0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Anikкa

Аденом на хипофизата - бел.мод.
« -: Юли 11, 2007, 19:02:05 pm »
Здравейте,
вчера ми направиха ЯМР, резултатите показаха , яе имам аденом на хипофизата
с рамер 13 мм., казаха ми че трябва да се отстрани оперативно.
Ще съм благодарна, ако някой ми даде повече информация за това дали наистина
се налага операция и дали има опасност от увреждане на хипофизата
« Последна редакция: Юли 11, 2007, 20:34:18 pm от Мели »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Аденом на хипофизата - бел.мод.
« Отговор #1 -: Юли 11, 2007, 20:35:34 pm »
Редактирах ти заглавието, за да е ясно какво питаш.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #2 -: Юли 11, 2007, 22:42:39 pm »
според моя ендокринолог това е остарял метод. лечението което се предпочита днес е с лекарства
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #3 -: Юли 12, 2007, 19:20:37 pm »
Здравейте, моя ендокринолог твърди, че аденом на хипофизата по-голям от 10 мм трябвало  да се оперира, ако пречи. :? Трябва, до колкото аз разбрах, да се провери дали засяга част от зрението, но ти пиша неща в момента които не разбирам много. Ако не си сигурна в мнението на този си лекар, потърси и второ. Но според мен е добре да се прецени и зависи много какво засяга микроаденома. Иначе и аз знам, че лечението е медикаментозно. Тук даже бях чела в някоя от статиите за оперирали се момичета. Операцията минавала през носа и в пълна упойка. Успех!
« Отговор #4 -: Юли 13, 2007, 11:01:28 am »
Доколкото знам, се опирират само макроаденоми, т.е. над един сантиметър. Но въпреки всичко е въпрос на преценка на лекарите. Задължително се консултирай с неврохирург и ендокринолог. Само двамата в екип могат да ти дадат отговор.  Имаш ли стеснение на зрителното поле или повишение на вътреочното налягане? 
*
« Отговор #5 -: Юли 13, 2007, 20:53:43 pm »
Благодаря ви за отговорите.
Вчера бях на консултация с неврохирург и ендокринолог,категорични са че
трябва да се оперира.Нямам други оплаквания освен, че подтиска хипофизата, която от своя страна не произвежда достатъчно хормони в следствие на което имам аменорея.Мога да предизвикам менструация само с медикаменти.Четох някъде,че ако не се направи операцията от добър специалист може да се наруши някоя от функциите на хипофизата.
Ще съм благодарна,ако някой има информация по този въпрос и  ме насочи към някой добър неврохирург.
*

лили

• 2151
« Отговор #6 -: Юли 13, 2007, 22:10:36 pm »
обсъждала ли си вариант първо да пробвате да намалите аденома с лекарства и ако няма ефект едва тогава да преминете към операция. според мен нищо не губиш ако опиташ поне
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #7 -: Юли 14, 2007, 09:05:26 am »
Другата седмица ще ходя на консултация и тогава ще обсъдиме и този вариант, но това което прочетох за макроаденомите е ,че над 1 см. трябва да се махнат. Дано има възможност да се калцира с хапчета, но не ми се вярва.Ще потърся мнението и на други специалисти преди да се реша на операция.
« Отговор #8 -: Юли 30, 2007, 22:27:43 pm »
Здравей Anikкa,
Аз имам микроаденом на хипофизата /пролактином/. Ендокринолозите, с които съм се консултирала са категорично против операция, но не съм сигурна дали щеше да е така ако размерите на аденома бяха по-големи. Лекувах се с Достинекс, който ми се отрази изключително благоприятно, цикълът ми се възстанови само след месец /нямаше го никакъв последните 4 месеца преди приема на лекарството/, хормоните влезнаха в норма и така вече близо година. Предстои ми отново ЯМР на хипофизата в началото на 2008 г. и тогава ще бъда наясно как се развива аденома. 
*
« Отговор #9 -: Август 02, 2007, 22:15:04 pm »
Здравей Azera,
след като ми направиха ЯМР, написаха от Правителствена болница , че имам Макроаденом 13 мм с препоръка
 да бъде отстранен. Потърсих второ мнение от проф. Романски от " Св. Иван Рилски ", след като видя снимките беще категоричен , че е микроаденом и не е необходимо да го пипаме, а да го следиме и след 6м. пак да направя ЯМР. Попитах го дали трябва да пия някакви хапове, но той не ми изписа нищо. Много съм объркана едните казват операция , а другите не. Утре ще ходя при проф. Бусарски на консултации та да видиме той какво ще каже той . Ще пиша как вървят нещата.
*

