Здравейте докторе, моята дъщеря от раждането й сълзи едното око и събира секрет. Предписаха ни промиване с лайка и капки Торбин, но подобрение до днес (26 дни) няма. Какво ще ме посъветвате?
Да изчакате. Запушени слъзни каналчета се отварят сами в около 95% от децата до около 9-12 месец.
Не е практика, и не се сондират слъзни каналчета до 12м възраст! (освен по много редки и специални показания.
Много се радвам за този коментар, докторе!!!
Защото ние до средата на третия месец нямахме никакъв ефект от масажа и капките - сменихме 2 вида на Алкон. Накрая лекарката ми каза, да дойда следващия месец за сондажа. Изтъкна, че била рутинна процедура. Е, никой не можеше да ме убеди, че използването на пълна упойка на 3-4 месечно бебе е свързана с рутинна процедура - така я нарече лекарката (били правели по няколко на ден), още повече, че има вероятност, а никой не може да ти каже каква, да се наложи повтаряне на процедурата!
Лекарката (Детска офталмология на Александровска) обясни, че колкото е по-малко бебето, толкова по-добре или колкото по-рано - по-добре... ама по моята логика на невежа в медицинските работи, при по-малко бебе и каналите са по-малки, нали?
Някаква моя си интуиция ми казваше да не бързам и да не взимам вяра на 100 %...
Месец след това отидохме на контролен преглед и попаднахме на друг офталмолог, чието мнение се разминаваше с това на колежката му - смяташе, че до към петия месец бебето ми ще се оправи и че случаят не е за содаж, че той препоръчвал сондажа след 6-9-и месец.
Вече сме на 5 мес, едното око е напълно отпушено, а другото леекичко сълзи и прави малки
гурелчета. Сега отново сме на Цилоксан и мисля, че ще ни е за последно!
И ако мога да споделя с мамите за моя опит с масажите - аз ги правех/правя по време на кърмене. Бебето е прекалено заето с манджата и изобщо не обръщаше внимание. Иначе беше невъзможно -пищи, върти се...
И един въпрос за захранването, докторе: от кава възраст могат да се дават кестени?