0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Покана от Шоуто на Слави - кой с какво може да помогне
« Отговор #20 -: Октомври 05, 2007, 15:13:03 pm »
White,
каквото и да решите, поздравявам те за смелостта  :balk_7:

lb2f
*
« Отговор #21 -: Октомври 05, 2007, 15:18:50 pm »
И аз мисля ,че трябва драма , силна истинска ,изстрадана история , с отворен край.

Ако почнем да говорим за пари , ще се опошли темата ,аудиторията ще сравни нас , с всички нуждаещи се от жизненоважно лечение и това няма да предизвика нужното внимание.

Мисля си , че ще има ефект ако хората видят :
 -страданието и болката
  -безсилието ни , пред тромавата ,арогантна и незаинтересована , държава с иначе застаряващо население.
  - проспериращи ,млади хора в работоспособна възраст
  - смели и отговорни бъдещи родители ,
   - хора имали куража, да преодолеят  "срама "  нагнетен   от предразсъдъци .

Ще бъде разстърсваща история с няколко неуспешни АРТ процедури , но момичето вече бременно .
Или двойка след ТЕСЕ , вече родители /тук акцента е върху мъжки фактор и неговото решение/

White, уважавам смелостта ти да участваш!
Лично моето мнение е, че написаното от Ефирче е това, което според мен целим - обществото да види една разтърсваща драма с отворен карай. Но, Ефирче, за мен отворения край е все още без бременност.
Дано не ме разберете погрешно, но си представям как хората ще си кажат: "е, трудно е, но ето, че са си намерили начина, значи всички биха могли, какво се оплакват".

Ох, дали се изразих правилно :(. Не искам да обидя никого. Исках само да кажа, че "отворен край" е ключа към интереса на обществото.
Извинете, ако го написах объркано.
« Отговор #22 -: Октомври 05, 2007, 15:37:55 pm »
Идеята за шоуто на Слави е много добра. Но не знам дали с едно предаване е въжможно да се покажат всички перипети, през които минава една бореща се със стерилитета двойка. А те са много:
- избор на специалист /много от нас са се лутали с години по посредствени гинеколози/
- ангажираност на АРТ клиниките /записват се часове за месеци напред/
- цените на изследванията
- цените на лекарствата за АРТ процедури и самите АРТ процедури
- % успеваемост при различните АРТ процедури /да вмъкна, че все още много медицински лица си мислят, че с едно инвитро става бременност и готово/
- емоционалните аспекти - невежеството от страна на обществото относно проблема и причините за самия проблем /много хора си мислят, че причината е в жената, а всъщност изобщо не знаят за % на мъжкия фактор и др./

« Отговор #23 -: Октомври 05, 2007, 15:50:11 pm »
Ази, разбирам идеята ти, но не я подрепям.
Не познавам лично White, но познавам историята й, и повярвай ми, тя има какво да разкаже. Не мисля, че бременноста й би попречила на тази история да докосне зрителите.

lb2f
*
« Отговор #24 -: Октомври 05, 2007, 15:59:44 pm »
Дори и да не стигна до участие, мога да помагам за организацията и обмислянето на детайлите.
Аз също си мисля, че едно момиче в процедура би могло да трогне повече. Тогава емоцията е много силна. Страховете са огромни.
Освен това при мен не е имало проблеми с финансирането (не, че намираме парите на улицата), а това не е малко, особена като се настоява за подпомагане от държавата.
За мен основните проблеми бяха информация (в мялките градове и при хората без интернет тя липсва) и некомпетентността на доста от лекарите по въпроса.
Крайно време е да се научим да си признаваме, ако нещо не е в компетенцията ни.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #25 -: Октомври 05, 2007, 16:10:46 pm »
Ама нали ще има поне две двойки , какъв е проблема да се комбинира ?

Уайти , историята ти е затрогваща ,коремчето ще предизвика умиление у някоя депутат(ка) или министърка и току виж нещо им присветнало , а до теб ще стои друго момиче с бъдещо коремче , на един по друг етап от борбата. :D

Независимо какво ще решиш ,поздравявам те за желанието ти !

И на ушенце : Ако стигнеш до Слави , кажи му ,че съм му фенка! :wink:
« Последна редакция: Октомври 05, 2007, 16:13:34 pm от Efirche »
*
« Отговор #26 -: Октомври 05, 2007, 16:18:13 pm »
Ази, разбирам идеята ти, но не я подрепям.
Не познавам лично White, но познавам историята й, и повярвай ми, тя има какво да разкаже. Не мисля, че бременноста й би попречила на тази история да докосне зрителите.

Убедена съм, че има какво да разкаже!
Дори вече споделих, че може би гледната точка за отворения край е различна. Както вече казах, една врата се затваря при положителен тест, но друга се отваря и стои отворена до раждането.

