0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: За важните избори и точния момент да ги направим
« Отговор #40 -: Септември 26, 2007, 23:26:11 pm »
Не става въпрос за узрял, а за узрял да осинови дете. Може човек да узрее за това, но не е задължително, както и не е задължително решението му да не осинови да е окончателно. Едно узряване за осиновяване може да бъде провокирано за един миг само - при вида на дете, при специален момент и т.н. Толкова сме различни, ние реагираме различно на физическа болка, какво остава за емоционалната. Това е много деликатна, но много хубава тема. Фуси, както винаги в десятката.  :bighug:
« Последна редакция: Септември 26, 2007, 23:31:46 pm от cygnus »
*
« Отговор #41 -: Септември 27, 2007, 10:26:35 am »
Аз лично не виждам нищо героично в това да се бориш за собствено дете с всички възможни средства и нищо героично в това да решиш да осиновиш. Аз го намирам за човешко. Защото, човешко е да искаш да имаш деца, човешко е и да осиновиш.
Не смятам че трябва да има някакви граници, кога точно човек да премине към осиновяване. И какво означава това, че човек трябва да узрее, за да осинови?! Означава ли това, че всички неусиновили хора по света са неузрели?

Това за героичното - съм абсолютно съгласна - точно така е!

Не, не! Не ми се иска нещата да изглеждат бели или черни. В никакъв случай не съм казала, че осиовилите хора за зрели, а тези които не са - незрели. Ако прочетеш внимателно по-нагоре съм дала пример с момиче, което категорично не желае да осинови и за мен тя и вмъжът и са взели зряло и напълно адекватно за тях решение.
Да узрее човек за идеята за осиновяване, за мен означава, тази мисъл да се е промъкнала в съзнанието му, човекът да е мислил по нея,да е теглил на везните плюсовете и минусите, да е преценил възможностите си и тези на половинката си и в края на краищата да е взел зряло решение - ДА или НЕ. Да си узрял за идеята за осиновяване за мен също означава и негативна позиция.

Темата ми е за това, да започнем да мислим за идеята за осиновяване от рано,за да можем да вземем решението си трезво, а не да се хващаме за нея в момент отчаяние и депресия

П.С.
А и да ти кажа, не познавам човек, сигурно има, но аз не го познавам, който след 5 неушпешни ИКСИта (което означава минимум 5, 6 години стерилитет) да се чувства отлично - емоционално и физически.
В очакване ....
« Отговор #42 -: Септември 27, 2007, 10:35:57 am »
Може би има 2 типажа хора:
1. С мечта за дете
2. С мечта за собствено дете
като това не изключва преминаването от едната идея в другата.Мисля,че повечето момичета тук тръгват с едната идея,като в последствие започват да възприемат и другата,като не е задължително това да става след неуспех.Конкретния пример съм аз.Може и да съм в началото на осиновяване,имам само скромните два опита ИКСИ зад гърба си, но със сигурност знам,че радост ще ни донесе Детето - Детето,което ще израсне в нашия дом,на което ще дадем онази топлина и любов,която заслужават всички деца,онази борбеност, която ние притежаваме!Независимо от начина по който то ще влезе в нашите сърца!
Не всички сме еднакви,слава Богу,всеки взема сам отговорните решения, всеки има собствен мироглед, всеки се бори за мечтите си.А моите са две...
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
« Отговор #43 -: Септември 27, 2007, 10:45:36 am »
Значи ли това, че ако двойка вземе решение, че ще осинови след 5-то икси, тогава това ще е трезво решение? Когато ще трябва да го реализира в момент на отчаяние и депресия?
Взимането на решение и пътя към реализиране на целта трябва да са разположени еднакво във времето.
Щом някой не е осиновил към момента, значи трезвото му решение е НЕ.
Щом е взел решение и е започнал да го реализира - трезвото му решение е ДА.

Кога и как става това е интересно, но не подлежи на генерализиране.
Напълно съм съгласна с Осиана.
Напълно очевидно е, че и моето трезво решение към момента е НЕ, но това не ми пречи да съм убедена в осиновяването.
Много по-лесно щеше да ми бъде да твърдя обратното, в даден момент щях и да си повярвам, може би.
Както и да е, най-вероятно повече няма да пиша по темата ...
« Последна редакция: Септември 27, 2007, 11:12:27 am от mmery »
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #44 -: Септември 27, 2007, 11:14:34 am »
Цитат
Да узрее човек за идеята за осиновяване, за мен означава, тази мисъл да се е промъкнала в съзнанието му, човекът да е мислил по нея,да е теглил на везните плюсовете и минусите, да е преценил възможностите си и тези на половинката си и в края на краищата да е взел зряло решение - ДА или НЕ. Да си узрял за идеята за осиновяване за мен също означава и негативна позиция

А, да си дойдем на думата, за мен да си зрял за това или друго, е да знаеш какво искаш.

