0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Съвети за покупка на лаптоп?
« -: Август 30, 2007, 12:04:59 pm »
Наканила съм се да си купувам преносим компютър, но имам съвсем бегла престава какво точно да търся и да оглеждам.
Виждам че тук има много, ако не предимно потребители, които се занимават професионално или любителски с тази материя.
Ако ми дадете съвет/и, ще съм ви много благодарна ...
Re: Съвети за покупка на лаптоп?
« Отговор #1 -: Август 30, 2007, 12:26:22 pm »
Казвай за какво ще го ползвате, за да даваме акъли  :lol:

Ако е за обикновенно потребление ти трябва
- HDD - 80-100 G
- RAM - 1G
- WLAN
- CD/DVD recorder
- не препоръчвам монитора да е Clear/Cristal view, мен специално много ме дразни

За марка - не мога да препоръчам, аз съм на Fujitsu Siemens, но това си е въпрос на личен избор  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #2 -: Август 30, 2007, 12:39:01 pm »
rally_pat, мерси много за бързата намеса ...
За обикновенно потребление ми трябва, но някак си не ми се ще да е безвъзвратно остарял след една година /ако естествено това е възможно за пазара на тези технологии/
И сега да започна с олигофренските въпроси:
1. А какво устройство трябва да имам, за да мога да мога да ползвам интернет карта на Мтел или на Вивател?
2. Какво му е на този монитор? Защо те дразни?
Такъв ли е?
 Питам те да знам дали бих го изтърпяла или аз да го избягвам  :D;
Поздрав  :flower:
« Отговор #3 -: Август 30, 2007, 12:48:20 pm »
За интернет карта не мога да ти отговоря, не съм ползвала  :lol:
А такъв тип монитор ме дразни, защото е с огледална повърхност, и като работиш се оглеждаш в него, включае докато пишеш на урод :wink: и затова :lol:
А и тъпи въпроси няма, нали знаеш :lol: :lol: :lol:

ПП - можеш да разгледаш тук, има доста богат избор :lol:
« Последна редакция: Август 30, 2007, 13:05:17 pm от rally_pat »

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #4 -: Август 30, 2007, 17:36:29 pm »
Раличка, що се отнася до марката, подкрепям горещо! Аз си купих от тази марка преди 2 години и досега нямам проблеми (да чукна на дърво!).Взех го от Пловдив от един магазин в началото на бул. България, до кръговото на Панаира. Специалното ми желание беше да го купя от БГ, за да има и кирилица на клавиатура и да си е само мой (мъжът ми си има друг, работен и без кирилица).  Преди две години струваше около 1600 лв. С две години гаранция.
Мери, няма да сгрешиш, ако се спреш на този избор, макар че то - марки да искаш. Дано да им е паднала цената, защото мен тази цена тогава леко ме шокира, щото аз май по принцип съм леко стисната и не давам лесно пари за себе си. Но беше правилно решение, за техника си струва!
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #5 -: Август 31, 2007, 09:00:55 am »
За марка - не мога да препоръчам, аз съм на Fujitsu Siemens, но това си е въпрос на личен избор  :lol:
До сега не съм чула лоши отзиви за Fujitsu Siemens, а определено се ослушвам, защото ми харесаха още първият път, когато ги видях... но не съм имала преносим компютър и не съм специалист. За мен щом върви ексела и ICQ-то и монитора се вижда не само когато си точно пред него, значи става  :balk_121:
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #6 -: Август 31, 2007, 16:44:32 pm »
Имам един кратък наръчник за избор на лаптоп, направен от един колега за глупачовци, като мен ше го копирам тук за всеобщо потребление :D

