0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Функционална киста и лечение
« Отговор #20 -: Октомври 15, 2005, 22:09:08 pm »
При небактериални възпаления обикновено се изписват противовъзпалителни.
Абе, както и да е, не се смятам за компетентна в никакъв случай. Не съм лекар. :lol:
Слушайте лекарите си, те мислят комплексно.
*
« Отговор #21 -: Октомври 15, 2005, 22:54:52 pm »
Ами и аз да се намеся с мнение, че съвсем да те объркам, Ултра!

Първо: Преди 7 години имах функционална киста 4 на 4. Една вечер, след секс, припаднах от болка. В буквален смисъл-причерня ми, стана ми много горещо и паднах на земята. От болката от разбъзиканата киста. На другия ден на лекар. Изписаха ми примолут нор май че се казваше, за да се спука.
Въпрос към теб: защо не са ти изписали нещо за пукане на такава голяма киста?

Второ: моята овулация е почти всеки месец в дясно и при фоликул над 15 мм боли, та не се трае. Боли всичко в дясно-цялата зона там. Къде опира тоз ми ти фоликул-в мехура ли опира, в тръбата ли опира, кво е, що е, не знам, ама докат не се пукне си ми е болезнено. Като млада проблемна отидох при една Гинка и й викам: ей тука ме боли в дясно, направо ужас, на моменти по-силно, на моменти -не. Тогава още не знаех за фоликули-моликули и т.н. Гинката ме гледа, пипа, гледа, пипа и отсече: тръба възпалена. Аз й викам: Въх... Ми всеки месец ми е така? Тя вика: ми всеки месец ти се възпалява. 8O  И взе ми изписа антибиотик. Пих 7 дена, не мина /а то тогава съм задържала фоликула, но това по-късно го разбрах/. Отивам пак-бам-втори антибиотик. Тази жена беше убедена, че ми е възпалена тръбата след като така ме боли. А то изобщо не е било така.

Въпрос към теб, за да не се чудиш що ти ги говоря тез неща: дали пък наистина тръбата е възпалена или просто кистата ти опира в тръбата, дразни я, пристиска я, нещо подобно... Да не се окаже, че ще гълташ антибиотик нахалост като мен?

Трето: тест за алергичност към този антибиотик не правят ли? Нали драксат едни чертички на ръката или това е само за антибиотика на ампули?

Четвърто: лекарят ти наистина е бил много уморен. 28 сантиметра яйчник!!!! 8O Къде ти е черния дроб тогава напъхан? 8O  Аз бих подложила целия преглед на съмнение и бих потърсила второ мнение.

Дано съм ти била от полза.

Дано бързо ти се ракзарат от главата тез проблеми.

Мари
Alexandra
« Отговор #22 -: Октомври 16, 2005, 09:22:06 am »
За болката от пукането е много индивидуално.
Аз правих 4 месеца подред такива фоликулярни кисти
имала съм по 3 см и по 5 см.
Последния път ми изпидаха Дуфастон за пукане на кистата и ме предупредиха, че ще ме боли повечко при пукането.
Да чукна на дърво, не съм усетила кога са се пукали... не е имало болка.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #23 -: Октомври 16, 2005, 09:48:02 am »
Бъ като си пука боли.
Иначе и аз си мисля, може ли кистите да се образуват от възпалителни инфекции, мисля че няма връзка, ма де да знам.

Нямам идея защо е предписан на Ултра антибиотика.
« Отговор #24 -: Октомври 16, 2005, 09:49:35 am »
Цитат на: lady_11
Нямам идея защо е предписан на Ултра антибиотика.

Заради тръбата, бе.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #25 -: Октомври 16, 2005, 10:00:45 am »
Антибиотикът е заради тръбата, не заради кистата.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #26 -: Октомври 16, 2005, 11:37:53 am »
Добре бе, споко. Явно аз не съм разбрала нещо от предишните постинги.
*