Цитат
П.С.
А и да ти кажа, не познавам човек, сигурно има, но аз не го познавам, който след 5 неушпешни ИКСИта (което означава минимум 5, 6 години стерилитет) да се чувства отлично - емоционално и физически.

Аз познавам една такава жена. Германка е.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #45 -: Септември 27, 2007, 11:21:06 am »
Оси, може би имаме разлика в понятията - в това няма лошо  :lol: . Обясних какво имам предвид, нямам повече какво да добавя.

Надявам се да не съм засегнала никого с темата си, защото не нова е било целта ми, а и не мога да разбера как едно предложение за размисъл би могло да обиди някого.
В очакване ....
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #46 -: Септември 27, 2007, 11:30:04 am »
Фуси,  :bighug:

Както често казвам: "разни хора, разни идеали". Нали за това са темите, да се развиват, да се погледнат от различни ъгли, да се чуят и противоположни мнения и всеки да си прави сам изводите...

Между другото аз много уважавам твоето решение. Защото освен всичко друго, виждам че си щастлива.

Не съм обидена, и се надявам че и аз не съм обидила някого. :)

Няма какво друго да кажа по темата.
Весел ден. :)
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
« Отговор #47 -: Септември 27, 2007, 12:47:33 pm »
Да се включа и аз, че ме сърби устата - много е важно и двамата да са осъзнали, че да имаш дете, не значи непременно да родиш това дете. От началото на нашата борба, аз бях готова и сигурна, че ако не стане да забременея ще осиновЯ. Е, мъжът ми (както може би повечето) не беше готов за това мое решение. Искаше си негово дете. Минаха няколко години и лека полека той осъзна, че наистина да си родител не значи да направиш и родиш дете. Ходихме от време на време в един Дом в нашия град. Ами какво да ви кажа, съпругът ми трепереше само при появата на малките съкровища там. Очите му се пълнеха когато малките ме наобиколиха и всички протягаха ръчички и търсеха малко топлина.
Та за мен (ще се повторя) важен е моментът, в който и двамата родители осъзнаят, че са готови да бъдат родители независимо дали ще го родят или осиновят това дете!
Успех на всички! :bighug:
*
« Отговор #48 -: Септември 27, 2007, 15:12:44 pm »
Ще бъда много откровена и ще ви напиша как аз ги виждам нещата с осиновяването. Подразбира се, че не ангажирам никого с тези си разсъждения. Обаче след една безсънна нощ се чувствам длъжна да ви разкажа за причината.

Това, което ме смути в началото, беше, че трябва да започнем да мислим за осиновяването преди да се превърнем в неадекватни емоционално хора. Оставам настрана факта, че съвсем не е задължително с всички да се случи точно това. Всеки случай си е индивидуален. Обаче, се налага изводът, че така или иначе осиновяването е нашето решение и алтернатива. Аз лично не мисля, че е задължително да започнем да мислим за осиновяване. Осиновяването не е алтернатива и компенсация. То не може да компенсира факта, че няма да имам собствено дете. Факт е, че много двойки и след като осиновят, продължават да опитват да имат свое дете. Осиновяването е друга опера, и то много по-сложна опера за мен от това да имаш собствено дете;с много повече тоналности. Казва ни се :не осиновявайте, ако не сте готови, ако не сте узрели, от съжаление, като компенсация, като милосърден акт. Извинявайте, но поради каква причина тогава да осиновя?! Заради самото дете? Ами, аз него въобще не го познавам, то е една непозната планета, която ме плаши ужасно много. Точно заради него не мога да осиновя. Заради това да съм майка? Много пъти съм се опитвала да си представя какво е това да си майка. Обаче никаква визуализация не помага. Забравя се също така, че има две спирки в това пътуване: Преди и След. Голяма част от принципите, които се изброиха поради които не бива да осиновяваме, предполагам и самите осиновили момичета са ги разбрали, след като са се оказали на спирката След. А на нас се казва, когато сме все още на спирката Преди, да го имаме предвид. Е, как да стане това? Защото това засяга едно голямо пътуване вътре в нас самите, промяната, "пречупването" на нас самите. Остава ни просто да се гмурнем в дълбокото и да усвояваме горепосочените истини в движение. Предполагам, че ще стигнем до тях. Друго нещо, което ме притеснява мен самата е, че в процеса на осиновяване трябва повече да включа разума си, т.е това да е разумен, съзнателен избор, който правя, за да няма после драми и за детето. Ами, сърцето, ако то откаже да се включи после?! Оттук идва моята драма и раздвоение. Не се познавам толкова добре, не съм абсолютно сигурна, че ще го заобичам на 1000 процента. А, и нямам право да рискувам.Това не е играчка, за да я върнеш в магазина.  Освен това не съм сигурна, че любовта ми ще продължи цял един живот. Това е огромен ангажимент, огромна отговорност, на която не съм сигурна дали съм готова. Въобще не става въпрос за егоизъм. Вероятно, ще се включва и самоконтролът, за да помага. Със своето дете нещата са ми по-ясни, защото имаме от природата дадени 9 месеца, през които се подготвяме и тук инстинктите са много силни. Инстинктът е по-близо до сърцето, отколкото разумът. В нашето семейство например нещата не са съвсем ясни в това отношение. Ако зависи от мъжа ми, вече да сме си осиновили дете. Той просто иска да разбере какво е да си баща. По-добър е от мен, на едно дълбоко, инстинктивно ниво, със сърцето си е добър. При мен как стоят нещата? Ще го кажа в проценти, за да е по-ясно: 70 процента не съм готова за осиновяване. Моята доброта идва и от разума, не само от сърцето. Да постъпвам така, че да е правилно. Това означава, че ми предстои една вътрешна борба със самата мен, която не знам как ще завърши. Не знам дали някога ще бъда готова да поема такъв "дългосрочен ангажимент", без да се издъня някъде по пътя. Не се познавам дотолкова. Едва ли някой се познава напълно, може би просто се гмуркаш, ако си готов обаче. Не ми е ясно също така как се разбира за тази степен на готовност, кога настъпва. Фуси тук даде за пример своя приятелка, която не може да се пречупи за това да осинови. Ами, според мен на такава жена въобще не бива да и се натрапва идеята за осиновяване, защото само ще се чувства виновна. Трябва и доста време, за да направи своя избор, а той може и да не е осиновяването.
Има неща, които е по-добре да не знаем за себе си, една дълбока, тъмна, непозната, непредсказуема наша страна, която не познаваме и която играе по свои си правила. Някои неща е по-добре да не бъдат издълбавани  и ровичкани толкова надълбоко, за да не боли така силно и да не се чувстваме изплашени от самите себе си. Защото това влече чувството за вина, чувството, че сме по-лоши от другите. А това е равносилно на себеотхвърляне. Поне аз не виждам полза от това.
И така, осиновяването за мен не е задължителната алтернатива на това, че няма да имаш свое дете. То никога няма да компенсира тази липса. Всеки намира своя начин да се спаси. За едни това е осиновяването, а за други - нещо друго. Това, че един е осиновил, не означава, че това е правилната рецепта за всички. Много сложни са нещата. Въобще не приемам идеята да се отиде в дом за деца, да се видят, да пообщуваш с тях и видите ли, ще ги заискате. Извинявайте, но това ми звучи все едно да отида в зоопарк и да ги гледам милите животинчета. Ходила съм, носила съм, но какво от това. Де, да беше толкова просто. Така, че нека всеки намери своя начин да спаси себе си, душата си, семейството си. А  тези от нас, които не виждат засега в осиновяването спасение, не мисля, че трябва да се чувстваме по-лоши, по-егоистични и малоценни. Животът е многолик и многопластов.

Извинявам се за дългия текст, но трябваше да обясня как аз ги виждам нещата.
« Последна редакция: Септември 27, 2007, 17:18:51 pm от DivaRoza »
*
« Отговор #49 -: Септември 27, 2007, 15:30:29 pm »
Аз лично противоречия не виждам никъде.
Всяка от нас е права, във всеки един момент.
Няма нито време, нито начин да пречупиш себе си. И, ако разумът надвива сърцето, значи моментът не е дошъл. Когато сърцето приеме една идея, настъпва спокойствие и увереност. Идва сила и желание. Тогава си готов да рушиш и да преминеш през всичко в името на Мечтата.
Наистина една биологична майка има 9 месеца да осмисли Новото в живота си, но нима осиновяването става от днес за утре? Там дори ми се струва по-лесно, защото можеш да се откажеш през тези "9" месеца.
Самият факт, че си започнал процедура по осиновяване, за мен значи, че си готов да поемеш по Пътя, като при АРТ процедурите си готов на стимулации, пункции ...
Останалото се учи в крачка. Никой не може да мисли за След, когато е във фаза Преди. Може само да предполага, мечтае, учи.
Важно за МЕН е вътрешното равновесие, което е движещата сила. Крайъгълни камъни има винаги.
Фуси,благодаря ти, че ми провокира сивото вещество. :bighug:

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #50 -: Септември 27, 2007, 15:45:34 pm »
Казва ни се :не осиновявайте, ако не сте готови, ако не сте узрели, от съжаление, като компенсация, като милосърден акт. Извинявайте, но поради каква причина тогава да осиновя?! Заради самото дете? Ами, аз него въобще не го познавам, то е една непозната планета, която ме плаши ужасно много. Точно заради него не мога да осиновя. Заради това да съм майка?

