0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Български паркет - от коя фабрика?
« Отговор #20 -: Юли 13, 2007, 09:35:23 am »
Благодаря ви мацки  :D :D :D

И от моите обиколки тук там да видя какво се продава и от разгледани сайтове установих, че трябва да се спазят някои правила при монтажа на паркета. Сградата е нова, така че трябва да проверим влажността на замазката (проверявало се с някаква игла?). Освен това, явно трябва да обмислим кога ще се нанасяме, защото било добре стайната температура да е около 20-22 градуса, а ако го сложим зимата и не се нанесем, ще е под тази. За отоплителния сезон било хубаво да се овлажнява въздуха, но аз и без друго го правя. И както казва Уайт, всички "мокри" процеси трябва да са приключили (плочки, боя...). В нова сграда и аз съм чувала, че не трябва да се лепи, а покрай стените да се оставят 1.5-2.0 см свободни (които се покриват с первазите), за да може да се разширява и свива партекът свободно.
Тези трислойни паркети са много красиви, а и на цени са горе-долу като най-качествения БГ масивен паркет, аз не знам защо, но си ме тегли към класиката в жанра.
Значи, по въпроса с паркета вече имам някаква идея, сега остава да избера какъв размер, как ще се реди (особено проблемна ми е дневната, която е над 30 квадрата, но има само един прозорец – нещо като 4 и нещо на 7 и нещо, като прозореца е на по-късата стена, и не знам ако го наредя тип дюшеме, дали няма да се засили оптическото усещане за "коридор"?). За другите стаи мисля да го редя тип дюшеме, но за дневната се чудя, а и тип дюшеме бил най-неблагоприятен от гледна точка на свиването/разширяването на паркета?
Дайте ми още един съвет – иска ми се паркетът да е по-светъл (даже се чудех за ясен, вместо дъб, но май ще заложа на дъб все пак) – та понеже имало към 6 вида дъб в БГ, от който се правели паркети, кой да избера, или как въобще да избера по-светло дърво? Или пък с лака да се даде някакъв по-светъл оттенък възможно ли е?
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #21 -: Юли 13, 2007, 09:50:22 am »
Фреши, цвят може да се постигне от почти бяло до черно с байц. Паркетът от ясен е много ефектен, но е сравнително мек и лесно се наранява.
Най-добре дъб. Не е нужно да взимате най-доброто качество. Той е много еднообразен откъм шарка и стои като изкуствен. Т. нар. качество АВ е идеално за мен.
Дневната може да разширите оптически като редите паркета на късата страна тип дюшеме. Търсете по-голям размер паркетини за там (от 6/40 и нагоре).

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #22 -: Юли 15, 2007, 09:12:02 am »
Уайт, благодаря много за съветите! Наистина най-доброто качество изглежда твърде еднородно.
И аз си го мислих този вариант за редене - като дюшеме, но напречно, обаче всички съветват да се реди с дължината по посока на светлината? За размер си мисля 6 на 30 или 7 на 30, като второто ми се струва по-удачно. То най-добре направо дюшеме, но цените стават доста височки за по-големи размери.
Благодаря ти, Бени!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #23 -: Юли 15, 2007, 09:38:36 am »
Фреш, всички съветват така, щото всички са наизустили като папагали едно теоретично положение. да, правилото е редене по посока на светлината и от врата към врата.
но моята спалня, примерно, е 6 на 3 и двете врати са една срещу друга по дължината. ако бях наредила и паркета (стил дюшеме) по теорията, щеше да се получи един визуален коридор. наредих си го на късата страна и стои чудесно.

помисли пак и за размера на паркетините... понякога, много големите не стоят по-добре. най-добре би било, ако можеш да си наредиш в магазина една мини-версия с различни по размер паркетини и да видиш кое как седи (и съобразено с размерите на помещението).
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #24 -: Юли 15, 2007, 10:35:49 am »
Има най-различни начини на нареждане - рибена кост, тип дюшеме, шахматно, кошница и става много красиво.
*
« Отговор #25 -: Юли 15, 2007, 10:56:29 am »
А колко трябва да се изчака новата замазка да изсъхне преди да се сложи паркета? И не е ли по-добре да се сложи временно(за около година) ламинат и след това да се слага паркет или дюшеме? Поне нашата идея е да се нанесем възможно най-бързо, тъй като наем и погасяване на кредит ни идва малко в повече.
*
« Отговор #26 -: Юли 15, 2007, 12:27:40 pm »
Сия, мери се влажността с влагомер и се преценява. Мисля, че трябваше да падне под 9%. Иначе няма да ти поемат гаранцията.
Дръжте максимално дълго отворени прозорците в топлите дни, за да бяга влагата.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #27 -: Юли 15, 2007, 13:19:19 pm »
Сия, мери се влажността с влагомер и се преценява. Мисля, че трябваше да падне под 9%. Иначе няма да ти поемат гаранцията.
Дръжте максимално дълго отворени прозорците в топлите дни, за да бяга влагата.