Eli_

• 516
  • Тъпа и упорита !!!
« Отговор #27 -: Октомври 16, 2005, 13:09:37 pm »
Да споделя и аз от моя опит..и аз имах функционална киста преди около 2 г..Беше 4,5 см.Пукна се след,като пих Дуфастон.Не съм много сигурна дали е точно от него ,де :? Доктора каза,че тези кисти се пукали често от само себе си.Не помня да ме е боляло..Така,че според мен,изчакай до сряда.Може доктора ти да е по-отпочинал и да определи състоянието ти по-точно,защото тези размери на яйчника са абсурд! 8O  8O  8O
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #28 -: Октомври 16, 2005, 13:21:43 pm »
Благодаря на всички за мненията. Днес съм доста по-добре. Вчера си мерих температурата през два часа, само веднъж беше 37,3, а в другите случаи - под 37. Болките намаляха, имам съмнение, че вчера пукнах кистата, но не съм съвсем сигурна. Усетих две последователно много остри концентрирани болки, след това притиснах областта на яйчника и усетих нещо като избълбукване, все едно спускам въздуха от топка под вода :lol:
Доктора смяташе, че с приближаване на менструацията, кистата сама ще се спука, затова не изписа нищо. В сряда ще се види какво се е случило.
Защо не пия антибиотици? Първо - върл противник съм на антибиотиците. Не съм пила от много години. Действат ми зле - отпаднала съм и повръщам от тях. Знам, че понякога се животоспасяващи, но въпреки това ги възприемам като нещо противоестествено. Второ - не се чувствам болна, с изключение на болката, съм в прекрасно настроение. Все пак ако на прегледа се потвърди възпалението, ще ги пия и ще се надявам, че закъснението не е предизвикало сериозни проблеми. Това е допустим компромис за мен. Предполагам, че може и да съм сгрешила.
Мислех да направя тази тема възможно най-информативна, тъй като имах затруднения с намирането на нужната ми информация. В сряда ще задам всички въпроси по темата на доктора и ще се опитам да синтезирам какво съм научила относно функционалните кисти и възпаленията на тръбите. Примерно:
- до какви размери стигат и след каква големина са опасни
- сами ли трябва да се пукат или с лекарства и защо
- какво се случва с течността от кистата, какво представлява и къде отива, усложнения
- какво е двукамерна киста
- има ли връзка между кистата и тънката лигавица
- възможна ли е бременност в същия месец, ако е имало друг спукан фоликул
- възможно ли е тръбата да се възпалява заради уголемения яйчник
- какво е това нещо, което запушва тръбата и може ли в начален стадий да се излекува
и други такива :D

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
р
« Отговор #29 -: Октомври 16, 2005, 13:37:17 pm »
да знаеш , 4е кистата може съвсем спокойно да си е от този месец. Аз имам гор4ив опит с това : "ела да жидя след 1 седмица какво е станало с фоликула...след седмица " Я , киста 65мм " . Не се мъ4и с преси, няма смисъл, най-много да си докараш гадни болки. Симптомите , които описваш са типи4ни за киста.Тя може да се е полу4ила и от възпаление / не ходете моми4ета с голи кръст4ета / Из4акай цикъла, може да се пукне...Стискам палци
За лекарствата не мога да ти помогна , съжалявам
*
« Отговор #30 -: Октомври 16, 2005, 17:57:48 pm »
Цитат
и усетих нещо като избълбукване, все едно спускам въздуха от топка под вода

Малиии.... 8O  Ултра! Кво правиш ти бе? 8O  :lol:  :lol:  :lol:
Alexandra
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #31 -: Октомври 19, 2005, 17:10:26 pm »
Да се отчета:
Кистата си е там и си расте бавничко. В началото доктора ми каза само да ида на втория ден от цикъла, да види дали се е спукала сама. След това извадих тефтера с въпросите, изясни му се на доктора, че съм от Зачатие и ми обясни по-подробно. Кистата със сигурност е функционална. Показа ми двете камери, едната е по-голяма от другата и обясни, че най-вероятно е имало два съседни фоликула, които са тръгнали да растат заедно и се е образувала кистата. За опасни се смятали кисти над 4 - 4,5 сантиметра. Опасни в смисъл, че се налага детайлно наблюдение. Когато кистата е двукамерна и голяма, обикновено се пристъпвало към операция, но ние засега ще изчакаме дали няма при цикъла да се спука естествено. Течността от кистата се излива в коремната кухина и впоследствие се резорбира. Обикновено това е придружено с дискомфорт, подуване на стомаха и прилошаване, но ако е по време на менструация, може и да не се разграничат тези странични ефекти от симтомите при цикъл. Според доктора се предпочита да се изчака менструацията, защото се предполага, че при хормоналния срив функционалната киста сама се спуква. Ако това не се случи, се предприемат други мерки. Възможно е тръбата да изглежда възпалена заради кистата. Моята днес изглеждаше добре и доктора каза, че добре съм направила, че съм пуснала изследвания. Няма нужда от антибиотик (Благодаря, Лали!).
Колпоскопът е много хубав, с изключително детайлна картина, ама е малко стряскащо да се виждаш в подробности отвътре. Раничката си е там, над 5 минути й отделиха за гледане и май изобщо не им хареса какво виждат. Говоря в множествено число, щото освен доктор Стаменов, има още две жени в кабинета, които стоят през цялото време. Не знам кои са, светнете ме :oops:
Ми това е в общи линии, може и да съм пропуснала нещо - питайте...
Сега ме пробожда от време на време, а аз се опитвам да мисля оптимистично - надявам се да ми се размине операцията :)

« Отговор #32 -: Октомври 19, 2005, 18:19:05 pm »
Ами не ни остава друго, освен да стискаме палци да се пукне!
 :)
« Отговор #33 -: Октомври 19, 2005, 18:19:57 pm »
Цитат на: ultra
освен доктор Стаменов, има още две жени в кабинета, които стоят през цялото време. Не знам кои са, светнете ме :oops:

Акушерките, бе  :lol: Кой друг ще седи в кабинета и ще зяпа. Споко.
Ултра, надявам се да се спука тая киста по време на М. и да не ти създава проблеми!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #34 -: Октомври 19, 2005, 20:14:44 pm »
:lol:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #35 -: Октомври 19, 2005, 22:43:04 pm »
аз да попитам - същият лекар ли ти изписа Аугментина преди седмица, дето сега ти казва, че няма нужда от антибиотик, или е друг?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #36 -: Октомври 19, 2005, 23:34:37 pm »
Ултра, защо не ти изписват медикамент за пукане на кистата? Защото е много голяма ли? Има ли някаква правило, ча ако е по-малка, може да се пробва с медикамент, а ако е голяма-само стискаме паци сама да се пукне, пък ако не-операция? Интересно ми стана... Щото на мен са ми казвали: първо се пробва с медикаменти да се пукне, ако ли не-операция...
За антибиотика и възпалената тръба... Ами може да не искате пак да го казвам, но лекарят е човек и когато е уморен може да навреди. Затова не е редно да преглежда в извън работно време.

Не беше ли той ти казал, че нямаш раничка и щял да ти го докаже с безплатна колпоскопия? 8O
Alexandra
« Отговор #37 -: Октомври 20, 2005, 07:39:02 am »
Няма страшно!
Аз съм виждала как лекуваха кисти на една мацка, като лежах в патология.
Бяха я пратили за операция, но шефката на патология каза, че първо иска да опита с лекарства. Лечението и беше около месец, девойката сподели, че от 12 кисти от по 3 до 6 см са останали 2 или 3.
Не помня точно, но беше много доволна.
Е, вярно, че навсякъде беше надупчена, но си заслужава.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #38 -: Октомври 20, 2005, 10:17:09 am »
Jam, същия лекар е. Казах му, че не съм пила антибиотика, показах му изследването от пълна кръвна картина и той се съгласи, че правилно съм постъпила. Каза, че от изследването си личи, че няма данни за възпаление, налагащо прием на антибиотик, но тъй като се е видяла сянка на тръбата, а и част от болките бяха локалзирани в нея, не смятам, че предписването на антибиотик е било фатална грешка.
Marie, предполагам, че ще пробваме и с лекарства. Поне аз ще настоявам. Доколкото разбрах, преди да се наложи използването на някакъв вид лечение или манипулации първо се изчаква цикъла, за да се даде шанс на организма сам да се справи. Предполагам, че лекарствата, които ще се пият или инжекциите имат сходно действие с хормоналния срив, който се получава при настъпване на менструация. Затова и ме вика на втори ден от цикъла, да проверим дали съм се справила сама. Колпоскопията ми я направи безплатно. Не смятам, че един лекар може да види всичко от първи преглед, още повече, когато е открил голяма киста и си е съсредоточил вниманието към нея. Пък и аз казах за раничката след като си обух гащите :D  От коментарите между доктора и акушерката разбрах, че ясно се вижда белега от биопсията. Не съм питала за нищо друго, понеже болките ми бяха големи и старанието ми беше насочено в опити да не мърдам и крещя. Струва ми се, че разбрах, че раната е гладка и зарастнала с изключение на белега от биопсията, но едва ли мога да съм обективна.
Ще го питам и за другите въпроси, които задавате.

*
« Отговор #39 -: Октомври 20, 2005, 10:57:35 am »
Аз имам 1 операция от киста и щях да полудея, когато ми откриха отново 6 см киста. Сълзи и т.н. Тогава моя приятелка отиде при един билкар и ми донесе билкови таблетки, които се пият по схема и се пази диета. Ако щете вярвайте, но беще намаляла до 2 см за 45 дена, след което изчезна. Ултра, защо не опиташ и билки?