0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Дограма
« -: Август 23, 2007, 00:09:06 am »
мисля на бърза ръка да сменя дограмата на един прозорец и на кухненския балкон.
понеже не е голяма квадратура, мога да си позволя и по-скъпо нещо.
попрегледах бегло и засега умът ми се върти около фирма Uniplast и профили Кьомерлинг.

някой има ли опит и отзиви от тези две имена?
споделете от кои фирми и марки сте доволни?

също така - при правене на балкона, фирмите за дограма ли махат старата, трябва ли да е иззидана стеничка преди да дойдат да мерят или не, изобщо - какви са подробностите, че не ми е ясно.
первази отвън нужни ли са и за какво? каква вентилация на кухненски остъклен балкон ползвате, ако готвите там?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Дограма
« Отговор #1 -: Август 23, 2007, 04:00:53 am »
   Нашата дограма е на САЛАМАНДЕР и сме много доволни.Сменяхме я преди 4 години и е просто перфектна.Родителите ми също сложиха миналата година от нея.Фирмите за дограма махат старата.За другото не мога да ти помогна.И ние зидахме терасата,но мъжа се занимаваше.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #2 -: Август 23, 2007, 09:16:43 am »
Ние избрахме фирма Ролпласт и не съм доволна. За всяка най-малка корекция след това се чака поне месец и мерките бяха взети отвратително. Между дограмата и стената има поне по 2-3 пръста запълнена с пяна.
Иначе те свалиха старата. Е цялата къща стана в стъклена вата... Ние си я влачим после до кофите... нормално.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #3 -: Август 23, 2007, 10:34:25 am »
jam-и Значи трябва да иззидаш каквото и както си решила и като си готова тогава викаш за размери. Принципно и те могат да свалят дограмата, но при някои се плаща демонтаж.
За отвън се слага подпрозоръчна дъска (попитай за нея защото не знам различните фирми как процедират, при някой си е в комплект с дограмата, при някои допълнително). Същата такава можеш да сложиш и над прозореца (ако си в апартамент е за предпочитане) и после ако решиш да слагаш външни щори ще пасне идеално и кутийката на щората ще е под дъската. Ако слагаш отгоре и отдолу подпрозоръчна дъска (тя е една и съща, просто се слага и отгоре ако искаш) трябва долната да е по-тясна(17см), за да не ти капе от горната(21 или 25см).

Другото което мога да кажа е че обикновено взимат малко по-малки размери  за да може добре да се нивелира и след това се уплътнява с пяна. След изсъхването на пяната, излишното се изрязва и трябва да се замаже отгоре или с гипс или с нещо друго, зависи от майстора, а отвън може да се замаже с нещо от рода на теразид.

За фирма не мога да кажа мнение, защото всеки работи с различен профил. От нашите майстори знам, че немската дограма е по-качествена, но е важно и как я работят. Трябва да гледаш слепването на крилото и касата да са като една черта, а не да имат разминаване. (моята дограма е турска, но е хубава)
По-хубава е ПВЦ дограмата.

Ако нещо друго те интересува - питай :)

В природата оцеляват силните. Само трябва по-често да си припомняме, че и ние хората сме част от природата...
За нашите четири звездички на небето - обичаме ви.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #4 -: Август 23, 2007, 10:43:11 am »
Профила на Саламандър вече се прави от рециклирана пластмаса, подпрозоръчните дъски /вътрешните/ трябва да са монтирани към дограмата преди монтаж, комарника е задължителен, отваряемият прозорец го направете тип "ножица" - така ще си имаш вентилация и през зимата, стъклопакета е добре да е "зелено-бяло" - външния пласт е зелен, вътрешния - бял, по мека е светрината която влиза.
Мисля че трябва да е иззидана стената за да се направи прецизен монтаж, някой взимат пари за демонтаж на старата, някой - не.
jam, обърни внимание на срока за изпълнение - сега в сезона всички лъжат.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #5 -: Август 23, 2007, 11:40:39 am »
Най-доброто на пазара е Шуко (Scheuco). Немски профил, огромен избор на цветове, 5 камерна. Стъклопакет най-добре с К стъкло - енергоспестяващо е!
Сериозните фирми идват и си демонтират старата дограма без пари. Первазите отвън са задължителни, за да няма течове. Под дограмата и перваза се поставя една изолация.
Желателно е да сте изградили отвора, за да няма разминаване в размерите.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #6 -: Август 23, 2007, 12:32:16 pm »
момичета, благодаря ви за отговорите!
и аз имах подозрения, че вероятно трябва предварително да е иззидана стеничката на балкона, за да е точно измерването, обаче какво се получава тогава?
трябва да дойде фирмата един път, да събори старото остъкляване с винкелите, след това да дойде майстор да иззида, после пак фирмата да измери и едва тогава да поръчам. а се притеснявам, че в сезона сигурно се чака доста за поръчка и трябва балконът да седи 1 месец зейнал. правилно ли разсъждавам?

