0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
алфа-фето протеини и фетална морфология
« -: Септември 05, 2007, 13:38:44 pm »
Здравейте,момичета! Исках да ви попитам някоя от вас правила ли си е кръвен тест за алфа- фето протеини, както и фетална морфология и в коя седмица е най-подходящо. Моля да споделите вашия опит. Благодаря!!!
*
Re: алфа-фето протеини и фетална морфология
« Отговор #1 -: Септември 05, 2007, 15:07:15 pm »
Освен алфафетопротеин се изследва и свободното ЧХГ. Това е т.нар. биохимичен скрининг. В София се изследва единствено в МД като за целта се взема венозна кръв. http://old.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=132

Феталната морофология е ултразвуково обстойно изследване на фетуса и всички негови органи.
« Отговор #2 -: Септември 05, 2007, 22:47:30 pm »
Първа фетална морфология (нухална транслуценция) 11-13 гс
Биохимичен скрининг 15-19 гс (в Бг е двоен тест, за АФП и бета-ЧХГ; без естриол)
Втора фетална морфология 19-22 гс
Понякога препоръчват и трета ФМ специално за сърцето в 24 гс
Виж http://www.lmpbg.org/brochures.html
« Последна редакция: Септември 05, 2007, 22:52:08 pm от marmotche »
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
« Отговор #3 -: Септември 07, 2007, 14:43:36 pm »
Благодаря ви, момичета! Мисля че първия преглед за фетална морфология го пропускам и съм си взела за 21 г.с. Просто лекарката, която наблюдава бременността ми, твърдеше, че може да се отиде само в 16 г.с., но както и да е... Съжалявам, че я избрах! Отказа ми и направление за изследване за алфа-фетопротеини. Не ми било необходимо, но ако съм държала, да си го платя и направя. Нищо, че съм със спонтанен аборт миналата година, а тази бременност прокървих и два месеца бях на утрогестан. Според нея това не са очевидно важни неща, а пък и това направление като че ли тя го плаща... А на вас много благодаря.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #4 -: Септември 07, 2007, 14:46:38 pm »
Ми не може ли да я смениш?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #5 -: Септември 07, 2007, 15:34:06 pm »
А не може6 ли да отиде6 на 4астно за парвата фетална морфология и да си направи6 биохими4ния скрининг (маи само в София го правят ),нека моми4етата да се вклу4ат и 6те ти дадат адреси ,кадето може да си го направи6 ,ти ако 4ака6 на касата (то маи ни6то не се полага :x)
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*
« Отговор #6 -: Септември 07, 2007, 17:37:34 pm »
ani79,за биохимичния скрининг не ти трябва направление.Плаща се при всички положения-25лв.Извършва се в МД-София,в 16-19г.с.Не разбрах ти в коя си.Не е нужно предварително записване.Направо отиваш.
*
« Отговор #7 -: Септември 07, 2007, 17:43:44 pm »
А пък ако не си доволна от лекарят, който наблюдава бременността ти, можеш да го смениш като от личния си лекар вземеш направление за повторен избор на гинеколог без да дължиш каквито и да е обяснения.
*
« Отговор #8 -: Септември 10, 2007, 15:47:03 pm »
В 15г.с. съм. Разбрах, че и тук в Бургас мога да си направя биохимичен скрининг. Не съм сигурна дали препращат кръвта в София или на място правят изследването, но това едва ли е от значение. За фетална морфология съм си взела час през 21г.с. /живот и здраве/ в МЦ"Фемина" в София при д-р Вили Димитрова. Препоръча ми я докторката, която следи състоянието ми на частно. Както разбрахте, възмутена съм от консултациите, на които освен да ми мерят кръвното, друго не правят. А за направлението - сигурна съм, че изследване за алфа-фетопротеини се поема от Здравната каса и можех да го ползвам. Не че и сега няма да си го направя, но кой да питам защо се осигурявам на толкова висока заплата, плащам луди осигуровки, никога нищо не съм искала от здравната ни система и когато ми се наложи някакво изследване, се оказва, че пак трябва да си го платя!!!