0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Понеже бяхте така любезни да ми отговорите за паркета, смятам да се допитам до вас и по още "новодомски" проблеми.

Сега искам да ви питам за някакви съвети за обзавеждане на дома, ако очакваме в него да гледаме малки деца (засега не очакваме деца, но по принцип - да :D).

Та например, наистина ли е по-добре да не се боядисва със скъпи бои, щото така и така ще станат на нищо, или пък е добре да се боядиса с някоя по-специална и устойчива боя?
Каква дамаска е най-подходяща за меката мебел?
Съвети за банята - все още не сме решили твърдо как ще оформим пространството с душа - само с един стъклен параван (ще се образува като П), или преграждане от край до край с стъклена преграда с плъзгащи се врати? Стъклото ми харесва най-много за тези цели, но дали пък е подходящо? Тези въпроси с оглед как е най-удобно за къпане на детенце :D
Сигурно и други неща ще се сетите да ме посъветвате :D
Благодаря ти, Бени!







*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #1 -: Юли 13, 2007, 09:54:22 am »
Поздравления за темата. Страхотна е! И аз ще се намествам в нея, защото ще ремонтираме отново.  :lol:
Фреш, конкретни съвети на въпросите ти не мога да дам, струва ми се, че ще трябва да се допитаме до мъжете си  :lol: Какво имаш предвид под бои, и то скъпи? За врати и прозорци, или латекс, имаш предвид. Ние мислим този път да си вземем оцветен латекс, по-скъп е, но е по-хубав като наситеност на цвета и качество, естествено. Та ако решиш, мога да ти съдействам откъде да го купиш!
Също и за довършителната работа, мога да ти помогна. Имаме супер-майстор за фаянс, латекс, замаски, шпакловки-най-добрия приятел на мъжа ми! Така че е проверен и сигурен :lol: :wink:!

Поздрави от мен!


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #2 -: Юли 13, 2007, 10:03:46 am »
Фреши , извини ме ,че съм на всяка манджа мерудия , ама кво да се прави ,нали и мен ме тресе тая треска... :oops: :D
 Да ти споделя ,някои съвети , които съм получила.
 За банята ,равни стени /проверяваш с нивелир/ , прави ъгли , задължително хидроизолация , за да не мухлясва , тенденцията на фаянса преди цели 8 месеца ,беше с вертикални фризове , сега ..не знам :),следи фугите на плочките ,дали са еднакво дебели навсякъде , ъглити на плочките , да не се разминават , наклона на пода в банята да бъде към сифона ,проверяваш с 1 кофа вода ,изливаш я и гледаш на къде отива водата /това го провери и на терасите ,щото се случва майсторте да си "отмъщават" с тоя номер :?/
 Ако слагаш стъклени прегради ,има един недостатък- чистенето :x , на мен ми препоръчаха някакви синтетични такива , матирани , които не изискват толкова грижи.
 Ние в нашата баня си сложихме и тонколонка ,свързана с уредбата. Малко ексцентрично , но друго е докато си правиш вана ,да слушаш приятна музика . :bubblebath:
 Стените ви гипсокартон ли са или варово покритие + шпакловка ? Скъпите бои са по-икономични и с по-малки количества правят по-добро покритие , а иначе боя като боя!
 По повод мебелировката , сега съм на тоя етап , събирам информация и като науча нещо ще си кажа! :lol:
« Последна редакция: Юли 13, 2007, 10:30:48 am от Efirche »
*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #3 -: Юли 13, 2007, 10:42:29 am »
Фреши, Благодаря за хубавата тема?
Аз като паразит се впивам в нея :lol:
Нашия апартамент още няма и акт 15, ама аз вече премислям нещата.  И всяка инфорМация ще ми е от полза.
*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #4 -: Юли 13, 2007, 10:54:22 am »
 За боята не съм съгласна - купуваш си като за три пласта, но с някои бои и след петия стои на петна. Вземи си хубава боя. При купуването на боя, мостарата винаги изглежда малко по-крещяща от цветът, който ще стане (защото на харитята е различно, ако има мостра на стена е друго). Т.е. ако си вземеш най-бледото жълто например, което на мострата е стояло супер, на стена ще стои като бяло.
 Защо не става готова душ-кабина, а си на вариант прегради, нестандартно е мястото ли? Плочките - аз съм фен на големите размери тип имитация на дърво и мрамор (повече на дърво :) ) ама това си е до вкус де. Големият размер и труден за поставяне - иска добър майстор, но по-лесно се чистят в бъдеще. Ситните и много скъпи плочици имитация на римска мозайка са ад за домакинята, препоръчвам ги евентуално само за ефект някъде. Задължително фугин с цвета на плочките!
*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #5 -: Юли 13, 2007, 10:59:02 am »
Фреши, поздравления за хубавата темичка!
За банята. Най-важното, колкото и да е глупаво и елементарно е 10 пъти да провериш отока на водата към подовия сифон. В противен случай за всяка капка се абонираш за стирката. Ние сме с вана, за което много съжалявам, защото нямаме ТЕЦ и е почти неъвъзможно комбинация вана и бойлер. Много тъмни плочки се почистват трудно о всяка капчица по тях личи.
За обзавеждането на хола и цвета за стените - използвахме от вносните латекси по каталог, които го разбъркват на момента. Но, имай предвид, че става малко по-тъмно докато засъхне и после изсветлява. Освен това хубавият латекс покрива много развномерно и почти не се нуждае от втора ръка, макр че ние минахме. По отношение цапането от децата, така или иначе ще се изцапа всичко, но докато мине една цяла бременност и още 5 години докато си сигурна, че вече ще разбират и няма да цапат така или иначе ще дойде време за ново освежаване на боята, така че това не мисля, че е някакво съображение , с което да се съобразяваш за момента. (Много скоро ти пожелавам стени нацапани с малки пръстчета :D  Трябва отсега да обмислиш комбинации за цвят на стените, тапицерия на мебелите и килими, защото след това ще бъде по-трудно съчетатването - тоест ако тапицерията е шарена, тогава вече се налага килима да се съобрази с нея и обратно. Същото важи и за пердетата. По принцип си падам по топлите и меки цветове, защото създават чисто емоционално затопляне на стаята.
Ние още нямаме килими, но намерих един сайт (имат представителство и тук) с много хубави килими:
http://www.arteespina.com/NL/index.html
По-трудно се почиства килим, но пък той придава завършен вид на стаята и много уют, така че съм решила твърдо да купя. Проблема е, че тапицерията ни е шарена и това много ограничава избора ми на килим.
Дай малко повечеи нформация като квадратура и разположение на хола?


