Една много деликатна тема....
Кога??...
Всеки човек и семейство са индивидуални в своите решения, разбирания, чувства, стремежи и т.н. Въпроса е човек сам за себе си (заедно с половинката си, естествено) да прецени кога и какво иска и дали да вземе изобщо решение за осиновяване.
Аз лично не виждам нищо героично в това да се бориш за собствено дете с всички възможни средства и нищо героично в това да решиш да осиновиш. Аз го намирам за човешко. Защото, човешко е да искаш да имаш деца, човешко е и да осиновиш.
Не смятам че трябва да има някакви граници, кога точно човек да премине към осиновяване. И какво означава това, че човек трябва да узрее, за да осинови?! Означава ли това, че всички неусиновили хора по света са неузрели?
Не мисля също, че една жена преминала през няколко АРТ процедури, задължително е емоционално и физически опустошена. Защото, както казах, всеки е индивидуален. Ако някой след два месеца неуспешни опити (по естествен път) реве и се тръшка и взима успокоителни, то така има и такива, които след 5 ИКСИ процедури се чувстват отлично и мислят трезво за бъдещето. Аз смея да твърдя, че след една инсеминация, едно ИКСИ и куп други изледвания и манипулации, всички не безболезнени и неприятни, се чувствам прекрасно, като физически, така и емоционално и не съм прибягвала до услугите на психолози и не съм пила антидепресанти никога.
Освен това , не мисля че един човек след като се чувства разрушен от всякъде е способен да вземе едно такова важно решение, като осиновяването. Това решение се взима, обмисля трезво, когато човек е решил че иска и може да осинови, че ще се справи, че това ще му донесе радост и ще го направи щастлив, и в никакъв случай тогава когато е на ръба на някаква депресия.
Аз лично за себе си и съпруга ми, мога да кажа че мислихме по въпроса и за сега твърдо сме решили, че няма да осиновим, нито ако нямаме свое, нито ако имаме такова.