Ще бъдат разгледани най-важните технически компоненти по които ще се избере подходящ преносим компютър. Най-важното условие при покупка на laptop извън България е дали фирмата производител на компютъра предлага като услуга „международна гаранция”.
Започвам изброяването на компонентните технически показатели за всеки laptop, по степен на важност. Към всеки компонент ще правя малки забележки, по които ще се ориентираш за какво се използва и колко е важна величината с която се измерва.
Технически параметри:
1.   Процесор (CPU): мозъкът на компютъра колкото по-голяма стойност има, толкова е по-умен компютърът. За предпочитане е Laptop с процесор от поколение Intel DuoCore (Duo core) Pentium, на пазара се продават процесори със стойности започващи от 1,6GHz до 2,0GHz. Препоръчвам 2,0GHz процесор или по-голям. Важно: старата технология процесори е Intel Mobile Technology Centrinio, Laptop с такъв процесор триябва да е много евтин.
2.   Дънна патка (Mainboard / Motherboard): на дънната платка се поставят всички компоненти на laptop-a, важно при избора и е да има колкото се може повече слотове (PCIe16x; PCIe1x; PCI express 16x; SATA) и входно изходни портове (USB; PS2; audio in/out; Serial port (не е задължителен – понеже е много стар порт); memory reader  и други). Дънната платка трябва да поддържа интерфейс SATA за бърз достъп до HDD, старият интерфейс е ATA. Теоретично интерфейс SATA предава поток от 3,0GB/s данни, а ATA 150 MB/s, разликата е огромна. Когато избираш фирмен компютър има вероятност да няма информация за Motherboard-a.
3.   Памет – хард диск (HDD): паметта на компютъра никога не стига, затава се избира компютър с колкото се може повече памет. За минимум препоръчвам 80GB, а препоръчително е 120GB.
4.   Оперативна памет (RAM): Процесора работи с оперативната памет на компютъра, той прави заявка за изпълнение на определена команда, тази заявка се обръща към HDD, от него се изтегля командата и се зарежда в оперативната памет, където ще чака да бъде изпълнена съгласно нейния приоритет. Обема на оперативната памет си изчерпва много бързо. След като знаем горното условие за работата на оперативната памет ще използваме laptop с минимум 1GB оперативна памет.
5.   Монитор: Задължително да е цветен, мониторите се измерват в инчове, размерът на инча определя видимата площ на монитора. Днес най-важното в един монитор е как се изобразява Образът. Специфичното в така наречения Образ което го прави качествен е матрицата на цветовете. В момента в новите лаптопи се слагат една и съща по тип матрица, друго което определя  качеството на образа е хоризонталната развивка – измерва се в Hz, колкото е по-голямо числото в Hz толкова е по бързо опресняването на образа. Препоръчителна минимална стойност е 75 Hz. LCD мониторът е съставен от милиони трицветни dots, важен фактор е колко dots има в един квадратен инч, колкото по голямо е числото толкова по добре. Респективно от значение е и размера на тази dots, странно ти се вижда но размера на dots трябва да е малък, мисля че 0,234 е нормално в момента – не съм много сигурен в това число. Друг важен елемент от монитора е секундите необходими за опресняване на монитора 8 ms е нормално за хубав монитор, напоследък почнаха да продават и по 2 ms което е много добър показател. Мониторът е елемтът от лаптопа харчещ най-много енергия, това трябва да имаш вредвид при избора на батерия.
6.   Аудио контролер (audio card): Днешно време аудио контролера е вграден в дънната платка, и затова говоря за аудио контролер, ако аудио чипа беше външен за дънната платка щеше да се нарича аудио карта. Нас ни интересува колко канален е звукът на аудиото. Смята се че двуканална аудио карта (контролер) е източник на перфектен звук – това важи само за компютри. Тук важно е какви са входно изходните интерфейси на аудио картата – това са изходите за слушалки и микрофон.
7.   Видео контролер (video controller/card): Видео чип на външна карта е скъп (тоест видео чип на външна карта за дънната платка). Всеки един видео контролер работи с много памет, както разказах при RAM паметта, и тук видео чипа –които си е жив видео процесор се нуждае от много памет в която да зарежда предварително видео изображенията. Ако видео чипа е вграден на дънната платка той по подразбиране ползва памет от RAM платката, затова обема на паметта на RAM трябва да е голям – минимум 1 GB. Ако видео контролера е външен той си има собствена памет – тук за минимум се приема 256 МВ, може и 128 МВ. За предпочитане видео контролера да е външен (external).
8.   Мрежови контролер (Network controller):  най-разпространени контролери са 10/100МВ, хубаво ще да е контролера да подържа 10/100/1000 GB или така наречения 1 гигабит.
9.   WiFi: днес Laptop без WiFi карта не е Laptop. Стандартите в Европа които се ползват за безжичен интернет са 803.х (където х=a,b,c,d,e,g, или 1,2,3,....11). Не съм сигурен на други континенти какъв е стандарта за WiFi.
10.   Батерия: токът в една батерия или така наречената издръжливост на батерията се ограничава в нейните mAh – колкото е по-голяма числото на mAh толкова по-дълго ще издържа лаптопа в режим на разреждане.
11.   Тегло: колкото и да е лек един лаптоп един ден ще почне да тежи. Лаптоп с добри параметри и ниско тегле е два пъти по скъп от лаптоп с добри параметри и 3 кг-во тегло.
12.   Допълнителни техничиски екстри: Bluetoth, Infrored, Memory Stick; - тези неща не са задължителни да ги има към лаптопа.
13.   Операционна система: Стандартно Лаптопите се продават със Windows XP или Windows Vista – тези операционни системи повишават значително цената на лаптопа. Ако има възможност да се вземе лаптоп без операционна система е най-добрия вариант. От линк: http://fedoraproject.org/wiki/Distribution/Download можеш да изтеглиш безплатно Linux операционна система, която по нищо не се различава от Windows по простата причина че Microsoft копират изцяло ОС с отворен код.
« Отговор #7 -: Август 31, 2007, 17:19:15 pm »
Мерси момичета,
Страхотни сте  :D
Chinni, ти обаче ме срази  :), целуни твоя колега. Сега ще си разпечатам инструкциите и ще ги прочета на спокойствие вкъщи.
Поздрави и много, много благодаря!
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #8 -: Септември 03, 2007, 15:05:13 pm »
mmery, ти не си ли заралийка?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #9 -: Септември 10, 2007, 12:10:37 pm »
Не Мини  :D
Защо?
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #10 -: Септември 10, 2007, 14:17:56 pm »
оуу, заблудила съм се значи
идеята беше да те пратя при мъжо- той с такива работи се занимава, за познати на преференциални цени ;)
иначе той препоръчва Тошиба като марка
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #11 -: Септември 10, 2007, 14:56:25 pm »
Мерси за хубавото намерение  :D
Като споменаваш за Тошиба ме упътиха и към Асус /и те се произвеждат в Тайланд в същите заводи/ ...
Въобще голямо мислене и ровене по форуми и сайтове ударих ... ще видим какви ще ги измъдря  :D
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #12 -: Септември 10, 2007, 15:36:11 pm »
Celeron® M processor 430 (1.73GHz, 1MB L2cache)
512+512MB (DDR2)
60GB SATA (5400rpm)
15.4" WXGA (1280x800)
DVD Super Multi drive DL
ATI Radeon Xpress 200M up to 256MB (UMA)
56K/ LAN/ Wireless LAN (802.11b/g)
2x USB 2.0
PC Card Type II
Battery life 1:35
Win Vista Home Basic, Toshiba ConfigFree™, Connectivity Doctor/ 1 година международна гаранция/ 2.74kg

