1. Година на раждане (с оглед по-късни справки)?
2006, октомври
2. Кога ви дадоха да кърмите за пръв път бебето? Имахте ли възможност за избор?
отидох да си видя бебето 24 часа след раждане, не съм имала избор.
3. Получихте ли помощ от медицинско лице за кърменето?
Поисках такава. В Тина Киркова има часове за консултация по кърмене. Не ми помогнаха. Дойде едно момиченце и с пръсти, миришещи на цигари се опитваше да накара детето да си отвори устата. После наблюдавах другите мами в стаята и някак си се справих.
4. Детето беше ли захранвано с АМ в болницата и колко пъти преди първо кърмене?
Беше захранвано, самата аз съм му давала 2 дена АМ, приготвено в болницата, докато ми слезе кърмата.
5. При вас ли беше постоянно бебето? А имахте ли възможност за избор?
Има два типа общи стаи в Тин Киркова - с по 5-6-7 легла за раждалите вагинално и с по 3 легла за секцио. Двата типа стаи делят една обща баня и тоалетна. В голямата стая бебетата си бяха при мамите през цялото време, мисля че имаше възможност през нощта да заведеш бебето в детско отделение. В нашата стая си вземахме бебетата през 3 часа за хранене и ги връщахме. През нощта не бяха при нас. Следобед ги оставяхме при нас между двете хранения, но за цяло денонощие е неудобно - тясно е и няма място за три родилки с три колички. Ако искаш обаче ти позволяват.
6. Доволни ли сте от условията, персонала?
Средна хубост. ВИП стаите бяха заети и нямах избор. На втория ден се освободи един ВИП, но и там една тоалетна и баня се делят от две стаи, а плащаш 35 лв на ден. Единичният ВИП е 70 и прецених, че е прекалено скъпо. Чистят немарливо, но редовно.
7. Как родихте – секцио или нормално?
Секцио.
8. Имаше ли усложнения за вас или бебето? Причини?
Без усложнения.
9. Имена на лекарите, акушерките и педиатъра от екипа, извършил раждането?
Д-р Стаменов, д-р Григорова, д-р Игов, главната акушерка (забравих й името), педиатър не помня.
10. Нещо друго, съществено за вас по въпроса?
Термос с топла супа, шоколадчета и сокове и срещи с любими хора вършат чудеса
Помогнаха ми курсовете за бъдещи родители, които посещавах преди раждане. Бях доволна, че не се налага да завися от настроенията на персонала, за да получа информация. Безплатни разговори с таткото - навъртяхме доста часове разговор, най-полезен ми беше този контакт, когато слезе кърмата. Едната гърда се запуши, събудих таткото посред нощ да чете в интернет как да се справя с проблема и до сутринта нямаше и спомен от болката и подуването.
И най-вече спокойствие! Това са специалните моменти за теб и бебето, когато само двамата имате значение. Като се прибереш вкъщи ще се качиш пак на въртележката, използвай миговете в болницата за безметежно съзерцание