета на мен ми предписаха фолиевата киселина след установена анемия неофолик-форте 4mg а не микрограма каэаха ми че таэи която е в блистерите е по добра от таэи в шишенцата а анемията ми е в следствие от поредица мисед аборти и един спонтанен в  5месец
*
предозиране на фолиевата к-на
« Отговор #81 -: Януари 24, 2006, 10:27:20 am »
Дани, не ме притесняваш с въпросите си,но те съветвам да се съсредоточиш върху основния си проблем и да не се обременяваш с други!През първата ми бременност преди 16г. изобщо не съм пила и чувала за ф. к-наСинът ми е на 15г. и  да е жив и здрав!През втората ми бременност през 2001г.-която трудно се получи-чак края на 2 месец ми предписаха и пих сигурно около месец-а тя белята вече е
била станала.
По отношение на дозата-цитирам от листовката на Неофолик:
"Дозата от 0,4 милиграма е утвърдена в световната практика като достатъчнадневна доза за компенсиране на увеличените потребности на бременната женаот ф. к-на."
И от Неофолик форте:
"За жени с повишен риск от раждане на дете със спина бифида или друг дефект на невралната тръба дозата от 4 милиграмае утвърдена..."-т.е. десетократно по-висока за такива като мен.
Единствено ме притеснява малко това,че бебе не става и много дълго вече я пия тази висока доза!То много лесно да се каже"1 месец преди забременяване"...
Дани, надявам се ,че бях достатъчно изчерпателна.Ако имаш още въпроси, пиши ми на "лични",за да не досаждаме  на другите с прекалени подробности,които не са им на дневен ред.
Всичко,което не ме убива,ме прави по-силна!
*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
Предозиране на фолиевата к-на
« Отговор #82 -: Януари 24, 2006, 11:45:49 am »
Ichi,съжалявам за загубите ти...благодаря за информацията и успех и на теб!
Вие правите ли нови опити вече?

Благодаря ти, Линда!
Да е живо и здраво детенцето ти!
Аз мисля, че тази тема ще е полезна и за други момичета с подобни проблеми, затова ще ти пиша тук.
Моите проблеми са комплексни.
Вчера се консултирах с генетичката ми и тя ми каза за същата доза фолиева.
Аз имам генетични промени,единият е-занижени нива на витамини В и тя ми предписа същото-Неофолик Форте-4мг.-10 пъти повече от нормалната доза.
Каза ми, че при жени с такива проблеми или дете със Спина Бифида, или носещи Спина Бифида, се изписва такава доза 1 месец преди забременяване, до 2-3 месеца след това.
Както практикуват и в Американската Асоциация за Спина Бифида.
Съветвам те да си направиш генетична консултация.
Аз ги правих в Плевен, може и в София.
Успех нататък!
:wink:
« Отговор #83 -: Януари 24, 2006, 12:50:43 pm »
Добре де, някой знае ли трябва ли извество време да се натрупва в организма, за да се постигне необходимата концентрация?
Според мен казват, да я пиеш 2-3 месеца преди планирава бременност, защото в общия случай не знаеш точно кога ще настъпи, да не изпуснеш момента. Може би бъркам и се има предвид, че трябва време, за да се натрупа достатъчно в организма?
Благодаря ти, Бени!

*

Danidan

• 1209
« Отговор #84 -: Януари 24, 2006, 13:11:43 pm »
Фреши, аз знам, че ако нямаш проблеми свързани със Спина Бифида трябва да я пиеш три месеца преди опитите/в нормална доза 0,4мг/ и да продължиш до края на трети месец на бременността.
Дори да я приемаш повече време, тоест докато стане забременяването-няма страшно, не можеш да се предозираш!
Казват три месеца преди, за да има ефект, защото фолиевата е важна във първото тримесечие на бременността, когато се оформят основните органи на бебето.След третият могат да се пият комбинирани витамини/като Матерна-та/, в които има достатъчно фолиева, но тя тогава не е толкова важна, защото вече са се оформили органите.И все пак е добре витамините да са комплексни.
Това ми го каза моята генетичка, а и други генеколози са ми го обяснявали.
Има и много информация тук по темата-за нормалната доза.
Дано съм обяснила добре, ако не-питай пак. :wink:  
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #85 -: Януари 24, 2006, 13:34:47 pm »
Момичета, тук в Германия например го изписват до края на бременността. Пиеш даже и по време на кърмене. Така че аз например пиех почти година преди да забременея, за времето на бременността и още на са ми спряли фолиевата. До колкото разбрах от моята лекарка - ще продължа да ги вземам и докато кърмя. Така че не е опасно явно  предозиранетo
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #86 -: Януари 24, 2006, 15:41:30 pm »
Данидан, благодаря!
Ясно ми е относно ползите, както и относно препоръчителната доза.
Това, което се чудя, е защо казват да се пие 3 месеца преди бременността - мислех си, че казват така, защото ако жената не е с проблемно забременяване, не знае кога е забременяла, а 3 месеца е горе-долу периода, в който се получава забременяване, когато няма проблем. Един вид, ако и кажеш "от първия ден на бременността", няма как да я почне навреме. Та чудя се сега дали това е правилно, или пък е хубаво да си я пил преди да забременееш, за да се достигне някакво натрупване в организма? Понеже чух, че е водноразтворим витамин, не би трябвало да се натрупва.
Мисълта ми е, ако първото ми разсъждение е правилно, за дългогодишно пиещите като някои от нас, можем да си я пием след ову/инсе, защото знаем кога е евентуалния ден 1 на бременността.

