Сега изпратих ли4но съоб6тение на едно от моми4етата,което ме пита6е за поста,но ми хрумна 4е може би е добре вси4ки да го про4етете,за това paste-вам 4аст от съоб6тението и тук.
Според Йеромонах Висарион,добре е поста ни да бъде строг в сряда и петък,както и на определени празници (вземи си от църквата църковен календар,ако ре6и6 да ги следи6 строго.При строгия пост може6! да употребява6 олио(монаси,монахини,све6тенници Не употребяват и олио).Ако си ре6и6,може6 да пости6 строго например седмица,или три дни дори.Не мисля 4е е много уда4но да пости6 строго дълго време,то4но когато опитва6 да за4ене6,от гледна то4ка на това 4е са ти нужни определени хранителни ве6тества.Но ти си преценява6.Може да бъде преди,или след молебена,когато и колкото ре6и6.Да ре4ем си избрала строг пост за три дни.Нека поста ти не бъде свързан единствено с храната.През тези 3 дни,разми6лявай какво си сгре6ила,какво може6 да поправи6 в поведението си,прави добро,посвети тези дни на духовното.Хубаво е и да си се моли6,може с твои думи,наум,на глас,както се 4увства6 удобно,но се моли искрено.Ако ре6и6,може6 да изпълни6 и следва6тата стъпка-да се изповяда6 и да вземе6 при4астие.Изповедта не е стра6на.Отива6 в църквата,след като си постила да кажем 3-те дни и разми6лявала,и пита6 жената която продава све6тите при кой све6теник може да се изповяда6.Ако се изповядва6 за първи път,той ти задава въпроси,например лъгала ли си,крала ли си и т.н.Накрая ти 4ете молитви4ка,и ти казва кога да отиде6 да вземе6 при4астие,това най-4есто се прави на първата сутре6на литургия след изповедта.След като вземе6 при4астие,се 4увства6 странно пре4истен и лек и сяка6 крила са ти поникнали.Може6 и да си вземе6 осветено кръст4е,или иконка,не6то което да те пази.
Относно обета,нека да е не6то,което да бъде малка жертва от ва6а страна.Например 3-дневния пост е малка жертва,да не пу6и6 3 дни е малка жертва
,или потърсете в сърцето си,вие най-добре си знаете какво за вас е жертва.Но никога не казвайте 'Боже,обе6тавам да не пу6а' например,за6тото е голям грях ако си го нару6ите.Казвайте,'Боже,обе6тавам да опитам да не пу6а'(какво пък се заядох с това пу6ене
).Добре е да си дадете обет,и да го съ4етаете с кратък пост.А най-добре е обет,пост,изповед,при4астие.Най-добре е относително казано,то за вас си е най-добре,усе6тането след при4астие е невероятно.
Моми4ета,ако ви интересува,и имате въпроси,не се притеснявайте да ми ги зададете,ако искате във форума,или на ли4но съоб6тение,както ви е удобно.