Благодаря ви мацки
И от моите обиколки тук там да видя какво се продава и от разгледани сайтове установих, че трябва да се спазят някои правила при монтажа на паркета. Сградата е нова, така че трябва да проверим влажността на замазката (проверявало се с някаква игла?). Освен това, явно трябва да обмислим кога ще се нанасяме, защото било добре стайната температура да е около 20-22 градуса, а ако го сложим зимата и не се нанесем, ще е под тази. За отоплителния сезон било хубаво да се овлажнява въздуха, но аз и без друго го правя. И както казва Уайт, всички "мокри" процеси трябва да са приключили (плочки, боя...). В нова сграда и аз съм чувала, че не трябва да се лепи, а покрай стените да се оставят 1.5-2.0 см свободни (които се покриват с первазите), за да може да се разширява и свива партекът свободно.
Тези трислойни паркети са много красиви, а и на цени са горе-долу като най-качествения БГ масивен паркет, аз не знам защо, но си ме тегли към класиката в жанра.
Значи, по въпроса с паркета вече имам някаква идея, сега остава да избера какъв размер, как ще се реди (особено проблемна ми е дневната, която е над 30 квадрата, но има само един прозорец – нещо като 4 и нещо на 7 и нещо, като прозореца е на по-късата стена, и не знам ако го наредя тип дюшеме, дали няма да се засили оптическото усещане за "коридор"?). За другите стаи мисля да го редя тип дюшеме, но за дневната се чудя, а и тип дюшеме бил най-неблагоприятен от гледна точка на свиването/разширяването на паркета?
Дайте ми още един съвет – иска ми се паркетът да е по-светъл (даже се чудех за ясен, вместо дъб, но май ще заложа на дъб все пак) – та понеже имало към 6 вида дъб в БГ, от който се правели паркети, кой да избера, или как въобще да избера по-светло дърво? Или пък с лака да се даде някакъв по-светъл оттенък възможно ли е?