0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
По повод тази тема - http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=17433.0 моля тук да съберем предложенията за помощ. Кой с какво може да е от полза, за да оформим една добра идея за предаване.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Мога да помогна с точни суми на разходите за опит по ЗК и за опит със самофинансиране, като аз съм класически случай със стандартни дози и добра реакция на стимулация.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Мога да помогна с изчисления. Изчисления от рода каква е реалната цена на парите, които плащаме. С колко би се променила цената ако се промени това или онова. Ако се промени данъчно или друго някакво третиране. Колко ни струват осигуровките. За какво дължим и за какво не осигуровки... нещо от сорта. Или например трябва ли министерството на труда да се ангажира със здравни проблеми да кажем по конвенция 102...

За цената на емоционалните преживявания не мога да помогна с нищо. (имам само въздушна пушка).

И там не мога да отида - просто съм такава убавица, че ще засенча дори и Краси Радков, а това няма да му се хареса.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Момичета, поздравления за постигнатото до тук. Невероятни сте.
До преди месец работех в регионална телевизия, надявам се с моето предложение да помогна поне мъничко: Според мен първо трябва да се прочете, ако не цялото то поне част от едно от писмата, изпратени до екипа на предаването. Уводът трябва да е кратък, ясен и настъпателен към хората, които не хаят за проблема. Добре би било, в студиото се поканят две семейства /или поне едно/, които имат зад гърба си една неуспешна АРТ-процедура, минали през ЗК и отделно доплатили за процедурата и лекарствата от собствения си джоб т.е да се разбере, че ЗК не поема дори и половината от необходимите разходи. Би трябвало да участва и специалист от ин витро клиника, който да наблегне на това, че статистиката показва, че първият АРТ-опит дава много малък процент успеваемост, а ЗК поема само един. Човек, който се е докоснал истински до невъзможността на хората, поради финансови причини, да не достигнат до втори опит и т.н. Всички участници на финал да споделят исканията си към държавата и ЗК.
За хората от провинцията е още по-трудно, тъй като техните разходи допълнително се натоварват от отиване, връщане и престой за времето на процедурата, да не говорим за отделните прегледи за които се налага отделно да се отиде до клиниката.
*
Първо трябва добре да се обмисли каква ще е темата на предаването, дали ще се акцентира върху ин-витро процедурите или върху предисторията им - изследвания, липса на информация, стандартните грешки които допускат някои лекари - като стимулации без необходимите изследвания, липсата на специалисти и кабинети и т.н. - всички знаем за това, но по малките градове и села, проблема е огромен. Ако може да се засегнат двете теми ще е много добре.
За участниците - нека има лекар, който да обясни медицинската страна и момиче което е преминало или върви по трудният път към бебето. Мисля че е по-добре да има едно ин-витро зад гърба си :( - ще е по-драматично ..... (колкото и гадно да звучи).

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*
Аз бих се наела да участвам в шоуто, но при мен нещата станаха от първия път и незнам дали това търсите. Не съм ходила с години по клиниките за АРТ, но все пак съм минала през ин витро. Ако все пак никой не иска може да съм ви последен вариант   :D
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Проблемите са много.Аз имам един неуспешен опит инвитро вече и борба за лекарстава по Здравна каса/СПРАВИХ СЕ С КАСАТА ВЗЕХ СИ ГИ ПРЕДИ 3 ДНИ СЛЕД ПОДАДЕНИ ДОКУМЕНТИ НА 08,03,07/
Радвам се че от предаването са проявили интерес,но нека има и представител на държавата.Убедена съм ,че точно сега преди избори, ако е предаването все някой ще се появи.
Аз не съм писала на Слави лично,но пред BTV си казах болката преди около месец!
За Варна явно имаше полза появата ми .Все пак БСП ддоха 2 ваучера за инвитро предизборно.
Дано с даването на повече гласност на проблема успеем да постигнем нещо/поне 3 опита платени изцяло от държавата/!
Не е смешно ,а трагично състоянието ни в момента!

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Аз мисля, че е по добре да не се акцентира само на ин-витрото. Например едно лечение с имуновенин и хепарин за една бременност излиза не по-евтино от ин-витрото. Трябва да се погледне по глобално, защото половината от случайте не са за ин-витро и икси.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Мога да помогна като се срещна лично с хората, които решат да участват. Ще ги насърчавам, ще им подготвя и разпечатам необходимата информация и ще конспектираме най-важните точки.
Лекар не знам дали е необходим. Всички, които сме се борили или се борим със стерилитета сме достатъчно наясно с проблемите. Една лична история според мен ще привлече повече внимание към проблема, отколкото изреждането на всичко, което е необходимо да се направи.
Ситуацията няма да се промени ако самите ние не излезем на светло.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Вярно, че не е само ин витро, ИКСИ или инсеминации. Но за 30 мин. едва ли може да се каже всичко още повече ако са трима гостите всеки като каже пет приказки и то свършило. Трябва да се намери най-добрия вариант кой да гостува, през какво е минал и за какво в крайна сметка се борим.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Покана от Шоуто на Слави - кой с какво може да помогне
« Отговор #10 -: Октомври 05, 2007, 14:18:14 pm »
Съпътстващи лечения има при всяко заболяване. Извинявам се на останалите които не се вписват в ин витро процедурите, и се развам че имат други шансове за тях, но смисъла на тази инициатива според мен е, да се финансират самите процедури и даден брой инсеминации, примерно.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #11 -: Октомври 05, 2007, 14:25:52 pm »
Съпътстващи лечения има при всяко заболяване. Извинявам се на останалите които не се вписват в ин витро процедурите, и се развам че имат други шансове за тях, но смисъла на тази инициатива според мен е, да се финансират самите процедури и даден брой инсеминации, примерно.
Евро, принципно съм съгласна с теб, но съгласи се, че ако едно съпътстващо лечение излиза колко едно ин-витро, колко ще са хората които могат да си го позволят. И какво значи други шансове, ако единствения шанс е точно това съпътстващо лечение.
Друг е въпроса вече на какво ще се акцентира.
*

