Здравейте,момичета!
Ще споделя с вас проблем,за който ще се радвам да чуя различни мнения.
Мъжът ми е в депресия.Ама от тези - тежките...Всичко започна преди повече от година. В началото си мислехме,че не е нищо сериозно,всеки има такива моменти,дето всичко му е криво, ще отшуми. Преживели сме какво ли не -спонтанни аборти,две извънматочни, финансови проблеми...ще се справим и с това...Почна да пие някакви билки- мента,глог, валериан... Нищо. Ставаше все по-зле. Решихме, че има нужда от помощ, ясно беше, че сам няма да успее да се справи. Посетихме няколко специалисти, всички бяха категорични, че е класическа депресия. Психиатрите казаха - лечение с антидепресанти. Той обаче не искаше и да чуе... Намерихме психотерапевт, според който ще се оправи без медикаменти, и мъжът ми реши да се довери на него. И така, вече повече от половин година...Уж има подобрение, ама...Тази сутрин за пореден път като се събудих го заварих да седи и да плаче с глас. Повтаря само ;нямаме достатъчно пари, майка я няма (тя почина преди 7 год), и дете нямаме...какъв е смисъла в живота;...А аз не знам какво да му кажа.
Знам само, че и аз едва издържам вече. Докога ще издържа да съм силната, да го успокоявам, че нещата ще се оправят? Предстои ни инвитро, как да реша да започна процедурата? Ще имам нужда мен да ме подкрепят и успокояват... А аз нямам сили вече май...Чудя се кой беше ;силният пол;? И той го осъзнава, постоянно се самообвинява и се тормози за това, което според него ;ми причинява;...
Почна да говори, че ако го нямало, на мен щяло да ми е по-лесно... Не знам вече какво да направя...Да го накарам ли отново да посети психиатър и да започне да пие антидепресанти? Или да продължим да се мъчим и двамата и да се надяваме,че психотерапевта е прав? Той изпитва някакъв ужас от медикаменти, страх го е, щял да се пристрасти...Наистина ли са толкова страшни тези антидепресанти?
Много дълго се получи, съжалявам, ако съм ви отегчила.
Просто искам да чуя вашите мнения - за и против медикаментите и по-специално антидепресантите.
Благодаря предварително!
Поздрави