0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Какво мислите?
« -: Август 29, 2007, 20:14:35 pm »
Не съм сигурна какво да правя. Ще разкажа от начало. Оперираха ме от спукана киста на десния яйчник. Тогава казаха, че съм имала сраствания и запушени тръби. Уж оправили нещата. От там ходене по мъките. Откриха ЛУФ синдром, но още не се знае какво е положението на тръбите. Инжекция Прегнил не помогна за пукането на фоликула. Последния преглед при док ми каза, че няма смисъл да се лекувам, ако не се знае какво е положението на тръбите. Съгласна съм с него. Но ми обясни и рисковете от една лапароскопия. Аз имам операции от херния, апандисит и тази за кистата която ми е по целия корем. Каза, че може от лапароскопия да се превърне във голяма операция, но ако не се знае какво е положението на тръбите, немога да кандидатствам за инвитро. Ако са отпушени нямало да ме одобрят.
Та стигам до дилемата.
Мъжът ми е против лапароскопията, страх го е от последствията, и иска да минем на инвитро. Ако не стане 2-3 пъти (до там ще ни стигнат парите) тогава лапароскопия и общо взето от начало.
Незнам какво да правя.
Много съм объркана.
*
Re: Какво мислите?
« Отговор #1 -: Август 29, 2007, 20:55:07 pm »
Здравей,marty!Кой лекар ти е обяснил какви са последствията от лапароскопската операция и какво точно ти е казал,та си мислиш,че една ин витро процедура е по-лесното решение.Повечето от нас не могат да преминат към ин витро преди да са направили лапароскопия!Имам предвид,че ако има проблем с тръбите,една стимулация може да причини хидросалпингс,а това вече обрича поцедурата.Останах с впечатлението,че не са ти правили цветна снимка-тя също дава информация за състоянието на тръбите.И може би това трябва да направиш първо!Сигурно и други момичета ще се включат с мнения!От мен успех!
Re: Какво мислите?
« Отговор #2 -: Август 29, 2007, 21:04:28 pm »
Здравей Марти!  С тези операции нищо чудно да има сраствания и запушване на тръбите.  Те са много финни и и най-лекото възпаление може ако не да ги запуши, то поне да наруши проходимостта им, което според мен е по-лошият вариант , защото би могъл да доведе до извънматочна бременност.  Колкото до опитите инвитро, без да е наясно проходимостта на тръбите съм настроена скептично.  Голяма е вероятността да има хидросалпингс, което обрича на провал инвитрото в 99%.  Има доста материали по въпроса във форума.   Може да намериш лекар, който да се съгласи да ти направи процедурата при наличието на съмнение за запушени тръби.  Според мен би било некоректно...    А и най-вероятно пак ще се стигне до лапароскопия.   Като рутинна операция лапароскопията обикновено е доста лека, но наистина лекаря трябва да прецени срастванията при теб.   Не съм сигурна обаче дали касата не поемаше и стерилитет при ЛУФ синдром :dontknow:  Каквото и да решиш ти желая успех :balk_602:


*
Re: Какво мислите?
« Отговор #3 -: Август 29, 2007, 21:24:59 pm »
Моля ви обяснете ми ролата на тръбите при инвитро. Мислех, че те не играят роля при имплантирането на оплодената яйцеклетка.
А и още нещо януари бях приета в болница със съмнение за хидросалпингс,казаха че имам възпаление и голямо разширение на лявата тръба, лекуваха ме с антибиотици и казаха, че тръбите са приели нормална форма и възпалението е изчезнало. Малко нелогично звучи но....Знам, че хидросалпингс не се лекува.
Re: Какво мислите?
« Отговор #4 -: Август 29, 2007, 22:27:58 pm »
При хидросалпингс в тръбите се събира течност, за която се смята  че пречи по два възможни начина. Едната хипотеза е, че е токсична за ембриончетата и ги убива изтичайки в маточната кухина. Другата хипотеза е, че чисто механично ги отмива преди още да са се имплантирали. Както е да е, успеха при доказан хидросалпингс е почти нулев, а единственото " лечение " е отстраняване на тръбите. Това е което съм запомнила от всичкото четене във форума:oops: но ми беше достатъчно да ги прежаля и двете тръби без никакви съмнения :D  Тук има много информация по темата, а се надявам и по-знаещи момичета да се включат :)