Какво мислите.
Благодаря ти, Бени!

*

Danidan

• 1209
« Отговор #87 -: Януари 24, 2006, 15:49:58 pm »
Фреши, аз мисля, че трябва да се пие редовно!
Мисля, че няма ефект само по 2 седмици например, а другите 2 седмици-да не пиеш...това е витамин и също като витамините трябва да се приема редовно, за да има ефект.И щом казват, че трябва три месеца по-рано, значи наистина организма си поема нужното количество, а другото го изхвърля.
Аз също смятам, че може да се пие и чак до кърмене и след това, както пише Ганка.Може би само с малка почивка.
« Отговор #88 -: Януари 24, 2006, 16:33:20 pm »
Благодаря ти, Данидан :D
Благодаря ти, Бени!

*

Danidan

• 1209
« Отговор #89 -: Януари 24, 2006, 16:47:56 pm »
И аз благодаря,Фрешче  :wink:
*
предозиране на фолиевата к-на
« Отговор #90 -: Януари 24, 2006, 17:14:25 pm »
Мерси за съвета,Дани!Ще взема да отскоча до генетичната консултация във ВМИ-Пловдив.И без това имам картон там.

Фреш,от това,което съм чела,ф. к-на трябва да се натрупа в организма достатъчно,за да има ефект срещу малформация и именно 1-3 месеца преди това е достатъчно.А иначе задължително без прекъсване!Повтарям се,но пак ще напиша-невралната тръба на плода се оформя до 28 ден от бременността,после и да се пие е безполезно-цитирам доц.Нременски от "Майчин дом".
Всичко,което не ме убива,ме прави по-силна!
*

Danidan

• 1209
« Отговор #91 -: Януари 24, 2006, 21:08:52 pm »
Линда и после кажи какво са ти казали.
Успех!
*
« Отговор #92 -: Януари 25, 2006, 13:01:43 pm »
Цитат на: FreshBreeze
Данидан, благодаря!
Това, което се чудя, е защо казват да се пие 3 месеца преди бременността - мислех си, че казват така, защото ако жената не е с проблемно забременяване, не знае кога е забременяла, а 3 месеца е горе-долу периода, в който се получава забременяване, когато няма проблем. Един вид, ако и кажеш "от първия ден на бременността", няма как да я почне навреме.

Та чудя се сега дали това е правилно, или пък е хубаво да си я пил преди да забременееш, за да се достигне някакво натрупване в организма? Понеже чух, че е водноразтворим витамин, не би трябвало да се натрупва.
Мисълта ми е, ако първото ми разсъждение е правилно, за дългогодишно пиещите като някои от нас, можем да си я пием след ову/инсе, защото знаем кога е евентуалния ден 1 на бременността.

Какво мислите.

Подкрепям това което е казала Данидан, Фолиевата киселиа трябва да се натрупа в организма в достатъчно количество, за това лекарите препоръчват да се почне приема й от 1до 3 месеца при планиране на бременност.
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

« Отговор #93 -: Януари 26, 2006, 16:02:31 pm »
Благодаря ви Милички за разяснението, сега вече ми е ясно и няма да се правя на разсеяна първата половина от месеца, а ще си поднова непрекъснатия прием. :D
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #94 -: Януари 29, 2006, 11:08:31 am »
Четох ТУК, че фолиевата киселина се натрупва в черния дроб. Хм.
*

Danidan

• 1209
« Отговор #95 -: Януари 29, 2006, 21:59:48 pm »
Зайо, незнам откъде събират информация във този сайт :roll: , но съм по-склонна да вярвам на Асоциацията по Спина Бифида и на нашите, и други генетици по Света, които съветват за редовен прием.
« Отговор #96 -: Януари 30, 2006, 06:39:58 am »
И аз така, Данидан. Просто се учудих и затова го постнах тук.
*
« Отговор #97 -: Януари 31, 2006, 20:01:09 pm »
Аз мисля, че няма нищо лошо в продължителното ежедневно взимане на фолиева киселина. От това, което съм чела досега, единственото отрицателно нещо е, че маскира нивото на В12 в кръвта, затова е препоръчително да се взима в комбинация с В12.
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва прием на 400 микрогр. на ден от всички жени в детеродна възраст. В повечето мултивитамини за жени това е дозата на фолиевата (независимо дали се опитват да забременеят). Във витамините за бременни не съм видяла разновидност с под 800 микрограма фолиева. Така, че ми се струва че опасност от предозиране няма.
Life is good.
Do what you like,
like what you do.
*

naiema

• 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
« Отговор #98 -: Февруари 04, 2006, 13:04:24 pm »
Здравейте и от мен,омичета!Аз също имам въпроси относно фолиевата к-на.
Първо обикаляйки аптеките в Бургас се натъкнах на много различни видове / като опаковки,мг,цвят на хапчетата и дози / фолиева к-на.Моля да ми кажете каква да си купя и как да я приемам.Нямам някакви установени заболявания така,че бих искала да ми посочите оптималната дневна доза.Аз лично много се обърках,четейки стикерите на лекарствата.
И второ пия бромкриптин.Ще пречи ли приема му на това да приемам фолиева к-на!
Благодаря ви!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #99 -: Февруари 04, 2006, 14:44:40 pm »
Бромкриптин може да се пие с фолиева киселина.
Купи си Неофолик 0.4.