Може би наистина Уайт е подходяща. Подкрепям желанието ти, Уайт!

Освен това при мен не е имало проблеми с финансирането (не, че намираме парите на улицата), а това не е малко, особена като се настоява за подпомагане от държавата.

Уайт, не мисля, че самофинансирането би намалило ефекта от историята ти. Наистина парите не се намират на улицата, колкото и висока да е заплатата ти.
*
« Отговор #27 -: Октомври 05, 2007, 16:42:37 pm »
Смятам, че най-важен е изборът на участничката. Тя ще въздейства на публиката. Тя ще създаде събирателния образ на всички нас. Според мен не е важно дали тя вече е бременна или не(въпреки че съгласно теориите за медиите една бременна жена би привлякла повече интерес, защото  е "различна") Смятам, че дори не е важно колко тежка е драмата й - не е важна историята, важно е как ще я разкажеш. За това си мисля, че жената, която трябва да застане пред камерата трябва да е харизматична, колоритна, интересна жена, която може да говори свободно пред публика и че изборът кой да участва е много важен.

Бих могла да помогна с подготовката на участничката за интервюто, посланията и т.н
« Отговор #28 -: Октомври 05, 2007, 16:47:10 pm »
white,добре че поне от финансова гледна точка нямаш проблем.Аз при втория опит теглих кредит,а при третия рефинансирах.
   А през какво съм минала:операция от киста,махната ми е тръбата,диагностична лапароскопия,пластика на другата  тръба,две цветни снимки,продухвания,два опита ин-витро-неуспешни,лапароскопия-загубих и другата тръба,всякакъв вид  изследвания,включително генетични и имунологични,трети ИКСИ опит-неуспешно и накрая изчерпан яйчников резерв....... а и без пари накъде.
    А за ЗК да не говоря,лекарствата,който ми отпусна,пи стигнаха само за ден и половина.Пред камера не искам да заставам,но с каквото мога ще помогна,
   Пожелавам ви да успеете да трогнете нечие сърце.
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #29 -: Октомври 05, 2007, 16:59:10 pm »
Смятам, че най-важен е изборът на участничката. Тя ще въздейства на публиката. Тя ще създаде събирателния образ на всички нас. .. трябва да е харизматична, колоритна, интересна жена, която може да говори свободно пред публика и че изборът кой да участва е много важен.

Бих могла да помогна с подготовката на участничката за интервюто, посланията и т.н
И аз мисля така, важно е човека, който ще влезе в шоуто, да не се стресне от камерите, да бъде откровен, прям и естествен.
Хайде момичета по-смело, не е толкова страшно, а пък и след това се чувстваш удовлетоврен, че си направил нещо значимо.  (А и ще се запознаете на живо със Слави.)  :wink:
« Отговор #30 -: Октомври 05, 2007, 19:21:50 pm »
Момичета, ако знаете как ми се участвааа... Ама като си познавам "домашния любимец" ... просто няма никакви шансове, еле пък при Слави  :? Те всъщност Мели и Ултра знаят  :(

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #31 -: Октомври 05, 2007, 19:42:53 pm »
И аз мисля ,че трябва драма , силна истинска ,изстрадана история , с отворен край.

Ако почнем да говорим за пари , ще се опошли темата ,аудиторията ще сравни нас , с всички нуждаещи се от жизненоважно лечение и това няма да предизвика нужното внимание.

Мисля си , че ще има ефект ако хората видят :
 -страданието и болката
  -безсилието ни , пред тромавата ,арогантна и незаинтересована , държава с иначе застаряващо население.
  - проспериращи ,млади хора в работоспособна възраст
  - смели и отговорни бъдещи родители ,
   - хора имали куража, да преодолеят  "срама "  нагнетен   от предразсъдъци .

Ще бъде разстърсваща история с няколко неуспешни АРТ процедури , но момичето вече бременно .
Или двойка след ТЕСЕ , вече родители /тук акцента е върху мъжки фактор и неговото решение/

Да предполагам, че като седна вечер да вечерям пред телевизора и много ми се дореве и включа Слави ще съм щастлива, че и там реват. Ами като има такива драми, какво очаквате от НЗОК. Да ви осигури безплатен психолог ли?
И да определено няма нужда да говорим за пари. Какво пък толкоз ще си теглим кредитите и ще си плащаме осигуровките. Но поне ще сме попоказали, че стерилитетът е трагедия и всички ще ни съчувстват.
Дайте да пратим и някой разведен. Тогава трагедията ще е още по-пълна.
И накрая предаването може да се пусне по време на латиносериалите и ревът ще е повсеместен.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #32 -: Октомври 05, 2007, 21:07:36 pm »
White, мило крехко момиче, шапка ти свалям и ти се покланям до земи за смелостта!
Дано и момчето ти е смело също колкото теб и участвате!
Подходяща си и харизматична също!