*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #6 -: Юли 13, 2007, 11:01:36 am »
 Проблемът с оттичането на водата и петната по тъмни плочки стои само ако банята е без душ кабина. Ако си има - това не са проблеми.
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #7 -: Юли 13, 2007, 11:25:30 am »
Дони, някои от тези килими ги има на входа на Младост от към Ал. Малинов, ама да ти кажа честно цените им са ... уфффф, абе соленички  :lol: Иначе имат голееееми красоти, отделно, че имат практически едноцветни килими, което мисля, че ще ти реши проблема  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #8 -: Юли 13, 2007, 11:26:07 am »
ако банята ти е малка, комунистическа и без прозорец ориентирай се към светли плочки - създават илюзия за простор.
за душ кабината - вземи си имитация на напръскано стъкло че иначе ще чистиш до полуда. освен това като е прозрачно няма как да останеш насаме със себе си ако решиш че искаш
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #9 -: Юли 13, 2007, 11:35:30 am »
ако банята ти е малка, комунистическа и без прозорец ориентирай се към светли плочки - създават илюзия за простор.
за душ кабината - вземи си имитация на напръскано стъкло че иначе ще чистиш до полуда. освен това като е прозрачно няма как да останеш насаме със себе си ако решиш че искаш
:good_post:
Само не и бели и с размер 15/15 - че точно на соц. болница приличат! :lol:
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #10 -: Юли 13, 2007, 11:46:24 am »
 Кагато правихме ремонт си боядисахме стаята в много странен цвят лилаво керемидено(тудно е за обяснение),но боядисахме с българска боя.За 3 месеца боята избеля толкова много ,че изобщо нямаше помен от цвета.На следващата година си купихме италианска боя.Забъркаха ни същия цвят за по-малко от ден.Боята е леко сатенирана и има блясък .Вярно ,че дадохме няколко стотин лева отгоре,но вече 3-та година цвета  ама изобщо не е мръднал и може да се мие стената при нужда.Абсолютно ЗА скъпата боя!Само забравих как се казваше фирмата,а и сега не мога да звъня на мъжа да го попитам !
*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #11 -: Юли 13, 2007, 11:50:21 am »
Дони, някои от тези килими ги има на входа на Младост от към Ал. Малинов, ама да ти кажа честно цените им са ... уфффф, абе соленички  :lol: Иначе имат голееееми красоти, отделно, че имат практически едноцветни килими, което мисля, че ще ти реши проблема  :lol:
Раличка, знам за цените, точно затова се въздържам все още да купя. Обаче пък едноцветните не ми харесват толкова.
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #12 -: Юли 13, 2007, 11:59:46 am »
Хубава темичка , съветите винаги са полезни  :) И тъй като наскоро правих ремонт на баня бих могла да се включа с някои савети :)
1.Относно плочките тъмните и матови плочки се чистят трудно , личат им всякакви капки от водата. Аз си сложих точно такива , много са красиви , но искат повече поддръжка. Намерих си обаче един препарат , с който се почистват варовикови наслагвания само напръсквам и после изплаквам с вода , с него си почиствам и батериите казва се D-r Fresh . Когато избирате плочките , гледайте  да са с еднакъв размер , заради фугите после. Понякога дори и да са от един производител различните цветове могат да имат милиметърче разлика.
2.Ако не слагате душ кабина с готово поддушово корито , е необходимо на пода да се направи праг ,на който после да се монтира паравана. Прага е висок около 5 см и пак толкова широк. Ако паравана ще е заоблен , трябва да се вземе една лайсна от магазина от който ще купита паравана , за да напаснете извивката на паравана и прагчето което ще правите. Прагчето се излива с някакъв там цимент и пясък още преди да се поставят подовите плочки.
3.За паравана стъклото не е удачно, все пак в банята е мокро , ако някой се подхлъзне може да стане беля. Ако искате да е прозрачно се предлагат паравани от един материал нещо подобно на пвс , но много имитира стъкло.
4.За тавана ако ще слагате окачен , бих ви препоръчала да е пвц , а не от гипс. Има и едни опънати тавани ,много са красиви , но и доста скъпичко излизат.

