0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Как се тълкува тази БТ?
« -: Август 16, 2007, 07:37:14 am »
Момичета, понеже за първи път си меря БТ и стойностите при мен са някак странни, моля ви за помощ при разчитането. Не мога да се оправям с графиките тук, а и не винаги имам достъп до нета, особено когато ми трябва, затова ще ги напиша така :oops::

5 ден - 36.9
6 ден - 37.1
7 ден - 37.00
8 ден - 37.00
9 ден - 37.00
10 ден - 37.00
10 ден - 37.00
11 ден - 37.00
12 ден - 37.00
13 ден - 36.6
14 ден - 37.00
....
Всъщност май няма смисъл да ги пиша всички. От 14 ден до днес (вече 23 ден от цикъла) БТ е 37.00. Това, което ми тормози главицата е, защо е толкова висока, особено в първата половина на цикъла? И какво значи този спад с 4 пункта на 13 ден, дали не е предшественик на О?

« Последна редакция: Август 16, 2007, 07:44:37 am от Saliina »
*
Re: Как се тълкува тази БТ?
« Отговор #1 -: Август 16, 2007, 09:22:04 am »
Задай си въпроса в другия подфорум Покажете си графиката.Там има една много отзивчива и компетентна девойка Denis, която ще ти отговори. :)

*
« Отговор #2 -: Август 16, 2007, 10:31:06 am »
Тъй като zа първи път си мериШ БТ, сигурна ли си, че го правиШ правилно и отчитаШ точно реzултатите (ако си с живачен термометър)? Трябва да мериШ БТ винаги след събуждане, преди да си станала от леглото, по едно и съЩо време, на едно и съЩо място (орално, анално, вагинално) и с един и съЩ термометър. Добре би било да zаписваШ и веднага отчетеното, понеже човек zабравя и се бърка после.
« Отговор #3 -: Август 16, 2007, 10:33:19 am »
Ако си мерила температурата всеки ден, по едно и също време, според мен си имала ранна овулация. Колко дена ти е по принцип цикъла?
« Отговор #4 -: Август 16, 2007, 10:54:18 am »
Задай си въпроса в другия подфорум Покажете си графиката.Там има една много отзивчива и компетентна девойка Denis, която ще ти отговори. :)
Не се сетих, но се надявам Денис да прочете и тук  :D
tanja,предварително изчетох каквото намерих за БТ и смятам, че съм я мерила правилно. Т. е. всяка сутрин по едно и също време - между 7-7.15 часа, преди ставане, след минимум 3 часа непрекъснат сън (само веднъж се бях събудила по-рано) и т. н. Мерих я с живачен термометър, орално. Не съм имала заболявания и безсънни нощи в този период, не съм пила алкохол (с изключение на малко биричка понякога).

Mia_vn,защо мислиш, че е ранна овулация? Ами тези 37 градуса до 12 ден включително?
Иначе съм с нередовен цикъл, в най-добрия вслучай ми идва на 34-35 дни и си мислех, че ако изобщо имам О, то тя е късна  :?
« Отговор #5 -: Август 16, 2007, 10:56:41 am »
Не знам дали е важно, но този път кървенето продължи 7 дни, от които 3-4 нормално и другите съвсем слабо.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #6 -: Август 16, 2007, 12:35:31 pm »
Когато при мен стояха така нещата нямаше овулация. Но това е при мен. Не е задължително и при теб да е така.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #7 -: Август 16, 2007, 12:59:45 pm »
Май и при мен ще да е така  :(
Имах множество малки кистички по яйчниците, които се изчистиха след няколко месеца лечение, хормоните влязоха в норма, но ето, че 3 месеца след спиране на хапчетата цикълът пак се обърква и овулацията май никаква я няма  :x
Как се възобновяват тези функции?
« Отговор #8 -: Август 16, 2007, 17:47:51 pm »
Правилно ли разбирам, че от 7-ми ден до днес температурата ти е все 37 градуса, с изключение на понижението на 13 ден?

Ако да, моето мнение е, че този цикъл овулацията е била на 5 ден (може и по-рано, не си дала температурите преди това). Рядко срещано е, но не е невъзможно.
Дано сте оползотворили момента, защото спадът на 13 ден би могъл да се тълкува като начало на имплантация. Няма гаранция, разбира се, че това е точно така.

Не твърдя, че съм кой знае колко компетентна по тези въпроси, затова моля някой да ме поправи ако греша.

Температурите мерени орално по принцип са по-ниски от тези мерени ректално. Следователно тези 37 градуса орално са поне 37.1-37.2 базална температура. Друг път, когато мериш температурата по-рано от обичайното време, си записвай часа, защото на всеки половин час приблизително тя се мени.
« Отговор #9 -: Август 16, 2007, 17:53:37 pm »
Не знам дали е важно, но този път кървенето продължи 7 дни, от които 3-4 нормално и другите съвсем слабо.

Сега прочетох това.
Защо не си направиш графика в овулационния календар, за да се ориентираме по-добре. Правила ли си тест за бременност?
« Отговор #10 -: Август 17, 2007, 08:43:10 am »
Правилно ли разбирам, че от 7-ми ден до днес температурата ти е все 37 градуса, с изключение на понижението на 13 ден?

