От изследвания при жената преди забременяване5. Определяне на кръвната група и резус-фактора и за двамата партньори. Тук са възможни два варианта:
- при положителен резус-фактор - отлично, проблеми няма.
- при отрицателен резус-фактор - необходимо е да се направи кръвен анализ за антитела към резус-фактора /дори ако при мъжа той също е отрицателен/. Ако резултатът от анализа е положителен, бременността понастоящем е невъзможна, необходима е корекция на състоянието. Ако е отрицателен - може смело да се планирате раждането на дете. Само не трябва да се забравя да се повтаря този анализ 1 път месечно, започвайки от 8-та седмица на бременността. С този анализ ще се установи и дали съществува несъвместимост в кръвните групи. Анализът на груповите антитела, както и анализът на антителата към резус-фактора, се провеждат веднъж месечно, започвайки от 8-та седмица на бременността.
Друго не мога да ти кажа - просто трябва да се направят тези изследвания и да се произнесе лекар.
Моята майка също е с отрицателен РФ, пък сме три деца.
Лично аз съм А1-, а приятелят ми е А2-. Докторите казаха, че принципно няма проблем.