evro

• 5167
« Отговор #12 -: Октомври 05, 2007, 14:28:56 pm »
Добре, исаш да кажеш че имаш претенции ЗК да поема имуновинина и хепарина ли? - звучи несериозно, с оглед на това кое поема сега касата и кое не.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #13 -: Октомври 05, 2007, 14:31:01 pm »
Не бе, душата, аз ми е ясно какви са реалните шансове на ЗК, но мисълта ми е че не само ин-витрото е шанса на много двойки да имат дете.
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #14 -: Октомври 05, 2007, 14:33:23 pm »
Аз предлагам за един от участниците ЕВРО.
Има опит с медиите :lol:,знае цената на всяка една процедура/и финансова и емоционална/.
Според мен тя един добър избор!!! :balk_21:

:bighug:
Евро да не ми се расърдиш сега?
Аз мога да съм на първия ред и да подсказвам :balk_69:
« Последна редакция: Октомври 05, 2007, 14:38:06 pm от valikir »

Д-р Стаменов,обичаме ви!
« Отговор #15 -: Октомври 05, 2007, 14:33:59 pm »
И аз мисля ,че трябва драма , силна истинска ,изстрадана история , с отворен край.

Ако почнем да говорим за пари , ще се опошли темата ,аудиторията ще сравни нас , с всички нуждаещи се от жизненоважно лечение и това няма да предизвика нужното внимание.

Мисля си , че ще има ефект ако хората видят :
 -страданието и болката
  -безсилието ни , пред тромавата ,арогантна и незаинтересована , държава с иначе застаряващо население.
  - проспериращи ,млади хора в работоспособна възраст
  - смели и отговорни бъдещи родители ,
   - хора имали куража, да преодолеят  "срама "  нагнетен   от предразсъдъци .

Ще бъде разстърсваща история с няколко неуспешни АРТ процедури , но момичето вече бременно .
Или двойка след ТЕСЕ , вече родители /тук акцента е върху мъжки фактор и неговото решение/
« Последна редакция: Октомври 05, 2007, 14:45:00 pm от Efirche »
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #16 -: Октомври 05, 2007, 14:35:09 pm »
В другата тема го писах, но ще го спомена и тук. Няма ли начин, след диагноза стерилитет да се диспансеризира жената или мъжа (в зависимост от това при кой е проблемът)? До колкото знам, в такъв случай се прескача ДжиПито, отива се при специалист и се полагат редовни безплатни прегледи и пакети изследвания. Поправете ме ако греша.
Не знам аз дали бих могла да бъда полезна - 3 инсета, лек мъжки фактор и уж трябваше до сега да стане ама... Междувременно от мъжки, май проблемът започва да става и женски с времето :( Може би съм от тези, които им трябват още изследвания, естествено платени лично от нас?
От емоционална гл.т. - невъзможността финансово и физически да издържим в борбата за бебче, живеейки извън градовете със специализирани центрове, ни накара да се преместим в София. Нов град, нова работа, отделяне от близки и приятели, само с една цел - да имаме възможност да продължим по пътя към така желаното бебе. Не знам това дали би впечатлило някой, а и като се знам - ако започна да говоря за това пред някой и ще ревна като бебе :(

*

evro

• 5167
« Отговор #17 -: Октомври 05, 2007, 14:35:28 pm »
Да, затова споменах за "известен брой инсеминации", това е сравнително ефтин метод и по успеваемост, сравнено чисто математически е почти също толкова успешен колкото ин витро-метода.

Те осмислят живота ни!

*
« Отговор #18 -: Октомври 05, 2007, 15:03:32 pm »
Ще говоря с мъжа ми, дали е съгласен да участвам.
Имам зад гърба си две неуспешни стимулирани ИКСИ-та, един неуспешен замаразен трансфер, 7-8 вливания на имуновенин и операция на матката. Всичко това е съчетано с доста тежък мъжки фактор.
Нищо не обещавам, но поне ще опитам.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #19 -: Октомври 05, 2007, 15:09:22 pm »
Уайти , твоят случай е блестящ за целта !
 Стискам палци и съпружеското тяло да приеме!