лили

• 2151
« Отговор #10 -: Август 03, 2007, 15:49:46 pm »
а пролактина ти как е
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #11 -: Август 03, 2007, 21:29:58 pm »
Пролактина ми е в норма. Не разбирам много , но си мисля че тези хапчета ,които са за намаляване на аденомите се изписват когато пролактина е висок.Днеска ходих до болницата, но за съжаление нищо не свърших тъй-като проф. Бусарски е в отпуск все още, така че ще чакам .
*
« Отговор #12 -: Август 03, 2007, 21:32:18 pm »
Само да допълня, че само TSH и LH са ми в долни граници.Изследванията показаха ,че
всички други хормони са в граница.
*

лили

• 2151
« Отговор #13 -: Август 04, 2007, 19:28:27 pm »
хубу де...сигурно аз нещо не разбирам, но защо искат да ти махат аденома. какви са последствията от него, на какво ти пречи и ще се промени ли това след като бъде изрязан. и ако няма пряки последствия като напр много повишен пролактин защо не пробват все пак първо да го намалят с лекарства а веднага скачат на операция.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #14 -: Август 04, 2007, 22:58:14 pm »
И аз много не разбирам,но по някакъв начин притиска хипофизата, която от своя страна не произвежда достатъчно количество хормони ТСХ и ЛХ, в резултат на което нямам цикъл. Мога само да го предизвикам с противозачатъчни. Преди да знам какво ми е ги бях спряла на своя глава , пиех без резултат билки,и така цикъла ми спря за 8 месеца. Всички други хормони са ми в норма. Може би тези лекарства се пият когато някои други хормони не са в граница, незнам.Ако не ми изписват нищо проблема няма да се реши , а от друга страна не мога да съм непрекъснато на противозачатъчни.Не знам какво да правя :oops:
*
« Отговор #15 -: Август 06, 2007, 16:34:52 pm »
http://old.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=245

Това е което аз открих, вижда ми се малко, но дано да съм полезна с нещо...
*

лили

• 2151
« Отговор #16 -: Август 06, 2007, 20:29:38 pm »
задай всички въпроси за които се сетиш на колкото повече лекари можеш... не знам. това си е индивидуално решение но според мен за да се направи операция тя трябва да е абсолютно неизбежна.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #17 -: Септември 08, 2007, 17:11:05 pm »
 Приятелката ми е с отстранена щитовидна жлеза,висок пролактин,напоследък се появи някакъв секрет от гърдите.Мотаха я разни лекари,казаха й за нещо за уголемяване на хипофизата,ама не били сигурни и дотам.Само някакви догадки.Възможно ли е да става въпрос за аденом и към какъв специалист да се обърнем,за да установим някаква точна диагноза.Приятелката ми е от Свети Влас,най-близкия голям град е Бургас,но там лекарите са...абе предпочитам май да не в казвам какви са,всички ги знаят.Ще се радвам да ми препоръчате специалисти,без значение от кой град,стига да са добри.Благодаря ви предварително.
« Отговор #18 -: Септември 10, 2007, 16:39:44 pm »
Според мен трябва да се обърне приятелката ти към ендокринолог и да и се направи ядрено-магнитен резонанс,за да се потвърди или отхвърли наличието на аденом.А пролактин изследван ли е?
*
« Отговор #19 -: Септември 10, 2007, 16:43:46 pm »
Изследван е,не ми каза какви са му точно стойностите,само че е висок.Ако може да ми препоръчате добър ендокринолог в София или Пловдив.