0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

И аз се присъединявам към вас
« -: Юли 18, 2007, 16:21:45 pm »
Здравейте на всички!
И ние започваме процедура по осиновяване.Четях вашите постинги отдавна.Вчера беше първата ни среща със соц.работник.В работата ми се налага да общувам непрестанно с хора, и съм инициативна,подемам разговора и т.н.Но на тази среща... бях като вцепенена,по-ниска от тревата.Незнам защо.Естествено нещата си дойдоха на мястото след като видях колко е добронамерена соц.раб.Любезно ни обясни какви док. са необходими,какво да очакваме нататък по пътя,отговори на всички въпроси,които ни вълнуваха.Дано тя да е тази,която ще ни "разследва" :D .Още вчера извадихме половината документи.Обаче изникнаха няколко въпроса в последствие.Надявам се тук да намеря отговора им.
1.Живеем в гарсониера,собственост на родителите ми,купихме преди година апт. с ипоте4ен заем,който в последствие решихме да продадем,за да си купим по-голям.Искам да кажа,4е в момента сме в процес на продажба и съвсем вероятно е,когато подаваме док. си в ДСП,да нямаме нотариален акт за наш апт.Но пък да имаме пари в сметка за новия/ще бъде готов след 1.5 година/.Соц.раб. каза,4е посещението в дома не целяло да гледат дали условията са лукс.Дори и да няма собствена стая,то поне "кът за детенцето".Това ме притеснява.Кажете ми какво гледат,може би трябва да махна някоя и друга сеция?  :?
2.Правят ли се срещи с родителите,братя,сестри на кандидат осиновителите,въпреки че живеем отделно?Ако да,то данните за родителите до каква степен влизат в доклада?
3.Паралелно ще направим и още един опит икси наесен.Искат ми епикризи за доказан стерилитет,ако има такива разбира се.Дали да им кажа,че имам 2 неуспешни опита и желание за трети?Да не се разтълкува погрешно.
Момичета,сигурно ще изскачат още въпроси,защото е нещо ново за нас и се надявам на подкрепата ви.
 :bighug: 
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
Re: И аз се присъединявам към вас
« Отговор #1 -: Юли 18, 2007, 16:35:45 pm »
Здравей, Капка любов, добре дошла в отбора и ти желая процедурата да мине много бързо и неусетно и до следващия опит икси вече да гушкате едно детенце :D.
По въпросите ти - за съжаление във всеки отдел е различно, така че мога да ти кажа, как е при нас, а как е при вас може да ти каже само социалната работничка:
1. Относно мястото за детето - наистина не е необходима отделна стая, не е необходимо да махаш секции - просто в доклада ще напишат, че след идване на детето, вие ще му осигурите "Кът за детето", така че спокойно - има хора, които живеят под наем, а вече са осиновили.
2. Относно срещи с роднини - при нас след като не живеем с тях, не беше необходимо. На други места, обаче, се срещат с родителите на кандидат - осиновителите.
3. На мен епикриза не са ми искали, мисля, че можеш да не я представяш. Дали ще им кажеш, че ще правиш трети опит зависи изцяло от теб, като това не би трябвало да окаже влияние върху вписването ти в регистъра.
Моят единствен съвет е - бъдете искрени.
Желая ти успех от все сърце  :bighug:
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
да пия ли магнерич? Помогнете
« Отговор #2 -: Юли 18, 2007, 17:10:24 pm »
Здравейте,
не зная какво да правя.Вече съм в 17 седмица от бременността и  ходя при една гинеколожка, която при последния преглед с видеозон, който беше онзи ден, ми каза,че й се струва че на бебето кото че ли му е малко тясно и че матката като че ли не е пораснала достатъчно. Каза, че  бебето ми слава Богу се развива нормално и че е добре, но ми изписа да пия Магнерич за отпускане на матката, за да не стане на бебо прекалено тясно. Аз се уплаших много, че нещо не е много наред и реших да отида за всеки случай при друга моя позната гинеколожка в Майчин дом. Така стана, че тя пък била отпуск и ме изпрати при един нейн колега в Майчин дом, който е защитил дисертация точно по въпросите за проблемните бременности и, на който тя има много голямо доверие. Докторът ме прегледа и каза, че матката ми си е съвсем нормална и че бебето ми си е много добре и не му е тясно. Каза ми да си пия Но шпа, защото магнерича се изписвал след 19 - 20 седмица и че преди този срок не действал. Каза ми да отида като си дойде лекарката ми, което ще стане на 1 август, за да ме прегледа и ако тя реши вече, че Но шпа не е достатъчно, да ми предпише Магнерич. Аз съм вече объркана и не зная какво да правя. Макар, че имам някакви прибоцквания от време на време, ако наистина няма нужда да пия Магнерич, както докторът и докторката от Майчин дом казаха, тогава освен да не ги пия. Посъветвайте ме моля ви. Пък не ми се вярва този доктор да е сбъркал, защото ме гледа много обстойно, а и мнението на неговата колежка е същото относно магнерича и стават двама срещу един.
« Отговор #3 -: Юли 18, 2007, 17:23:03 pm »
lari , мила тази тема е за осиновяването :). По-добре си задай въпроса в темата на бременните. Успех и всичко да е наред с бебето.
« Отговор #4 -: Юли 18, 2007, 17:49:15 pm »
Капка любов, късмет в процедурата и възможно най-малко препятствия по пътя :bighug:
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #5 -: Юли 19, 2007, 09:05:16 am »
Добре дошла Капка любов :D!

