Понеже и в бг-мамма имаше питане за лечение през НОИ, цитирам какво бях отговорила там:
Аз съм ходила 2 пъти през НОИ, макар и без деца. Трябва да имаш няколко типа документа: 1) медицинска документация, доказваща заболяване, изискващо санаториално лечение; 2) направление от личен лекар, че ти препоръчва съответното лечение; 3) резервация от съответния санаториум; 4) служебна бележка от работодател, че те осигурява.
За 1) предполагам за всяко заболяване е различно. Аз си имах документи, доказващи операции и цветна снимка. За получаване на 2) отиваш при джипито и му казваш, че искаш да ти даде направление за санаториум. Той също може да те разпита за документи и пр, но няма проблеми да ти издаде направлението и без документация, защото така или иначе от НОИ ще проверят документите. 3), или резервацията, може да се направи по няколко начина. Можеш да звъннеш директно в санаториума и да ти я пратят по факса, или да идеш до централата на ул "Васил Левски" и там да резервираш. А за номер 4, взимаш бланката от сайта на НОИ (за съжаление не знам точното УРЛ) или пък се разкарваш до сградата на НОИ за нея, и даваш на работодател да я попълни.
С цялата документация от 1,2, 3 и 4 отиваш в НОИ, стая 110. Там преглеждат документите, и ако всичко е наред, ти дават един документ, с който после отиваш на почивката/лечението.
Няма да е лошо да разгледаш старите теми за калолечение тук в Лек от природата и в Дир.бг. На мен специално страхотно много ми помогнаха да се преборя с бюрокрацията - ако не беше информацията там, сигурно щях да се откажа.