Родих секцио в Тина Киркова. Наполовина по желание, наполовина по индикации (висок диоптър и наследствена глаукома, 4 месеца медикаменти за задържане, двойно увита пъпна връв, бременност след стерилитет - само последното беше вписано в картона като причина). След перипетиите около тежката бременност бях сигурна, че мога спокойно да раждам само при моя си доктор. Д-р Стаменов има договор с Тина Киркова да изражда като външен лекар. Това означава, че неговите родилки заплащат наем на операционна, анестизиолог и екип.
Бременността следих при д-р Стаменов и в Тина Киркова при д-р Гергов. Д-р Гергов си е сбъркал призванието - незинтересован, отнесен, инертен. Разочарована съм много от него. От него ми зависеха болничните, които получих изключително трудно. Само 2 пъти ме е гледал на ехограф, като първия път спомена между другото, че не вижда сърдечна дейност, ама можело и да съм бременна. Най-добре си спестете срещата с него.
Преди самото секцио има няколко процедури. Първо отидох да си направя тест за алергии. Прави се в самата болница, плаща се на регистратура. Разграфяват ти двете ръце и правят леки одрасквания, върху които капват от различните упойки и обезболяващи. Аз се оказах силно алергична към голяма част обезболяващи и слабо алергична към една упойка. Пих по схема препарат, който да притъпи алергичната реакция.
Следват кръв и урина в деня преди секциото. На мен ми взеха допълнително кръв и преди самата операция, защото бяха загубили изследването. Резултатът излезе за половин час, така че ако нямате скорошно изследване и това е вариант.
Преди операцията е необходимо обезкосмяване. Аз ходих на кола маска два дена преди операцията, защото се страхувах, че ще получа силни контракции и исках да е максимално близо до датата. Не получих
Вие идете по-рано, защото може да не се успокои кожата до операцията и ще ви е дискомфортно. Вариант е и бръснене или депилатоар. Обикновено искат да се почисти и корема, така и направих. После не се е засилило окосмяването.
Предня ден спирате да ядете от 18 часа. Пиете си очистителното и дежурите в тоалетната. Това обаче няма да ви спести клизмата в приемното
Рано сутринта отидохме в болницата, документите ми бяха там от предния ден. Мъжът ми остана отвън с багажа, аз влязох в приемна. Там попълваш документи, дават ти нощница, ръчния преглед го отказах. Сега е момента да си изнесете дрехите навън, да си вземете едно малко пликче с телефон, мокри кърпи, тоалетна хартия, сапун и вода. После правят клизма и отиваш в предродилна. Ако имаш късмет, тоалетната е свободна и я посещаваш един, два пъти. Слагат ти апарат за мерене на тонове, катетър, последни изследвания и абокат. Ако не сте се обезкосмили, вадят от един буркан със спирт самобръсначки с неясен произход и те обръсват. Обстановката не е никак приятна, към хората без протекции, отишли да раждат без уговорка, се отнасят зле, към другите - подчертано добре. Неприятно и сконфузно е. Цари напрежение - все на някой му пукат мехура, вливат окситоцин, правят ръчно разкритие. Родилна зала е съседна и се чува всичко. Врати изобщо няма затворени никъде. Аз бях насрочена за второ секцио и чаках доста време, та се наслушах.
По някое време идват да те вземат, хващаш си торбичката с катетъра и отиваш на собствен ход до операционна. Там всичко е далеч по-спокойно. Всички са приветливи, работят на музика (Симеон проплака на
"I feel good"). Свиваш се на кълбо и се стараеш да не мърдаш. Първо ти слагат лека местна упойка в гръбнака, после вадят голямата игла за същинската. Не боли! Ама по-добре не поглеждайте иглата. Следват редовните бъзици с анестизиолога - той твърди, че те е хванала упойката, ти категорично отричаш, той ти казва да си вдигнеш единия крак, ти уж го вдигаш уверено право нагоре и после с изненада установяваш, че си лежи спокойно на масата
Първата част от операцията минава бързо. Режат експедитивно, изсмукват шумно околоплодните води и почват да вадят бебето. В този момент има доста дърпане и клатене. Неприятно е, може да ти стане лошо, виждаш напрегнатите лица на докторите и чуваш реплики от рода "Докторе, много се е омотало бебето, дърпай от твоята страна, че си по-силен". И тъкмо когато си готов да избухнеш от напрежение, ти показват едно бяло дупе. Моят син не благоволи да се разплаче силно като по филмите, каза само едно слабичко Мяу и заспа веднага. Бебето го отнасят настрани да проверят жизнените показатели, а теб те очаква дълго и досадно шиене. Около 40 минути, ако не се лъжа. Мерят ти кръвното непрекъснато, говорят с теб и реагират веднага, ако не ти е добре.
По някое време носят бебчето измито и повито, държат го до главата ти, можеш да го докоснеш и целунеш, показват ти, че е със същата гривничка като теб и го отнасят да го покажат на поизнервените роднини.
След като те зашият, те изкарват от операционна, да те покажат и теб. Треперенето вече е започнало и може да си страшна картинка, ако има деца се постарайте да се стегнете. Аз не успях да овладея треперенето и уплаших сестра си. Носят ти багажа в реанимация. Не забравяйте водата! Малки спортни шишета (отпред изглеждат като биберон). Нека ви отвият капачките, вие няма да можете да си напрягате коремните мускули. Телефон, вода и кърпички, няма да ви е до друго. Може да си вземете и чорапи, сигурно често ще се отвивате, а няма как да се завиете първите часове. Ако не сте алергични ще ви включат на система, ще можете да поспите и дори да се смеете след няколко часа. Аз нямах този късмет и изкарах реанимация с две инжекции аналгин. Късно през нощта се примолих за нещо обезболяващо допълнително, извикаха анестизиолога и получих нещо, което ми помогна да заспя.
През цялото време сте с катетър, отдолу под вас има найлони, слагат ви и огромни парчета лигнин. Неудобно е, мокро, скърцащо, студено. Обаче пък това е допълнителен стимул за раздвижване сутринта. Махат катетъра и почваш да ставаш. Ще ви се завие свят, ще ви стане лошо и ще боли много първите 2-3 пъти. Бонусът е, че можеш да идеш до тоалетна, да обуеш гащи за еднократна употреба и да сложиш превръзка. После ти дават и малко кисело мляко - първата храна от два дена. Настаняват те в стая и чакаш да дойде време за хранене на бебоците. Изкарват ги всички в коридора, ти обикаляш около 40-50 бебета и си гледаш номера на гривничката. Откриваш аналогичен номер на бебе и гордо присвита на две, почваш да буташ количката към стаята за първата ви истинска среща.
После забравяш, че не си във Вип стая, че храната е гадна, че корема боли. Като слезе и кърмата към четвъртия ден се успокояваш и почваш да чакаш изписването.