Почти  :D От 6 ден, когато беше 37.1, до днес е 37, с изключение на понижението от 13 ден.
Тест не съм правила. Просто не съм допускала, че може да имам толкова ранна О, а  и бях в М тези дни, така че, ако си права, значи сме пропуснали момента  :?
А графиката в овукалендара ще се опитам да я направя за другия цикъл, но както споменах по-горе, не винаги, когато искам, мога да ползвам комп и интернет, затова си разчитам повече на листчето и химикалчето  :lol:
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #11 -: Август 17, 2007, 09:17:21 am »
Ако да, моето мнение е, че този цикъл овулацията е била на 5 ден (може и по-рано, не си дала температурите преди това). Рядко срещано е, но не е невъзможно.
Дано сте оползотворили момента, защото спадът на 13 ден би могъл да се тълкува като начало на имплантация. Няма гаранция, разбира се, че това е точно така.

Не твърдя, че съм кой знае колко компетентна по тези въпроси, затова моля някой да ме поправи ако греша.

Температурите мерени орално по принцип са по-ниски от тези мерени ректално. Следователно тези 37 градуса орално са поне 37.1-37.2 базална температура. Друг път, когато мериш температурата по-рано от обичайното време, си записвай часа, защото на всеки половин час приблизително тя се мени.

Mia_vn ти температурите от първия до последния ден без прекъсване ли мериш? И винаги ли записваш часът, температурата и може би колко точно ти се е спало в този момент... Или само искаш да пробваш дали Saliina съвсем ще се побърка ако започне да прави и това.

Много обичам когато някой каже малко вероятно е. Ако искаш да помогнеш кажи колко, за да може тя да си прецени дали си заслужава да мери температурите и в такива дни. Но ако вероятността е по-скоро теоритична, тогава всичко нататък е излишно. Освен ако мислиш, че вместо да вземе мерки за липсващата овулация е по-добре да изчака още 2 месеца в мерене на температури 1-6 ден на цикъла.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #12 -: Август 17, 2007, 09:32:03 am »
Mia_vn ти температурите от първия до последния ден без прекъсване ли мериш? И винаги ли записваш часът, температурата и може би колко точно ти се е спало в този момент... Или само искаш да пробваш дали Saliina съвсем ще се побърка ако започне да прави и това.

Tamara, меря БТ от две години. Затова време ми стана ясно кога ориентировъчно е моята овулация, ако има такава, защото често задържам фоликули. Да, часът винаги го записвам, защото за себе си съм разбрала, че на всеки половин час температурата ми се мени с една десета, затова ако съм я мерила по-рано или по-късно от часа, който съм си определила за мерене, просто я коригирам и това, го отбелязвам в календара си. (ползвам програмата woman calendar)

По-горе съм написала, че не претендирам да съм точна и ако някой има друго тълкувание за температурата, очаквам да се включи.

Saliina поиска съвет как да разтълкува графиката си. Включих се в темата, защото исках да й помогна.
« Отговор #13 -: Август 17, 2007, 15:34:16 pm »
Момичета, благодаря ви, че се включихте  :thankyousign:
Но, моля ви, не се спречквайте за глупости. Аз лесно не се шашкам  :wink:
Както е писала Tamara, аз също знам, че БТ може да се мери от 5-6 ден и така и направих (това за часа съм го съблюдавала стриктно - между 7 и 7.15 ч). Даже нямах намерение въобще да почвам мерене на температури. Исках да си дам няколко месеца почивка след куп изследвания и гълтане на хапчета, но не се стърпях и къде на шега, къде наистина, започнах от 5 ден. Явно обаче този месец съм имала ановулаторен цикъл  :(
*
« Отговор #14 -: Август 29, 2007, 10:12:44 am »
Момичета,задължително ли е да се започне с меренето от 1-вия ден на М?Не може ли от последния?
Роби-10.07.1994г.
Александър-30.07.2008г.
« Отговор #15 -: Август 29, 2007, 10:15:30 am »
Колкото повече измерени БТ има, толкова по-лесно се разчита графиката.
*
« Отговор #16 -: Август 29, 2007, 11:34:54 am »
А бихте ли ми казали,как точно се измерва :oops: :oops: :oops:...с живачен термометър....колко навътре трябва да го поставя?Извинявам се за неудобния въпрос
Роби-10.07.1994г.
Александър-30.07.2008г.
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #17 -: Август 29, 2007, 11:45:34 am »
Според мен О е била на 13 ден. Високите нива в началото на цикъла имат обяснение. Доколкото знам това е от малко завишен прогестерон. Или не мериш правилно. Или термометъра не е в час. Нормално е да има спад на БТ преди и повреме на О. Пробвай с тестове за О и мери ректално.
Успех.

Ще се опитам да кача една от моите графики с доказана О, просто за пример.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #18 -: Август 29, 2007, 11:57:13 am »

Тук моя графика с доказана О на 16 ден от МЦ. БТ мерена ректално.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
« Отговор #19 -: Август 29, 2007, 14:40:12 pm »
Благодаря за примера, Osiana!
И аз се хванах за този 13-и ден, но явно не съм била достатъчно прецизна този месец. През другия ще се постарая да бъда по-точна в меренето и ще пусна няколко тестчета за всеки случай :wink: