0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Разчитане на епикриза!
« -: Август 02, 2007, 13:06:22 pm »
Много съм ядосана!Днес бях в болницата, за да си взема епикризата и резултатите от хистологията!Не стига че ходя за трети път и чакам вече месец за тях, а на всичкото отгоре никой не ми каза или обясни какво "аджеба" означава всичко написано.
Затова моля ако някой има идея за какво иде реч, да изкаже мнение. Естествено аз ще потърся и лекарско такова, но дотогава предпочитам поне ориентировъчно да знам какво означава следното:
- Хистологичен резултат:Материал от CU-фрагменти от ендометриум в пролиферативна фаза
- мртропатия хеморагика овариалис. Аднекситис хриника адхезива. Ст пост резекционем парциалис оварии билатералис про киста оварии ет салпингонеостомия декстра. Обс Полипус ендометрии.
- хистеросалпингография:К.М. изпълни маточната кухина. Тънка струя от К.М. премина през дясната тръба и обрзува малък сак, а лявата не пропусна К.М.
На 05.07.07 се направи хистероскопия, абр. пробатория сепарата.
Кавум утери-6,5 см.Дясния остиум е свободен. Около ляв остиум и по фондус утери-белезникаво полипоидно разрастване с диаметър 0,5 см., което се екстрахира.
Мерси в аванс!
Re: Разчитане на епикриза!
« Отговор #1 -: Август 02, 2007, 14:20:42 pm »
Това, което успях да разчета е, че:
...
- хронично възпаление на тръбите/яйчниците със сраствания
- направили са ти и цветна снимка, която показала, че дясната тръба горе долу пропуска, но не и лявата

Дано другите се включат с тълкувание на останалия текст.
« Последна редакция: Август 02, 2007, 16:15:24 pm от Grizkata »
« Отговор #2 -: Август 02, 2007, 15:13:43 pm »
Гризка, къде видя ендометриоза?
Ако имаш предвид това:
Цитат
Материал от CU-фрагменти от ендометриум в пролиферативна фаза
Не знам какво е СU, но останалото е ендометриум в фаза на предовулаторен период.

Относно цветната снимка, дясната тръба пропуска, но има сак. Трябва да се обсъди с оператора, но при наличие на сак, това не е ли предпоставка за образуване на хидросалпинкс?

Пише още, че е премахнат полип в матката.

lb2f
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Август 02, 2007, 15:48:23 pm »
Цитат
Трябва да се обсъди с оператора, но при наличие на сак, това не е ли предпоставка за образуване на хидросалпинкс?

при мен този сак Е хидросалпингс :(

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #4 -: Август 02, 2007, 16:14:52 pm »
Изтривам твърдението си за ендометриозата, явно е съмнително  :oops:
« Отговор #5 -: Август 02, 2007, 16:19:12 pm »
Гризка, къде видя ендометриоза?
Ако имаш предвид това:
Цитат
Материал от CU-фрагменти от ендометриум в пролиферативна фаза
Не знам какво е СU, но останалото е ендометриум в фаза на предовулаторен период.

Относно цветната снимка, дясната тръба пропуска, но има сак. Трябва да се обсъди с оператора, но при наличие на сак, това не е ли предпоставка за образуване на хидросалпинкс?

Пише още, че е премахнат полип в матката.

Пролиферация не означава ли разрастване? Т.е. разрастване на ендометриума...
И аз не съм доктор, само гадая.. но от "Ст пост резекционем парциалис оварии билатералис про киста оварии ет салпингонеостомия декстра" си правя извод, че е правен билатерален разрез на овариална киста на десен яйчник /която предизвиква хидросалпингса/.
Дано Мели се включи.
*
« Отговор #6 -: Август 02, 2007, 20:42:35 pm »
Дано, защото се чудя и мая с тази епикриза, а лекар ще ми я разчете чак в понеделник:(
*
« Отговор #7 -: Август 02, 2007, 20:59:46 pm »
Здравей zayak3 CU- кавум утери е вътрешноста на матката.Имала си кървене което е било по обилно.Другото е ,че имаш възпаление и киста и съмнение за полип.А останалото момичетата са ти обяснили.Но все пак несъм лекар ако греша да ме поправят момичетата.
« Отговор #8 -: Август 02, 2007, 22:05:06 pm »
 Кървене от матката с яйчников произход. Хроничен възпалителен процец на яйчник/ци  и тръба/и (може би си пропуснала някое син. или декс. или билл. от епикризата затова не се разбира ляво дясно или и двете) със сраствания. Състояние след частична резекция (частично отстраняване) на двата яйчника поради киста на яйчника и възстановяване на отвора на дясната тръба (последното не е буквално, но смисъла е такъв- отвор в дясната тръба)
На 05.07.07- хистероскопия + частично пробно абразио (за хистологично изследване)
Маточна кухина- 6.5см. Десен остиум (остиум- отвор) - свободен. Чрез този остиум маточната кухина преминава в кухината на дясната тръба, тоест тя е проходима. Около левия остиум и дъното на матката (фундус-дъно)- полипоидно разрастване, което е премахнато. Тоест- очаква се и лявата тръба вече да е проходима. Успех!
*
« Отговор #9 -: Август 06, 2007, 20:22:40 pm »
Благодаря на всички, които взеха отношение и изказаха мнение по моята епикриза. Днес говорих с лекар и в резюме ситуацията е следната: ако този и другия месец няма бебе, по-добре да не си хабим времето, а да преминаваме директно към план "ин витро". Резултата от хистологията не е обезпокоителен, в норма е. Попитах я и за това "сакче", което се образува. Отговори ми, че не е хидросалпингс.
Този месец вече го броя за "отсвирен". Чакам да ми дойде всеки момент. Ще опитаме и другия и ако не стане, поне ще спра да се надявам и ще чакам с нетърпение часа си за клиниката. Това е положението.
« Отговор #10 -: Август 10, 2007, 18:22:36 pm »
Мда това ти е описанието на процедурата, не си написала резултат от хистологичта. Надявам се вече да си се срещната с д-ра и да си разбрала кво е положението.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]