Явно съм писала с много менторски тон, не съм искала никого да назидавам. Просто опитах да сложа тема за размисъл и за обсъждане. В този смисъл не съм искала на никого нищо "да казвам".

Ще дам пример този път със себе си - аз осинових, защото исках да бъда майка.
Второто нещо - аз не съм сигурна, че когато човек роди детето си го познава. Мисля, че и за рождените родители то е една непозната планета, която плаши ужасно много.

Рози ти сама казваш - осиновяването не замества раждането, то е друга опера. Съгласна съм с теб. Но и след двата акта сме родители. Затова и по-горе написах -
Цитат
Помислете за осиновяването като нещо отделно и паралелно, а не като алтернатива или - или.

Знаете ли обаче, кое малко ми горчи - Ако мога с едно изречение да обобщя постингите си по тази тема, тя е - "Обмисляйте варианта осиновяване докато се борите за ваше, биологично дете" . Дори само поставянето на този въпрос обиди някои хора и ги ядоса. Сякъш съм предложила нещо обидно, някаква утешителна, втора ръка награда...

В очакване ....
*
« Отговор #51 -: Септември 27, 2007, 16:00:04 pm »
Мен лично успя да ме провокираш.
Почетох по темата,а не бях го правила досега!
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #52 -: Септември 27, 2007, 17:21:29 pm »
Аз все още не се чувствам готова за такава стъпка.
Но от 2 седмици обмислям варианта да ПОДАМ молба за
осиновяване.
Защото май натам отиват нещата.
Не знам дали може така?! :(
*
« Отговор #53 -: Септември 28, 2007, 10:21:07 am »
В смисъл? Не те разбрах кое дали може  :lol:
В очакване ....
*
« Отговор #54 -: Септември 28, 2007, 11:36:04 am »

П.С.

Приятно ми е да се 3апо3наем Fussii :lol:
5 ин витро, 2 икси и 1 със 3амра3ени. Общо 8.
Амиии добре съм си. И емоционално и фи3ически. Малко ме по3нават лично от форума, които да го потвърдят.
Sygnus го е написала по-горе, просто хората сме ра3лични.
Ра3лично мислим, ра3лично чувстваме.
А3 никога не съм искала да осиновявам и причините са лични, които не искам да споделям.
Още при 3апочването на първата процедура ин витро, 3наех, кога ще спра.
« Отговор #55 -: Септември 28, 2007, 12:14:02 pm »
Още при 3апочването на първата процедура ин витро, 3наех, кога ще спра.

Извинявам се, че се намесвам, но ми стана интересно - кога ще спреш? Нищо лично, осъждащо, неосъждащо, подкрепящо, неподкрепящо и т.н., просто ми стана любопитно.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
« Отговор #56 -: Септември 28, 2007, 12:26:36 pm »
Аз пък преди 1 година, след поредното изследване, което не показа причина за стерилитета ми ( и малко повече от 4години стерилитет), си представих точно тази картина, която описа Фуси- как съм изнервена, уморена, изтощена емоционално, с много кръвоизливи(не знам защо, но точно това си представих) и с огромни кредити, а имах само една инсеминация дотогава.
Цяла нощ ревах и мислих.Не исках това да ми се случи.
Сутринта разказах всичко на мъжа ми. Говорихме много. Той не беше и все още не е готов за осиновяване. Но аз тогава, за една нощ се почувствах готова.
Но, за да се предприеме тази стъпка трябва и двамата да са твърдо убедени, че го искат и са готови.
Но, това е моят поглед върху нещата. Всеки преценява за себе си.
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #57 -: Септември 28, 2007, 23:32:50 pm »
В смисъл? Не те разбрах кое дали може  :lol:

Да подам молба САМА без съгласието на съпруга си. :(
*
« Отговор #58 -: Септември 28, 2007, 23:56:41 pm »
Перла ще спре когато успее.

Косето е на небето.
« Отговор #59 -: Септември 29, 2007, 09:28:20 am »
Перла ще спре когато успее.
Благодаря за отговора. :)
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.