Първо ти пожелавам бързо изготвяне на доклада, а после и кратко чакане на заветното обаждане :D :D.

На въпросите ти: не зная в коя дирекция кандидатстваш, но както ти е казала и Фоксче - на всякъде е различно :?.
1. Няма нужда да се притесняваш, че в момента нямате собствен дом - ще й кажете какви са намеренията ви и това се вписва в доклада.
2. Относно срещата с родителите - социалните първо питат къде живеят родителите и ако живеят в друго населено място не правят среща с тях, а само разпитват за тях: кога и къде са родени, какви са ви отношенията, как приемат факта, че искате да осиновите и т.н.
3. Това, че са ти поискали екиприза за доказан стерилитет направо ме вбеси :x :evil:!!! Първо, няма законово изискване такъв документ да бъде прибавен в досието ви и второ, това може да не е причината да искате да осиновите! Сякаш само двойки със стерилитет имат право да осиновят :x.
Ти ще си решиш какво да направиш, но имаш пълното право да им откажеш предоставянето на такъв документ.
Ето цитат от Наредбата:
6) Заявлението съдържа:

1. лични данни - имена, единен граждански номер (ЕГН), съответно личен номер на чужденец, дата и място на раждане, номер на документа за самоличност и органът, който го е издал, постоянен и настоящ адрес, гражданство, държава по местопребиваване;

2. кратка история на семейството на осиновяващия;

3. информация за икономическото и социалното положение на осиновяващия;

4. изброяване на регионалните дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри лицето желае да бъде вписано;

5. мотиви за осиновяването;

6. други обстоятелства от значение за осиновяването;

7. подпис на заявителя.

(7) В случаите на осиновяване от съпрузи заявлението съдържа информация и за двамата.
Чл. 15. (1) Към заявлението се прилагат следните документи:
1. документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес;

2. медицинско свидетелство за физическото и психическото здраве, както и медицинско удостоверение за липса на тежки хронични, заразни венерически болести, СПИН, туберкулоза и други, застрашаващи живота на осиновяващия, в което са посочени резултатите от проведените изследвания;

3. свидетелство за съдимост;

4. документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

5. документи за доходи и имотно състояние (декларация, удостоверение и др.);

6. препоръки за лицето, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него.

(2) Към заявление, подадено от съпрузи, се прилагат документи за всеки един от тях и удостоверение за сключен граждански брак.

(3) В случаите по чл. 14, ал. 4 към заявлението се прилага и доклад за годността на осиновяващия да осинови дете, изготвен от съответния компетентен орган в държавата по постоянното му местопребиваване.

(4) В случай на пропуски, фактически грешки или несъответствия в приложените документи директорът на дирекция "Социално подпомагане" определя срок и дава указания за отстраняването им, а при необходимост - изисква уточняване на наличната и предоставяне на допълнителна информация.

(5) Заедно с документите по ал. 1 лицето, което желае да осинови дете, подава и декларация за готовност за сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително да предоставя информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването.

(6) Към заявлението се прилага и фотокопие на описаните документи.