Олеле колко дълго стана.
Отивам да пийна едно кафенце , а по-късно ако проявявате интерес бих могла да продължа със съветите  :D
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #13 -: Юли 13, 2007, 12:01:41 pm »
cygnus , а виждала ли си килимите на  " Декотекс"- Сливен ?
Страхотни са има и авторски!
 В момента обаче сайта им не работи .
Това е линка :
http://www.decotex.org/

*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #14 -: Юли 13, 2007, 12:07:17 pm »
Ефирче, не съм ги виждала. Откога не им работи сайта, има ли вероятност скоро да се оправи? Има ли ги в големите вериги като ДОМКО?
*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #15 -: Юли 13, 2007, 12:41:35 pm »
Фреши, колко е голяма банята?
Ние също искахме да си сложим параван, но за целта трябва да има прагче, а ако банята е малка няма къде после да се сложи ваничката на детенце  :lol:, т.е. може, но ще е по притеснено откъм място. Ние затова се отказахме, много ни е малка банята за такава екстра  :lol:
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #16 -: Юли 13, 2007, 13:11:17 pm »
Ефирче, не съм ги виждала. Откога не им работи сайта, има ли вероятност скоро да се оправи? Има ли ги в големите вериги като ДОМКО?
Трябва да е отскоро! Надявам се ,че ще се оправи , най-вероятно обновяват сайта.
Не знам дали има тяхна продукция по големите вериги , те работят основно за износ , виждала съм техни килими в списание "Наш дом" и на сайта им.
Наистина са хубави! :D

Ето тук намерих още  информациия за тях :
http://decotex.business.bg/
« Последна редакция: Юли 13, 2007, 13:21:16 pm от Efirche »
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #17 -: Юли 13, 2007, 14:10:12 pm »
За плочките ми казаха една тънкост-особенно за новодомци :D. За да не търкате,докато свят ви се извие после-намажете си фугите с "Фуга фикс". Особенно подходящо е за мокри помещения. След това само забърсвате -без да търкате и всичко е като ново.
ПС. Първо си измийте добре фугите-защото Фуга Фикс ги запечатва.
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #18 -: Юли 13, 2007, 14:12:54 pm »
Забравих  :oops:
Искам да ви попитам за съвет относно тези наклонените прозорци на тавана (капандури) какви шори и пердета може да им се сложат???
*
Re: Искам още съвети за обзавеждане ...
« Отговор #19 -: Юли 13, 2007, 14:18:35 pm »
Пердета - никакви. Външни щори - много ще се цапат. Повечето вътрешни щори, които се захващат на рамката на стъклото, имат един елемент, с който могат да се захванат и в долната страна на прозореца, т.е. са подходящи за този тип прозорци. Задължително е да си попиташ в магазина на щори.