Ето една примерна и задоволителна като цена и качество конфигурация- при него цената е около 1000 лева.
Другото, което каза че си заслужава парите- Пакард Бел в Метро, който в момента е на промоция- 960 лева, при него цената е 950.
Успех при избора.
« Последна редакция: Септември 10, 2007, 15:38:03 pm от mini »
« Отговор #13 -: Септември 12, 2007, 17:41:32 pm »
Аз съм на Fujitsu Siеmens  и ако трябва да го сменя пак бих си взела такъв. Нямяла съм проблемиот никакъв характер. От 3 години го имам и не мисля, че е остарял. Ползвам го за писане, четене, интернет, филми и въобще ... срастнах се с него.
За Windows- а ще ти кажа само НЕ СИ ВЗИМАЙ VISTA първо защото още не са разработени достатъчно продукти, които да работят с VISTATA и може да се окаже, че не можеш да си качиш разни гъделчета на компютъра, второ защото  няколко приятелчета компютърджийчета, чието мнение високо ценя казаха "не става".

Това от мен.
*
« Отговор #14 -: Септември 12, 2007, 18:52:41 pm »
Аз съм на Fujitsu Siеmens  и ако трябва да го сменя пак бих си взела такъв. Нямяла съм проблемиот никакъв характер. От 3 години го имам и не мисля, че е остарял. Ползвам го за писане, четене, интернет, филми и въобще ... срастнах се с него.
Подкрепям напълно това мнение!
« Отговор #15 -: Септември 14, 2007, 14:13:27 pm »
Аз харесвам TOSHIBA Satellite
По стечение на обстоятелствата сменям лаптопи на 3-4 месеца и за мен Fujitsu Siеmens са много груби.
За по-малко пари има добри на LG аз дори  в момента имам 1 и съм доволна
« Отговор #16 -: Септември 15, 2007, 13:41:02 pm »
Още веднъж мерси на всички за отговорите ...
Приключих с маркетинга   и реализирах покупката ...:D
Вече съм горд собственик на Toshiba ...
*
« Отговор #17 -: Септември 15, 2007, 14:22:02 pm »
mmery, честито! Пожелавам ти да ти е вярно и безпроблемно приятелче  дълго време!!!  :D
*
« Отговор #18 -: Септември 15, 2007, 14:36:16 pm »
Още веднъж мерси на всички за отговорите ...
Приключих с маркетинга   и реализирах покупката ...:D

Честито! Лека работа и развлечение с новата придобивка. :)
« Отговор #19 -: Септември 15, 2007, 16:49:44 pm »

Честито и с много здраве да си го ползваш!
Прекрасен избор.