УСПЕХ!
Намерихме нашето синче.
« Отговор #6 -: Юли 19, 2007, 10:03:27 am »
Peti_Pati,
"Копие от медицински документи за стерилитет и стари епикризи,ако такива са налице." И аз незнам защо ми искат такива документи.И затова се чудя какво да правя.Ще има много разговори,с нас,казах ни първо поотделно,после заедно,с родителите евентуално,с препоръчителите.Все някой някъде ще се изтърве нещо за стерилитета и борбата ни.Вие момичета като сте минавали по този път,как гледат соц.раб. на неуспешните ви опити за свои деца,за годините наред борба.
Има и още нещо,което ме притеснява:родителите на съпруга ми не знаят за IVF,2 пъти,нито за осиновяването.Така решихме преди време.Обаче това сега може да ни изиграе лоша шега.Предпочитам да няма срещи с тях в интерес на истината.А сега като им кажем примерно,и ако има разговор с тях,ще се изтърват нещо.
А аз не искам лъжи,искам всичко да си ми е както си е.Така чувствам нещата аз.  :balk_91: 
« Отговор #7 -: Юли 19, 2007, 10:13:13 am »
Вие момичета като сте минавали по този път,как гледат соц.раб. на неуспешните ви опити за свои деца,за годините наред борба.
Ама и аз се ядосах :x - никой не може да ви откаже да ви впише в регистъра защото сте имали неуспешни опити за свои деца, както и никой не може да откаже да ви впише в регистъра защото все още искате да продължите с опитите, така че социалните да си гледат работата - според мен им кажете всичко, което искате - това не може да бъде основание за отказ (въпреки, че живеем в абсурдна държава). Не се притеснявай от социалните - кажи си това което мислиш, така, както чувстват нещата и вярвай, че твоето дете те чака някъде напред във времето и никой не може да ти го отнеме.
Никъде не е казано, че само хора със стерилитет могат да осиновят дете. Тия хора не са съвсем в десетката :balk_149:

ПП Сега на въпроса ти - ние лично си казахме за цялата борба със стерилитета, а когато забременях по чудо, третия човек на който се обадих, беше нашата социална работничка. И до сега се чуваме на седмица - две да се отчета, колко съм напълняла, но явно има хора и хора.
« Последна редакция: Юли 19, 2007, 10:28:16 am от Фоксче »
*
« Отговор #8 -: Юли 19, 2007, 10:23:26 am »
Първо - добре дощла в отбора! Страшно се радвам, когато чуя такава номина- мила, ще видиш, всичко ще е наред и ще сте мнооооооого щастливи.

Второ - какви са тия простотии да ви искат епикризи и резултати от изследвания. Съгласно закона за защита на личните данни НЯМАТ ТАКОВА ПРАВО, ама въобще. Дълго е за обяснение защо, но ако искаш ще ти обясня. От друга страна, ясно ми е че не едобре за вас да се карате със социалните, макар че моя милост баш така направи когато ни забавиха проучването.

Успех и чакаме с нетърпение новини.
В очакване ....
« Отговор #9 -: Юли 19, 2007, 10:43:19 am »
Fusii,ти сега ми напомняш с този Закон за защита на личните данни,че преди да си тръгнем,соц.раб. ни поиска едната лична карта,и ни записа някъде.Каза:"Просто да знам,4е съм разговаряла с вас...".Събота и неделя хубаво ще прочета всички закони аз.
Имам и още един въпрос,ма те направо бликат от мозъка ми.Регламентирано ли е колко деца трябва да ни предложат/много кофти дума,но не се сещам за друга в момента/ за този период от 2 години?
« Отговор #10 -: Юли 19, 2007, 11:52:10 am »
още един въпрос имам- соц.раб. ни каза, 4е първо "документално" ни запознават с детенцето,и ако пожелаем среща, се осъществява.В документите посочва ли се информация за биологичните родители,дори минимална такава?Извинявам се за непрестанните въпроси.  :oops:
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #11 -: Юли 19, 2007, 12:30:55 pm »
Все някой някъде ще се изтърве нещо за стерилитета и борбата ни.Вие момичета като сте минавали по този път,как гледат соц.раб. на неуспешните ви опити за свои деца,за годините наред борба.

Въпроса не е да скриете от социалните, че дълго време сте се борили за дете. Според мен трябва да отговаряте честно и открито. Но ме вбеси факта, че ви искат епикризи :x - просто това може да не е единствената и основна причина да искате да осиновите!
А и мисля, че нямат право да ви задават въпроси относно борбата ви със стерилитета.
Темата може да бъде засегната например в контекстта на това какво ви е подтикнало към осиновяването, но не и да нищите медицински проблеми.

Регламентирано ли е колко деца трябва да ни предложат/много кофти дума,но не се сещам за друга в момента/ за този период от 2 години?

Не искам да те разочаровам, но никъде дори не е казано, че за 2 години са длъжни да ти предложат ПОНЕ 1 дете, т.е. може и да не ти предложат изобщо :(.