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #7 -: Август 23, 2007, 13:04:24 pm »
Има един хитър начин за решение на проблема. поръчвате определен размер на дограмата, а после висвате на главата на майстора, за да го спази. :wink:

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #8 -: Август 23, 2007, 13:21:10 pm »
ами не съвсем :)
ние си усвоявахме терасата това лято и процедирахме така - извикахме дограмаджиите преди да са иззидани страничните стени и им казахме ето дотук ще има стена и дотук също. те си взеха размерите и ни нарисуваха едно чертежче с техните размери за дограмата, които си включваха някакви сантиметри допълнително за рамка, пяна и други техни си работи. после като дойде майстор-зидарят му дадохме чертежчето и той иззида стените според него, така че да остане необходимото място за дограмата. нямахме никакъв проблем, всичко пасна точно.
само че ни махнаха старата дограма преди да почнат да зидат, ама това от фирмата дето зидаше, къртеше и ни правеше кухнята въобще, че ние доста основен ремонт направихме. не знам дали може да се иззида стеничка докато има дограма, мисля че може да пречи. като знам нашия майстор как се катереше по терасата да замазва стеничката отвън...
иначе зидането ни отне около седмица - на две стенички отстрани и една малка отпред под ъгъл с едната странична и после веднага дойде дограмата. така че ако си планираш и подредиш добре нещата, не е необходимо да стои цял месец зейнал.

*
« Отговор #9 -: Август 23, 2007, 13:32:22 pm »
Нашата е Кьомерлинг, перфектно качество, много сме доволни.
Не съм от София, но я поръчахме тук, заради марката.
Завода мисля, че е в Люлин.
Ако не се лъжа в размерите на прозорците170/130см.-450лв.ни излезе прозорец.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #10 -: Август 23, 2007, 13:58:44 pm »
Стъклопакет най-добре с К стъкло - енергоспестяващо е!

Ако балконът е северен това е много добро решение. Ако обаче е южен лятото прави сауна вътре. К-стъклото пропуска едностранно слънчевите лъчи. Ние сме с такова. Зимата щом пекне малко слънце радиаторите се изключват и наистина сметките ни за парно са много ниски. Лятото обаче щорите са постоянно пуснати и си сложихме климатик по неволя. И сме много доволни от климатика  :) .

Не зная сега ако имам избор дали бих избрала К стъкло или не, но е добре да си знаеш и отрицателните страни. Нас не ни предупредиха.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #11 -: Август 23, 2007, 14:18:09 pm »
Pippi, да те попитам още нещо за иззиждането на стеничките на балкона - как става измазването им отвън? нашият балкон е на 6-тия етаж и се чудехме дали изобщо е възможно да се измаже отвън без алпийска техника?

Тамара, благодаря за инфото за к-стъклото. нашият балкон е уж северен, но сутрин пече от изток. през лятото пускам щори сутрин в кухнята. почвам да се чудя дали ми трябва такова стъкло... то пък, казват, намалявало конденза поради по-високата температура на стъклото, а аз ще готвя на балкона и това е важно.

*
« Отговор #12 -: Август 23, 2007, 14:45:08 pm »
Джами, аз правех ремонт миналата пролет, като този на Пипи, на 6-тия етаж съм. Измазването отвън става като майстора нареди 1-2 реда итонг или тухли и замазва отвън. Остава само едно място където няма да е добре замазано и е най-отгоре на страничните стени на терасата.
Трябва да махнеш съществуващия парапет ли е, стена ли е и тогава да се започва зидането на нова стена. Ако старите железа на терасата са ръждясали много е добре да сложите нови.

Друго обезтелно трябва да си сложиш абсорбатор, който да всмуква парите от манджите и така ще се реши проблема с конденза при готвене.
В природата оцеляват силните. Само трябва по-често да си припомняме, че и ние хората сме част от природата...
За нашите четири звездички на небето - обичаме ви.
*
« Отговор #13 -: Август 23, 2007, 16:18:21 pm »
и нашия го измаза така както казва титката. ние сме на 5 етаж и той висеше бая отвън на моменти... просто като нареди един ред и маже отвън, после следващия. не знам как го е направил, но нямаме неизмазано място даже и най-отгоре. те си знят :)
това става въпрос за замзката, иначе не сме боядисвали. сега смятаме и изолация да си слагаме и там вече ще боядисват алпинистите.

ние не сме махали съществуващата стена, отвътре, до нея, наредиха итонга.
« Последна редакция: Август 23, 2007, 16:20:35 pm от Pippi »

*
« Отговор #14 -: Август 26, 2007, 10:17:58 am »
Сложихме Саламандър, к-стъкло и триплекс(на първия етаж сме, и уж не можело да го счупят хайманите :wink:). Харесва ми профила, а има едно допълнително отваряне на прозореца. Отвън изглежда като затворен, а не е напълно. Това е само за проветряване. Но още не сме живяли в апартамента и не знам дали съм доволна.
Старото остъкление го махнаха от фирмата за дограма. Взеха размерите и майстора после зида по тези размери. Стояхме един ден със зейнал балкон.

*
« Отговор #15 -: Август 27, 2007, 09:33:13 am »
Джам, Кьомерлинг е мерцедеса на дограмите  :D. Профилите са суперкачество,но трябва и да   изработят  добре самата дограма. Когато ти обявят по ниска цена обикновено спестяват от някои елементи ,които би следвало да ти влизат в цената ,а не да ти ги обявяват за екстри.Ние  у дома сложихме преди 3 год Рехау,но тогава просто нямаше Кьомерлинг.Доволна съм ,защото изработката е качествена. :)За Варна бих могла да ти препоръчам,мога да говоря с мъжа ми За СФ ,той е в този бранш.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #16 -: Август 27, 2007, 09:37:52 am »
Divna, благодаря ти - ще се радвам да получа едно професионално мнение от мъжа ти за това, коя фирма в Сф би препоръчал за Кьомерлинг конкретно. аз вече си я харесах тая марка :)

*
« Отговор #17 -: Август 27, 2007, 10:02:39 am »
Джам,абсолютно правилно си се ориентирала :D.Препоръката е Uniplast.Успех !