Тамара или аз съм прекалено руса, или просто не те разбирам!
Поясни ми какво искаш да кажеш с последния си постинг!
Защото ми се струва, че констеруктивните предложения по-горе ще минат в друга плоскост!

Ефирче, заставам зад всяка твоя дума!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #33 -: Октомври 05, 2007, 22:44:49 pm »
Тамара просто не те разбирам!
Поясни ми какво искаш да кажеш с последния си постинг!
Защото ми се струва, че констеруктивните предложения по-горе ще минат в друга плоскост!

Не смятам, че е необходимо да обясняваме в едно предаване колко много емоционални проблеми предизвиква стерилитета.
Трябва да кажем, че си плащаме осигуровките, за които държавата ни е обещала здравеопазване и ние искаме това здравеопазване. Искаме единствено да получим това, за което сме си платили осигуровките. Тук става дума за пари. И за неизпълнени обещания от страна на държавата. (МТСП ни задължава да плащаме, МЗ и НЗОК се разпореждат с тези пари малко повече отколкото законът й позволява)
Преди по-малко от месец момичетата изписваха лекарства от Турция, защото тук нямаше питай ниа72 кои точно и защо ги нямаше. Моите лекарства в момента са от Гърция, защото там са около 10 пъти по-евтини. Тук пак става дума за пари.
Не знам защо трябва да плащам здравни осигуровки върху парите, които плащам на лекарите. Не знам дори защо върху парите за инвитро плащам пенсионни осигуровки, като няма да правя инвитро след 63. Не знам защо държавата поема лечението на едни хора, които не плащат осигуровки, а моето не поема. Ама и тук става дума за пари.

Коя държава поема бърсането на сълзи? И коя конвенция ще ги задължи?
А колко много конвенции ги задължават да поемат това лечение и ако дори само се досетят, че не е станало и че статистиките, които им се пращат са изкривени...

mishanta, започна ли да схващаш за какво е предишният ми постинг или е излишно да продължавам?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #34 -: Октомври 05, 2007, 23:01:10 pm »
Аз мисля, че предаването трябва да докосва!
Ако говорим само за пари ще стане сухо!
Аз съм такава емоционална и на мен този проблем ми донесе много такива рани!
Трябва да се акцентира още в/у информираността,
в/у това че проблема може да бъде решен и няма място за срам!

Да се разбере, че никой не е застрахован!
СТЕРИЛИТЕТА е само диагноза, която може да се промени!

Времето за едно интервю е малко и трябва да се обгърне проблема от всички страни!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Re: Покана от Шоуто на Слави - кой с какво може д&#
« Отговор #35 -: Октомври 06, 2007, 04:56:47 am »
Tamara, половината битка е спечелена като знаеш какво искаш. Другата половина също е спечена като знаеш КЪДЕ да искаш.
Всичките тези неща дето си ги писала са си така, ама не следва да ги определяме за водещи в едно шоу като на Слави (което не харесвам, ама то си е мое мнение :lol:). Ще си направим петицийката до МС, ще си направим (може би) и протеста и там ще кажем какво и как го искаме. Слави какво точно ще свърши като му поревем, че нямаме пари? Или смяташ, че ще отиде да насмете МС?
За мен много по-важно е да се види колко сме и какво ни се причинява с държавническото безхаберие. Другото е въпрос на битка и ние си я водим, както можем.
« Последна редакция: Октомври 06, 2007, 05:18:09 am от Жужка »
Мога, стига да искам.
« Отговор #36 -: Октомври 06, 2007, 07:54:16 am »
Влючвам се преди да прочета какво точно се е случвио, но предположих, че има покана от Шоуто на слави и сега се чудим как да свършим най-полезна работа с това.

ЧУДЕСНО! Много се радвам, браво на момичетата, които стигнаха до това прекрасно развитие. Признавам си, че бях силно скептична и съм много доволна, че съм била толкова не-права  :-)

Какви са моите идеи:
БЕз да фокусираме  проблема върху финансовата му старна, защото ще станем поредните хленчещи, да направим така, че той да е по-скоро част от пълната липса на разбиране и подценяване на проблема стерилитет от страна на държавата ни.

1. ДА се говори за клеймото стерилитет и неразбирането, което владее обществото по тази тема.

- мъжкият фактор като тема все още табу и последващите от това неразбирания дори и в системата на здравеопазване.