Ние обаче тук сме оптимисти и сме сигурни, че нашита слънчица скоро ще ни намерят и ще бъдем заедно :D.
Намерихме нашето синче.
« Отговор #12 -: Юли 19, 2007, 13:04:21 pm »
peti_pati,про4етох закона,отнасящ се до осиновяваето,и никъде не видях колко дечица трябва да ми предложат.Ами това според мен е предпоставка за... нали се сещате.  :x
« Отговор #13 -: Юли 19, 2007, 13:47:24 pm »
peti_pati,про4етох закона,отнасящ се до осиновяваето,и никъде не видях колко дечица трябва да ми предложат.Ами това според мен е предпоставка за... нали се сещате.  :x

Хайде, хайде, няма предпоставка за корупция - например ти кандидатстваш в 10 дирекции, как можеш да подкупиш всички, които са в съвета по осиновяване на съответната дирекция, така че да ти предложат на теб, а не на мен детето например. Идеята на закона е, че се търсят осиновители за точно това дете, а не дете за тези осиновители на всяка цена, в което има нещо справедливо, ако се замислиш.
Друг е въпросът, че критериите, по които се избират осиновители за даденото дете не са много ясни... но такъв е закона в момента.

Предлагането на дете отново е в зависимост от дирекцията, която ти предлага - по принцип първо те запознават с данните на детето (това не значи, че му четеш документите - социалният работник ти обяснява това, което счита че трябва да знаеш, а ти можеш да зададеш всякакъв въпрос, вкл. за биологичните родители - социалният ти отговаря. Друг е въпросът, че родителите сами се определят като етнос, така че няма гаранция.
« Отговор #14 -: Юли 19, 2007, 14:09:57 pm »
да Фоксче,справедливо е да се търсят родители на детето,а не дете на родителите,просто не ми става ясно какви са критериите?Ама се надявам че като дойде времето "отблизо ще се запозная с въпроса".
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #15 -: Юли 19, 2007, 15:07:16 pm »
Искат ми епикризи за доказан стерилитет,ако има такива разбира се.Дали да им кажа,че имам 2 неуспешни опита и желание за трети?Да не се разтълкува погрешно.

Привет и от мен! Това с епикризите ме смая 8O. Аз още в първия разговор със социалната казах, че имаме 4 опита инвитро и куп други изследвания, манипулации, процедури и че ще опитам пак. Мисля, че единствената грешка беше вписването само в няколко близки града, вместо във всички.

Срещи имаше само с поръчителите и родителите ни, без братя и сестри. В доклада пишеше какво работят и как приемат решението ни да осиновим детенце.

Апартамента е наш и държах да покажа нотариалния акт, но нямаше кой знае какъв интерес.

Преобладаваха въпроси за отношенията помежду ни, за детството ни, за възгледите ни за възпитание.

Успех!!!
« Отговор #16 -: Юли 19, 2007, 16:19:45 pm »
Боровинка,незнам на какъв етап си от процедурата,аз съм в началото,но със сигурност знам,4е може6 да промениш регионите и да впишеш всички градове.Това соц.раб ни го каза, а и тук във форума също съм го чела някъде.Така че можеш да увеличиш шансовете си. Действай.  :balk_103:
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #17 -: Юли 19, 2007, 22:46:41 pm »
Междувременно ни се роди детенце и ме викаха да попълвам някаква декларация в тази връзка. Пишат нов доклад, трябвало да ми се промени статуса... Чакам да ми се обадят като са готови и ще питам за довписване. Благодаря ти!
*
« Отговор #18 -: Юли 19, 2007, 22:54:48 pm »
Кapka_lubov, желая ти бързо и безпрепятствено пътуване до срещата с вашето детенце! :goodluck:

« Отговор #19 -: Юли 20, 2007, 09:37:52 am »
Междувременно ни се роди детенце и ме викаха да попълвам някаква декларация в тази връзка. Пишат нов доклад, трябвало да ми се промени статуса... Чакам да ми се обадят като са готови и ще питам за довписване. Благодаря ти!
Извинявам се, ако спамя темата на капка любом, но боровинка, би ли обяснила по-подробно за какво става въпрос с промяната на статуса - аз в момента съм бременна и също в момента водим дело за осиновяване - нашата социална, която ни води проучването каза за сега да си траем пред дирекцията, но на следващото дело се съмнявам, че някой ще ми повярва, че съм просто дебела, та ако имаш повече инфо, моля те да го споделиш (ако се притесняваш от нещо, може и на лични) :)