Пиша тази тема тук, защото тя се отнася и за момичетата, които все още не са взели решение за осиновяване.
Тормози ме една тема от много време насам, да ви потормозя и вас малко... Преди да го прочетете, моля ви да имате предвид, че не съдя никого, напротив, написаното от мен е изпълнено с дълбоко искрено съчувствие и разбиране. В крайна сметка, аз също съм минала по този път и се старая да не забравям от къде съм тръгнала и през какво съм преминала.
В момента 2 мои много близки на сърцето ми момичета, подадоха документи за осиновяване, вписани са в регистрите и чакат. Аз естествено, понеже много ги обичам, треперя, все едно на мен тепърва ми предстои. Докато чакаме, говорим
непрекъснато и обсъждаме всякакви варианти, естествено почти постоянна тема е темата за втория начин, връзките и подкупите. Засега и двете тъпеливо чакат.
Но докато чака човек да осинови, това го казвам от личен опит, постоянно и отвсякъде чува едно и също: "Няма да стане без връзки, хората чакат с години". Този лайт мотив се повтаря толкова често, колкото често чуваме другия такъв - "Успокой се и ще стане". Та човек волно или неволно, започва да мисли, че нистина е обречен, че наистина няма надежда един ден да прегърне детето си. И точно от чувство за безнадеждност и тъга, наистина са много хората, които плащат
подкупи, пазаруват деца и пр. Колко такива истории видях, просто не ми се говори.
Та, темата по която се тормозя от доста време насам е "Кога е време да помислим и за други варианти да станем родители и не само да помислим, а и да предприиемем съответните стъпки"
Още когато взехме решението за осиновяване, споделих това (май беше в Дир-ския форум) и тогава едно от момичетата каза, че след като се отказваме да имаме биологично наше дете, значи сме пораженци. Още тогава ме изуми тази постановка на въпроса и то не за друго, а поради простата причина, че осъзнах, че има "две течения" при решаването на този въпрос (има и трето де, да не искаш да осиновиш, ама това е друга тема и не я коментирам):
1. Да опитваш до последно с АРТ и когато всички възможности са изчерпани да пристъпиш към осиновяване.
2. Да спреш, независимо от шансовете и вероятностите и да осиновиш, а по- нататък да помислиш за АРТ.
Сега, естествено правилният отговор за всеки е различен, обаче знаете ли какво наблюдавам при момичета, предприели първия вариант. Откакто тръгнах по пътя на осиновяването лично съм се запознала с няколко настина опустошени от мъка момичета сътоветно с 8, 4 и 5 опита ин витро. Точно на вас не е необходимо да описвам, бездънната им мъка, отчаянието, изтормозените изхабени тела, изцедените взаимоотношения с половинките, душите им опънати като струни, които болезнено треперят при вида на бебе или бременна жена и най-вече обидата. Обида към съдбата, към живота, колко несправедливо е това, което се случва с мен, с нас. Защо на всички нормални хора се случва, а на мен не. Защо господ дава деца на хора, които ги пребиват и тормозят, а при нас, които ще обичаме безкрайно, детето не идва и не идва.
И когато всички тези емоции се натрупат, обидата към несправедливостта нараства и в крайна сметка, може би несъзнателно започваш да мислиш, че животът, съдбата, господ, за всекиго е различно, ти дължи поне едно хубаво нещо. Често този последен влак, това дължимо от съдбата се явява осиновяването.
И понеже животът ни го дължи, всяка процедура, всяко забавяне, всеки досег с администрацията по осиновяването ни дразни, ама ужасно ни дразни. Междувременно всеки, с който споделиш, че ще осиновиш дете, ти казва постоянната сакрална реплика "Няма да стане без връзки, хората чакат с години".
Ами не мислите ли, аз поне напълно разбирам това, че в един момент най-логичното нещо е да си кажеш "Майната му, не ми пука от нищо, дреме ми кое е незаконно и кое не, дреме ми кое е морално и кое не - искам си детето, независимо как и по какъв начин". И така търсиш връзки, плащаш подкуп и предреждаш още 100 души, които също чакат да осиновят. Търсиш агенции, купуваш си дете чрез припознаване или непълно осиновяване.
Можете ли да осъдите тези момичета? Аз лично нямам сърце...
Обаче, работата е там, че участвайки в подобни сделки, ние също ставаме част от порочната част на държавата. Ние ставаме онези, заради които осиновяванията се бавят, а хората чакат. Ние ставаме част от търговията с деца...
Та! Поантата на темата ми е - Докога трябва да чакаме, за да не позволим болката ни:
- да разруши взаимоотношения на които държим
- да замъгли съзнанието ни, така че да попречи на адекватни решения
- да надделее над почтеността ни.