- НЕангажираността на държавата с този проблем - Да се изнесе статистика за това как изглеждат програмите за здравните каси в страни като Словения, Холандия, Израел и пр (тук може някоя от вас може да помогне с повече инфо, аз не съм правила подробни проучвания)

(нещо, което ми прави впечатление по форумите на английски, по които бродя - там, където жените нямат финансов ангажимент и се чувстват подкрепени от държавата финансово и знаят, че могат да си позволят повече от 1-2 опита, някак си стреса е по-малък, изходът от процедурата се приема по друг начин, а това, момичета не е малко, знаете.) И още - в чужбина не се говори за стерилитет толкова, колкото за "процедури за плодовитост" (fertility treatment).  Някак по-различно е, нали..

- Пълни сме с примери за продадени имоти и заеми, за да се финансира една процедура ин-витро, която не дава никаква гаранция за успех. Аз лично имам още един заем от родителите ми от първата ми процедура.

Освен това, дайте да видим какви са били исканията ни в досегашните ни протести и петиции. Тъй като не са настъпили никакви пормени след тях, спокойно можем да си ги повторим.

Аз също  ще  говоря със съпруга ми за това дали е съгласен да участвам. Аз мога и искам, но искам да чуя и неговото мнение. 
« Последна редакция: Октомври 06, 2007, 07:59:47 am от coookie »
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #37 -: Октомври 06, 2007, 08:13:01 am »
Аз си представям предаването така- Боряна Гидикова разказва какво я е накарало да направи предаване, свързано със стерилитета, гости- Мели и Евро. За мен този филм е много силен и е отражение на това, което всяко едно момиче е изпитало през времето на изследвания, проверки, тестове, процедури. Малко са хората, които могат да си позволят да заплачат пред толкова голяма аудитория, Евро го направи- мисля, че тя ще се справи блестящо, а и Мели ще й е подкрепа.
Момичетата, които са предложили участието- в никакъв случай не си мислете, че смятам, че сте неподходящи, това си ми беше идея преди да видя темата, просто сега ми остана време да я споделя. Успех на всички.
Искам да благодаря на всички, които направиха тази тема и това обсъждане възможно, гордея се че съм част от този форум и също бих направили всичко по силите ми, за да популяризирам проблема и да помагам на хора, стигнали до дебрите на стерилитета.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #38 -: Октомври 06, 2007, 10:10:58 am »
Тамара , колкото и да ти е чудно , хората не си представят , че стерилитета е проблем.

Да тръгнем от аудиторията на Слави.
 Повечето са хора на млада до средна възраст , примерно , работещи с деца , стачкуващи(стачкували) учители или  пенсионери с обидно ниски пенсии , хора , за които държавата  е била и си остава  мащеха.

Та изправяме се ние , и:

Не смятам, че е необходимо да обясняваме в едно предаване колко много емоционални проблеми предизвиква стерилитета.
Трябва да кажем, че си плащаме осигуровките, за които държавата ни е обещала здравеопазване и ние искаме това здравеопазване. Искаме единствено да получим това, за което сме си платили осигуровките. Тук става дума за пари. И за неизпълнени обещания от страна на държавата. (МТСП ни задължава да плащаме, МЗ и НЗОК се разпореждат с тези пари малко повече отколкото законът й позволява)

А сега ,познай какъв ще е  ефекта!

Ако аз лично съм болна от хронично заболяване и моя живот зависи от лекарства дотирани от ЗК /програмата за скъпоструващи лечения обхваща много такива/ или отглеждам две деца, за които държавата ми брои по 18лв (само) детски надбавки , ще превключа на друг канал.

Какво имам впредвид:
1.Този проблем трябва да стигне до хората , да получи разбиране , да събуди у тях човешки чувства, а това без емоции не става.

2.

Трябва да се акцентира още в/у информираността,
в/у това че проблема може да бъде решен и няма място за срам!

Да се разбере, че никой не е застрахован!
СТЕРИЛИТЕТА е само диагноза, която може да се промени!

3.
- НЕангажираността на държавата с този проблем - Да се изнесе статистика за това как изглеждат програмите за здравните каси в страни като Словения, Холандия, Израел и пр

Пък ,конкретните  искания :

Ще си направим петицийката до МС, ще си направим (може би) и протеста и там ще кажем какво и как го искаме.
 Другото е въпрос на битка и ние си я водим, както можем.

Идеята е да спечелим обществените симпатии на наша страна ,за да се трогне държавата , а не просто да се изправим и да кажем " Дай(те)!"

Не става да впрягаш каруцата пред коня !

А пък на теб , ако не ти се реве , не си включвай Слави!
« Последна редакция: Октомври 06, 2007, 11:21:34 am от Efirche »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #39 -: Октомври 06, 2007, 10:47:07 am »
Моля тези, които имат желание да участват на живо в предаването, да ми напишат на бележка имената си и телефон за връзка, за да мога да ги дам на екипа.

Много ми се иска да участва мъж с проблеми или двойка с мъжки фактор, за да се разбере, че безплодието не е само от страна на жената.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу