0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Лошо Възпитание
« Отговор #40 -: Юли 04, 2007, 23:03:21 pm »
У детето си няма да изграждам бариери срещу агресия, простащина и невъзпитание, ще се опитам да го науча да ги посреща адекватно.

Нина, понеже се цитират моите думи, бих искала да поясня какво разбирам под "бариера" в случая.
има една хубава малка книжка от някакъв американски психолог - казва се "Вашите слаби места". тъй като съм човек, който лесно избухва, лесно бива нараняван и обиждан, преживява тежко световната несправедливост, то много ме порази неговата концепция по въпроса.
схемата е такава: не те ме обиждат и нараняват с думите си, а аз допускам да се обидя и нараня от техните думи. Фуси инстинктивно го е схванала това. любовта дава сигурност. когато си сигурен, че си обичан и значим, няма да допуснеш да те наранят чуждите подмятания.
бариера не значи да се свиеш в черупката си и да страдаш мълчаливо. бариерата е в самочувствието, увереността, спокойствието и силата на характера.

как мислиш да го научиш сина си да посреща адекватно агресията и невъзпитанието? като отговори на действието с равно по сила и обратно по посока противодействие (съгласно втория закон на физиката) ли?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #41 -: Юли 05, 2007, 08:56:22 am »
схемата е такава: не те ме обиждат и нараняват с думите си, а аз допускам да се обидя и нараня от техните думи. Фуси инстинктивно го е схванала това. любовта дава сигурност. когато си сигурен, че си обичан и значим, няма да допуснеш да те наранят чуждите подмятания.
бариера не значи да се свиеш в черупката си и да страдаш мълчаливо. бариерата е в самочувствието, увереността, спокойствието и силата на характера.
как мислиш да го научиш сина си да посреща адекватно агресията и невъзпитанието? като отговори на действието с равно по сила и обратно по посока противодействие (съгласно втория закон на физиката) ли?
:good_post:
*
« Отговор #42 -: Юли 05, 2007, 09:54:42 am »
 :)А то навирането в к.чи г.з си е цяло изкуство, понякога с хубав смях, когато простакът очаква, че ще ревнеш се постига много повече отколкото с обидни коментари (на които той е специалист)...Просто човек не трябва да остава длъжен и да преглъща болката.
« Отговор #43 -: Юли 05, 2007, 09:57:26 am »
Jam,
Ето тук http://zashto-kak-podkrepata.hit.bg/knigi.htm има друга интересна книга на Уейн Дайър, писана 10 години след "Вашите слаби места" ...
Но както казваше една моя преподавателка по психология, по ирония на съдбата, такива книги не се четат от хора, които имат остра нужда от тях ...
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #44 -: Юли 05, 2007, 10:14:43 am »
jam, казват лекарите, че ще имам дъщеричка май :) а не син, но каквото и да е - чакам го с нетърпение. Там където ми пишеш, че си силно емоционална и лесно избухваш - все едно си писала за мен :) Само една разлика има - аз съм трудно раним човек....Имам си лична семейна драма, която ми изпива силите до последно и просто нямам сили да се чувствам ранима извън семейството ми, там гледам да съм щастлива :) и май успявам, до сега никой не ме е разконспирирал, че всъщност понякога съм мнооооого тъжна. Та по този повод - детето ми няма да го уча да противодейства на простотията с простотия (незнам кой номер закон на физиката е това) :) а ще се опитам да я науча да не плаче, да не скърби, най-вече да отговаря на простотията - да обяснява, да разказва, да показва и да не подминава с мълчание скрита в черупка. ще се опитам да го направя с любов, с много говорене.... поне така си мисля де, не казвам, че ще го постигна, ще опитам.
Джам  :bighug:   
*
« Отговор #45 -: Юли 05, 2007, 10:48:32 am »
Безкрайно благодаря на всички, че мислите задено с мен  :lol:
Ей затова го обичам тоя форум, което значи, че няма отърване от Фуси и нейните умопостроения.

Първо, за острата реакция на момента. Нинче, права си, обаче аз в мига, в който ми се случи такова нещо, много рядко успявам да реагирам. После знаеш ли какви хубави изречения ми идват  :lol:. Бях писала в една подобна тема как съм отговорила на въпрос "Кога ще раждаш", така е ама отговора преди това го бях тренирала около 8693 пъти насамепред огледалото. А като ми случи подобно нещо, аз се вцепенявам и онемявам... просто не ми се вярва че някой ми говори подобни неща... много съм смешна  :lol:

Понеже много съм се размислила по темата, вчера я разнищвах и с една приятелка, която много обичам. Та тя каза - виж, това не е нито твоя свят, нито твоята планета. Не допускай да бъдеш наранена от хора, които не живеят там. Пълен игнор. Ако всичко между теб и Никола е наред, ако той се чувства сигурен и обичан, дори да бъде наранен, вашата любов, ще го излекува (мннноооого умни приятелки имам ей!)

И понеже след разговора ми с Яна не мирясах, си говорихме и с Калин взехме генералното решение  :lol:, че ще си възпитаваме Никола като нас си.  Няма да го уча да се бие или да бъде грубиянин или да бъде простак с простаците. Тека да си бъде той си, пък ще видим....

Розе, плажната история си я бива  :lol:

П.С.
А по принцип и аз давам двайсетачка, за да видя псуващия мармот  :lol: :lol: :lol:
« Последна редакция: Юли 05, 2007, 10:53:28 am от Fussii »
В очакване ....
*
« Отговор #46 -: Юли 05, 2007, 11:02:43 am »
 :)Точно това е! Той е вашият син и вие ще го възпитате по най-добрия начин! Харата са различни и едно от най-хубавите неща е именно пъстротата на този свят.
*
« Отговор #47 -: Юли 05, 2007, 11:32:48 am »
Фусинка, време е да си направиш бележник с подходящи за различни случаи отговори. :lol:

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #48 -: Юли 05, 2007, 11:33:56 am »
Фусинка, време е да си направиш бележник с подходящи за различни случаи отговори. :lol:

Хи, хи, вярно е ... нещо като сборник с тостове  :lol: :lol:
В очакване ....
« Отговор #49 -: Юли 05, 2007, 11:41:13 am »
силно офф-топик, но, мармот - ужасно бих искала да те видя как псуваш  :lol: :lol: :lol:

Хехе, не съм предполагала, че с този си тъмен епизод от миналото ще предизвикам такъв медиен интерес :oops: Ма не може вече да се види това чудо, не ми иде отвътре в наши дни... Сори за  :offtopic:
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #50 -: Юли 05, 2007, 18:05:46 pm »
Фуси, аз не пиша много във форума, но чета достатъчно, наблюдавам, анализирам си, опознавам хората отстрани и малчаливо и не ми е убягнал факта, че ти не си способна да възпиташ детето си да отвръща на простотията спростотия и да е грубиян. Виждам, че ще е обградено с любов момче. Аз също ще се постарая да го науча детето ми най-вече на любов във всичките и форми и преди всичко в най-висшата за мен форма на любов - състраданието!!!
Ама тоз твоя пират действително е голям чаровник :)
Успех.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #51 -: Юли 05, 2007, 23:56:57 pm »
Фуси, много е болезнено, когато си тактичен, добронамерен и чистосърдечен, а отсреща те посрещне простак и те нарани по най-гадния начин.
И аз като теб съм възпитавана в едни такива простички неща, учена съм да съм добро и възпитано дете. За съжаление последните 10-на години от моя живот прекалено много ме облъскаха и ме прекараха през такава здрава центрофуга, че вече ми е трудно да съм възпитана и добросърдечна с определени хора. Не позволявам да ми се влиза в личното пространство, научих се да съм безпардонна, безсърдечна и зла с определени хора. Не, че понякога и на мен не ми се случва да онемея от простотията, но сега доста рядко ми се случва да съм в позицията на защитаващ се. Ако искаме да оцелеем и да съхраним себе си и децата си, няма начин просто - това е пътя. Не убий простака с мълчание, а по-скоро - империята отвръща на удара.
Майка ми има една колежка, с осиновено дете. Много готина жена, за съжаление с няколко спонтанни аборта от токсоплазмоза, нелекувана и от некадърни лекари. Има страхотно момиченце - като картинка. В началото, понеже е осиновено в по-голяма възраст от Никола, се стряскаше от телефона и питаше - Ще ме върнеш ли, мамо? С много любов, много търпение я научиха, че я обичат безрезервно и силно. В тинейджърския си период имаше доста бурни периоди заради доброжелателни приятели, но майка й успя да й покаже, че е обичана, желана и че това, което прави не е добро. Сега е една невероятна млада дама.
Възпитавай Ники, така, както ти е на сърцето - с много любов, с много разбиране, така както си възпитавана и ти. А той ще го оцени един ден и ще израстне като един добре възпитан млад мъж, който знае че е много силно обичан и много силно желан!
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #52 -: Юли 06, 2007, 09:59:57 am »
Момичета, ние сме възрастни, повече или по-малко `зрели` и умеем някакси да се защитаваме. Но когато ни нападнат онези злобни хора с добре обмислените си фрази, премерени и насочени точно в целта, боли ни, нали?! Отговаряме им както сметнем за удачно, но в повечето случаи се разделяме така: те-удовлетворени, защото са постигнали желаното, хвърлили са сол в раната, ние-преструвайки се на ни най-малко засегнати (и некак не сме убедителни), а в действителност огорчени и натъжени и прекарваме даже часове да премисляме случилото се, да лекуваме емоциите си. Случката се връща в главата ни и след като са изминали дни и месеци. И при това имаме логично и разумно обяснение на това защо се случва. Досегашния ни опит и `възрастната` ни психика са ни предоставили всякакви инструменти за да интерпретираме адекватно ситуацията и въпреки това преживяваме дълбоко и болезнено случки като тези, които коментираме. А как очакваме да се справят с преживяванията си тези крехки душици, на които уж нетактичните, уж недовъзпитаните, уж не чак много интелигентните `хора` изгарят от желание да изсипят отгоре целия си запас от душевна помия. Ние знаем, че те са злобни, неудовлетворени, завистливи и че вместо сърце имат само жлъчка, но децата не са способни да го проумеят. Страдат и за собственото си страдание са склонни да винят първо себе си. Нашата любов е силно оръжие, вярно е, и вероятно помага да се чувстват те по-уверени, но не е достатъчна само любовта ни да ги предпази от огорченията и страданията, които ги преследват вън от къщи. Помагаме им, без съмнение, обичайки ги, но мисля, че помагаме и на онези, които ни нараняват уж несъзнателно, усмихвайки им се или шегувайки се или просто отминавайки, премълчели си. Защо просто не им покажем, че сме ги разкрили? Защо не им кажем направо, какво в действителност мислим за тяхното изказване или за тяхното поведение, че сме отгатнали намеренията им просто да причинят болка...без да влизаме, обаче, в техния тон и без да забравяме доброто си възпитание. Ако наистина са нетактични и несъобразителни или не са дообмислили проблема биха се замислили по-дълбоко и биха били по-внимателни в бъдещи, ако пък са просто зли, явна няма да ги излекуваме, но пък и няма да сме оставили злобата, липсата на човещина и чувстветелност и даже лошия вкус, ако щете, да триумфират. Ще защитим собственото си достойнство и това на детето си. При следващата си среща с нас или други като нас дали не биха били тези индивиди малко по-предпазливи, защото не така сигурни в победата си? Ето това, мисля аз, би била една конкретна `външна` защита за нашите уязвими деца, заедно с любовта и възпитанието ни `отвътре`. Време е това общество да се вгледа в себе си, да поизостави предразсъдъците си и да стане по-чувствително към тези проблеми. Време е за повече човещина! Премълчавайки, усмихвайки се и шегувайки се преглъщайки чутото, само слагаме и ние нашата съчка върху кладата.
*
« Отговор #53 -: Юли 06, 2007, 10:18:29 am »
Лора,  :bighug:

Благодаря ти че си ме разбрала съвършено точно
В очакване ....
« Отговор #54 -: Юли 06, 2007, 10:37:13 am »
Защо не им кажем направо, какво в действителност мислим за тяхното изказване или за тяхното поведение, че сме отгатнали намеренията им просто да причинят болка...без да влизаме, обаче, в техния тон и без да забравяме доброто си възпитание. Ако наистина са нетактични и несъобразителни или не са дообмислили проблема биха се замислили по-дълбоко и биха били по-внимателни в бъдещи, ако пък са просто зли, явна няма да ги излекуваме, но пък и няма да сме оставили злобата, липсата на човещина и чувстветелност и даже лошия вкус, ако щете, да триумфират.
Подобно нещо мислех да напиша и аз. Много отдавна действам по този начин. Обикновено питам какво точно искат да ми кажат с това, защото ако е това, което съм възприела на първо четене, това им изказване ме засяга. Тоест директно връщам прожектора към тях и действително тогава се разкриват мотивите. За мое щастие повечето случаи са свързани с липса на точен изказ или моментна нетактичност - забравям го на момента. Има и втора порода, които се прибират малко в себе си, защото явно им трепва някаква остатъчна съвест.
Ако ги напсувам директно /което никога не правя гласно/ тове е прекрасен коз да си изплакнат съвестта и да намерят оправдание за безумното си поведение.
Тъпото е за случая на Фуси, че става дума за една друга порода - рафинирани злобарки ... Аз се старая с такива да не общувам.
Фуси, Никола е прекрасно дете и огромен късметлия! И който те обича ще ти казва и показва именно това  :bighug:
*
« Отговор #55 -: Юли 06, 2007, 10:56:14 am »
Да, аз мисля от известно време да опитвам тази тактика - да питам направо какво точно искат да кажат, защото това, което съм разбрала ме обижда.По един много спокоен и категоричен начин... Щепробвам и после ще докладвам за резултата   :lol:
В очакване ....
*
« Отговор #56 -: Юли 06, 2007, 11:04:30 am »
Защо просто не им покажем, че сме ги разкрили? Защо не им кажем направо, какво в действителност мислим за тяхното изказване или за тяхното поведение, че сме отгатнали намеренията им просто да причинят болка...

Да това е едно адекватно и здравословно поведение.
В повечето случаи от моя опит на подобни реакции, не получавам нищо освен оправдание:
"Не бе, неисках това да кажа...."
"Неисках да те засегна..." и др.
и/или сменят темата по най-бързия начин, което не ме тревожи, защото аз съм дала израз на моите чувства, породени от зложелателната забележка или коментар, не съм си ги задържала вътре в себе си.

Да, аз мисля от известно време да опитвам тази тактика - да питам направо какво точно искат да кажат, защото това, което съм разбрала ме обижда.По един много спокоен и категоричен начин... Щепробвам и после ще докладвам за резултата   :lol:
Фуси няма да сбъркаш.Успех :D
« Отговор #57 -: Юли 06, 2007, 11:04:53 am »
Ще бъде любопитно  :) какъв ще е ефекта в средите на Фуси.
Аз за съжаление не мога да се сетя за някакъв случай. Много бързо трия неприятни емоции ...
Да, извиняват се, предимно ...  Но в това няма нищо лошо, ако не го повтарят.
Не очаквам да й кажат - ами много ми е терсене, че си по-готина от мен, имаш прекрасен съпруг, дом, а сега и дете ...
« Последна редакция: Юли 06, 2007, 11:11:34 am от mmery »
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #58 -: Юли 06, 2007, 11:13:50 am »
аз мога да кажа какво ще последва. в такива случаи грубияна извърта нещата така, че той е обиден и ти си бил грубия. ето и пример.
опитваме ние с мъжко почти година да забременеем. не става и на мен вече ми е болезнена тема. един ден баща му в присъствието на сестра му ни в клин ни в ръкав изтърсва
- айде, кво чакате. на мен деца ми се гледат вече. кво се мотаете.
аз мълча. решавам да отмина така простотията. да ама не. той продължава да си ляля
- имайте късмет и вие да ме оставите без внуци (сестра му няма деца също). айде, до кога ще ви чакам...
аз в тоя момент трябва да кажа нещо вече и с полушеговит тон казвам
- ми направи си де, да не си малък.
за мен специално той трябва да се усети и да престане да оре. да ама не. оплакал се на мъж ми че съм го нагрубила и съм се държала изключително невъзпитано с него 8O. аз съм била грубата и невъзпитаната, а не той задавайки ми въпроси които не го касаят.
за непосветените - ние сме в изключително лоши отношения с него и дори едното добър ден да му кажа ми обръща червата...
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #59 -: Юли 06, 2007, 11:27:21 am »
Ох Лили, разсмя с репликата си!:-))
Честно и аз така ръся на ляво и дясно. Който иска дете да си направи.Не да юрка някой друг да ражда. Аааааа.