*
Re: Какво мислите?
« Отговор #5 -: Август 29, 2007, 22:44:28 pm »
Майка, татко и мъжът ми са твърдо против лапароскопия ако тя може да застари по някакъв начин живота ми или да доведе до някакви усложнения и искат да минем направо на инвитро, а аз разбирам че при запушени тръби инвитро няма да стане, така ли?
Re: Какво мислите?
« Отговор #6 -: Август 29, 2007, 22:51:26 pm »
Инвитро се прави при отпушени и запушени маточни тръби.
Мое ангелче винаги ще те обичам!
embed src="http://babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=eva&year=2010&month=7&day=14&babycount=1"
Re: Какво мислите?
« Отговор #7 -: Август 29, 2007, 22:54:03 pm »
Но без хидросалпинги.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Какво мислите?
« Отговор #8 -: Август 29, 2007, 23:01:17 pm »
Marty,
при запушени тръби инвитрото може да е успешно, но при наличие на хидросалпингс - вече са ти писали момичетата, че шанса е нулев. А при теб може да се окаже, че има хидросалпингс.
Според мен направи си цветна снимка, която ще ти даде отговор какво е състоянието на тръбите и има ли я въпросната течност.
Ако не дай боже се окаже, че я има - не му мисли, а направи лапаро.
*
Re: Какво мислите?
« Отговор #9 -: Август 29, 2007, 23:15:10 pm »
Боже, утре съм на лекар и в главата ми всичко ще се пръсне. Незнам дали ще мога да заспя тази нощ. Много съм притеснена.
Май ще е най добре направо да направя лапароскопия, но ме е много страх да не се събудя пак със разрязан корем.
*

    Жужка

  • ****
  • 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Re: Какво мислите?
« Отговор #10 -: Август 30, 2007, 07:24:21 am »
Боже, утре съм на лекар и в главата ми всичко ще се пръсне. Незнам дали ще мога да заспя тази нощ. Много съм притеснена.
Май ще е най добре направо да направя лапароскопия, но ме е много страх да не се събудя пак със разрязан корем.
Страха с нищо няма да ти помогне.
Решения за график и план на действие се вземат с участието на лекуващият ви специалист по стерилитет. Ако притеснението е само хидросалпингс послушай съвета на misi. От друга страна рядко след такива тежки интервенции като твоите не се получават сраствания в коремната кухина и може би ще бъде по-добре да направиш направо лапароскопия с диагностична и евентуално оперативна цел.
Мога, стига да искам.
*

    Жужка

  • ****
  • 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Re: Какво мислите?
« Отговор #11 -: Август 30, 2007, 09:42:15 am »
Извинямай ама съм спала, докато съм писала. :lol:
За да се провери дали има хидросалпингс - цветна снимка. Не е нужно да правиш директно лапаро.
Пък тука има пред вид:
От друга страна рядко след такива тежки интервенции като твоите СЕ получават сраствания в коремната кухина и може би ще бъде по-добре да направиш направо лапароскопия с диагностична и евентуално оперативна цел.
Мога, стига да искам.
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Какво мислите?
« Отговор #12 -: Август 30, 2007, 09:50:40 am »
Виж Марти,
Аз подобно на теб имам три коремни операции:
-   херния
-   апендисит,
-   киста на яйчника (отстранен яйчник)
При последната получих хематом и се наложи повтроно отваряне на корема ми.

Та след всичко това имам страхотни сраствания. И въпреки това направих една лапароскопия за премахване на срастванията и отпушване на тръбата. Две години след това имам една извънматочна бременност – отстранена отново с лапароскопия.
Преди година направихме първото инивтро – за съжаление неуспешно. Преди него доста се чудих дали да направя поредната цветна снимка, но прецених, че все пак при лапарото за извънматочната доктора е проверил  тръбата... но след инвитрото се оказа наличие на хидросалпингс.
Та сега се оказах в същата ситуация като преди две години – предстои ми трето лапаро за отстраняване на тръбата и след това пак инвитро.