Мерси за съвета, ама тя замазката още не е направена май. Аз просто се подготвям предварително за всичко, което ми предстои.
« Отговор #28 -: Юли 16, 2007, 19:16:49 pm »
Сия, наистина трябва да си измерите влагата - с някаква игла в замазката се мерело. За по-бързо изсъхване може да се ползва влагоуловител - видях в едни близки, прилича на нещо като калорифер, ама по-голямко и се купувало от магазините за бяла техника, струвало към 400-700 лева. Моята близка каза, че първите месеци всеки ден изхвърляла сума литри вода 8O

Още нещо - като се сложи паркетът пък е добре скоро след това да се нанесете, за да се поддържа нормална темп. и влажност в помещението.

Хайде още един въпрос - направили ли сте си някаква подложка за краката на мебелите, както съветват? И още нещо - как е най-добре да се реши въпросът със саксиите със стайни цветя - дали саксията не трябва да се сложи допълително в някаква кашпа?

И още един - чух противоречиви неща - следва ли да се лепи паркетът, ако се поставя в жилище ново строителство? 
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #29 -: Юли 16, 2007, 19:20:33 pm »
Фреш, всички съветват така, щото всички са наизустили като папагали едно теоретично положение. да, правилото е редене по посока на светлината и от врата към врата.
но моята спалня, примерно, е 6 на 3 и двете врати са една срещу друга по дължината. ако бях наредила и паркета (стил дюшеме) по теорията, щеше да се получи един визуален коридор. наредих си го на късата страна и стои чудесно.

Значи, казваш, става хубаво? :D Другият вариант е да ги наредим нещо като рибена кост, ама едното "рамо" е успоредно, а другото перпендикулярно (а не под ъгъл), като може да се групират по три паркетини. Видях го на картинка и в един магазин и ми се струва хубаво.

Също четох, че от гледна точка на движенията на паркета нареждането тип дюшеме било най-проблемно... също големите паркетини (тая дума скоро я чух за едно паркетче, не ми звучи добре, ама ...) създавали повече проблеми от малките...
Благодаря ти, Бени!

*

sunnynevi

• 273
  • Слънца и усмивки за всички!!!
« Отговор #30 -: Май 12, 2008, 12:21:49 pm »
Здравейте, момичетаааааа  :bighug:!
Препоръчвам Виал Паркет, понеже разполагат с огромно разнообразие на паркети, на различни фабрики и изборът е голям.За паркета е важно, помещението да е сухо и ...добри майстори, разбира се!!!Качеството му се определя от появяващите се чепове, беловини и контрастни оцветявания, а не от усойчивостта му.В смисъл, че при по-ниското качество е по-изпъстрен, но не и по-лоша дървесина като устойчивост :wink:!Така че, не е задължително да давате пари за екстра качество.
Това е, което знам аз!Успех!!! :youwoman: :balk_103:

*
« Отговор #31 -: Май 12, 2008, 22:06:46 pm »
Съни сигорно не си видяла но темата е от юли 2007.
*

sunnynevi

• 273
  • Слънца и усмивки за всички!!!
« Отговор #32 -: Май 13, 2008, 09:19:36 am »
 :D :D :DДааааааааа-видях, но няма зн-е информация никога не е излишна?! :wink:

« Отговор #33 -: Април 05, 2010, 23:24:03 pm »
Ние си купихме нашия паркет от един магазин на Сточна гара, а ни го сложи една фирма от която останахме много доволни. www.parketiplus.com
Първоначалано с мислехме за ламинат, но сега не съжалявам, че избрахме дървен паркет, макар че си е лукс в днешно време.