Написах ти всичко това, за да видиш, че едно инвитро направено без проверка на тръбите не е шега работа. Все пак стимулацията, всички процедури през които преминаваш, напрежението, надеждите при чакането на резултата, финансирането на един такъв опит... всичко това не бива да бъде хвърлено напразно.
Успех ти пожелавам и всичко да бъде наред!

Re: Какво мислите?
« Отговор #13 -: Август 30, 2007, 10:12:26 am »
Майка, татко и мъжът ми са твърдо против лапароскопия ако тя може да застари по някакъв начин живота ми или да доведе до някакви усложнения и искат да минем направо на инвитро, а аз разбирам че при запушени тръби инвитро няма да стане, така ли?

Marty,лапароскопията не може да застраши живота ти, напротив дава голяма информация за състоянието ти. Момичетата са те ориентирали добре.
Аз лично имах много сраствания, вследствие на операция за отстраняване на яйчник и тръба/хидросалпингс/, после имах диагностична лапароскопия, и още една за премахване и на другата тръба/много разтеглена и нагъната-това не се оправя с антибиотици!/. И след двете лапароскопии на втория час бях на крака-имаш само 3 малки дупчици,около 1 см всяка и на следващия ден те изписват.Това е безкръвна операция и лека.Така че смело напред!Струва ми се че вашия лекар не ви е запознал много добре с нещата.Какви са тия усложнения,какво е това нещо?  8O
Хайде успех!
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*
Re: Какво мислите?
« Отговор #14 -: Август 30, 2007, 16:51:16 pm »
Той човека не е виновен, просто много обяснява,а ние си правим едни такива асоциации лоши. То човешкото съзнание е направено само да си мисли лоши работи. Днес бях при док на преглед. Имам хубав фоликул и ще си правя прегнил. Ако стане - стане, ако не октомври на лапароскопия. То е ясно, че без нея неможе. Мисля, че след вашите отговори събрах доста смелост и разбрах, че найстина е нужна. Инвитрото не е малко пари, та да се хвърлят на вятъра.
Re: Какво мислите?
« Отговор #15 -: Август 30, 2007, 20:13:46 pm »
 Добро решение си взела! Защото освен сериозната сума която би могла да "изгърмиш " с инвитро на сляпо, струва си и да си помислиш и за емоционалния шок при евентуален неуспех :( Доста време аз без да имам някаква представа какво точно е инвитрото се залъгвах с идеята  че винаги мога да го направя и да си реша проблема  :(   Да , ама се оказа че не ставало ей така от раз както си мислех. :(  Повярвай ми , че психическия залог е по-висок за съжаление :? За това си струва да направим всичко  което е по силите ни за да увеличим шанса си за успех!!!


*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Какво мислите?
« Отговор #16 -: Август 31, 2007, 07:17:50 am »
Той човека не е виновен, просто много обяснява,а ние си правим едни такива асоциации лоши. То човешкото съзнание е направено само да си мисли лоши работи. Днес бях при док на преглед. Имам хубав фоликул и ще си правя прегнил. Ако стане - стане, ако не октомври на лапароскопия. То е ясно, че без нея неможе. Мисля, че след вашите отговори събрах доста смелост и разбрах, че найстина е нужна. Инвитрото не е малко пари, та да се хвърлят на вятъра.
marty ,взела си правилно решение!!!!Желая ти да нестигаш до лапаро,но все пак ако се наложи,вобще не се притеснявай,не е страшно! :DПреди моето лапаро бях се побъркала от страх,но се оказа ,че нямаше  смисъл!!! :D :lol: :lol:
*
Re: Какво мислите?
« Отговор #17 -: Септември 02, 2007, 12:41:04 pm »
Какво е ЛУФ синдром?
Re: Какво мислите?
« Отговор #18 -: Септември 02, 2007, 13:40:06 pm »
Какво е ЛУФ синдром?
ЛУФ синдром ( синдром на непукнатия яйчников фоликул)- невъзможност на фоликулите да се пукат и да освобождават яйцеклетка.
*
Re: Какво мислите?
« Отговор #19 -: Септември 02, 2007, 13:49:26 pm »
Той как се доказва?