0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Лошо Възпитание
« Отговор #20 -: Юли 04, 2007, 14:50:16 pm »
други времена, други нрави.
Фуси, няма да ти е лесно за напред. помисли как да възпиташ у Никола защитна бариера в мисленето срещу такива изказвания, каквито неминуемо ще чува.

Абе не е съвсем други времена, щото всички тези сентенции ги чух от хора на моята възраст и малко по-малки. Затова се попритених аз...
Иначе според мен - разговори с детето - това му е майката и най вече - обич. Непрестанна, всеотдайна и демонстрирана. Това създва сигурност у детето според мен - знанието че е обичано.
В очакване ....
« Отговор #21 -: Юли 04, 2007, 15:21:49 pm »
...разговори с детето - това му е майката и най вече - обич. Непрестанна, всеотдайна и демонстрирана. Това създва сигурност у детето според мен - знанието че е обичано.

Ми да, това му е майката. В подфорума за осиновители на бг мама си обсъждат хората как да поднесеш тази новина на детето по най-естествения начин, знам, че вече всичко си изчела по въпроса :). А то като знае, че е осиновено и че не просто ти се е паднало, а ти много си искала ама точно него и сега колко много го обичаш, няма как да се почувства наранено от другите.

За липсата на възпитание - не ми се ще да генерализирам, хора всякакви, и в нашето, и в другите поколения. Няма как да се изолираш от човешката простотия, затова е важно да си пазиш нервите, да контактуваш повече с хора, които не те товарят и да си възпиташ детето в твоите ценнности. Другото за съжаление не зависи много от нас.

За детското псуване - не е толкова страшен феномен, ако не се поощрява, а това зависи от родителите, не от лелките в градината. Четох скоро в една американска книжка по детска психология, че децата се очароват от възможността да кажат нещо шокиращо пред родителите си и разбира се, псувните са абсолютен фаворит. Но ако ги игнорираш, на тях вече им става безинтересно и всяко чудо за три дни. Аз също съм се научила на тази екстра в детската градина, преди близо 30 години, а баба ми била супер възмутена от липсата на реакция от страна на мама. Но свършило работа, псувала съм точно 1 седмица.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
« Отговор #22 -: Юли 04, 2007, 15:22:20 pm »
За съжаление в последно време като че ли невъзпитаните хора стават все повече и повече :?. Преди съм си мислила, че тези хора са от простолюдието, с ниско образование и с непрестижна професия, но в последно време все повече се убеждавам, че това няма никакво значение. И е така, защото вече не се държи на качествата, възпитанието и интелекта, а на това какъв връзкар си или колко пари имаш. Много се разглези и изроди днешното общество! Ценностите на хората паднаха много ниско! Даже и между управляващите има тъпи и невъзпитани екземпляри. Наскоро по телевизията даваха една наша небезизвестна политичка и бивш кандидат за кмет как си закачи чантата на инвалидна количка. Е, може ли такова нещо?! Много е тъжно положението :(. И това някак си е по-характерно за балканските народи. При нас, когато се държиш възпитано те смятат за глуповат и ти се присмиват. Ами, все сме си били наопаки за добро или лошо, в повечето случаи за лошо.
« Отговор #23 -: Юли 04, 2007, 15:23:47 pm »
Не е само лошо възпитание - за лоши хора говорим, мнооооого лош, прост и зъл народ - завиждат ти тия моми, да знаеш  :? ...
Но хубавата "новина" е, че от теб зависи да ги игнорираш и да не позволяваш да те нараняват. Ти ще си намериш своя подход.
Като говорим за баби се сещам, как моята ме учеше по какво да разпознавам истинските си приятелки. Не гледай, казваше тя, дали ще са до теб само в страданието, виж тези, които ще са способни да се радват на щастието ти. Честно казано не са много последните ... 
*
« Отговор #24 -: Юли 04, 2007, 16:10:38 pm »
Фусинка, прости, нетактични и дебелокожи хора има и ще има във всяка възраст и време. Просто се опитай да го приемеш.
Никола е вашата Мечта. Вие се борихте за него, страдахте и плакахте.
Единствено вие и само вие можете да промените това. И съм убедена, че това няма да се случи.
И вземи го доведи в събота този прелестен Пират да му нащипя бузите. :D

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #25 -: Юли 04, 2007, 16:12:03 pm »
Фуси :) това да отговориш със сериозен тон, да поставиш някого на мястото му, дори да го нахокаш за "голямата му уста" така, че да се усети, че се е изказал неподготвен - не е липса на възпитание. Ти пак може да си добре възпитана, но не винаги можеш с такт и с чувство за хумор да подминаваш всичко, защото натоварваш себе си. А простака си остава простак и си мисли, че е много готин. Затова - тегли по една майна или хайде, поне по едно озъбване на простаците, слагай ги на място понякога. Не ми пречи да съм възпитана и едновременно с това със смразяващ погелед и реплика да малтретирам невъзпитаните :) Да си възпитан не означава да подминаваш обиди с мълчание, болка, търпение и под прикритие на чувство за хумор.
У детето си няма да изграждам бариери срещу агресия, простащина и невъзпитание, ще се опитам да го науча да ги посреща адекватно.
Поздрави,
Нина
*
« Отговор #26 -: Юли 04, 2007, 16:15:34 pm »
  Друго си мисля сега, провокирана от темата. Защо ако биологичното ти дете се разболее, то е "болно", но ако осиновено дете се разболее, то е "дефектно". Отвратителен предрасъдък на общството ни, не мисля, че е свързан с възпитанието, а с някакви остарели разбирания, срещу които трябва да се борим...
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #27 -: Юли 04, 2007, 16:27:11 pm »
Lan-че, не е въпрос и на остарели разбирания, ами май е до човещина. На моето село има едни хора, доста възрастни, може би на по 70 години, мъж и жена. Едно време си осиновили момченце (сега е голям мъж, по-голям от мен, аз съм на 29), оказало се след време, че е с церебрална паразлиза, не може да ходи, да живее нормално и самостоятелно. Предложили им да го върнат  8O ........ И сега като си ида на село ги виждам да се прибират от нивата или от сенокос с каруца - с двете си деца - по-малка дъщеря и по-голямото им осиновено момче, което има най-широката усмивка на света, която съм виждала и най-щастливите очи....А дори не може да говори.  Незнам с какви разбирания са били тези хора.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #28 -: Юли 04, 2007, 16:32:16 pm »
Цитат
И сега като си ида на село ги виждам да се прибират от нивата или от сенокос с каруца - с двете си деца - по-малка дъщеря и по-голямото им осиновено момче, което има най-широката усмивка на света, която съм виждала и най-щастливите очи....А дори не може да говори.  Незнам с какви разбирания са били тези хора.
те са с големи сърца! :heartbeat:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #29 -: Юли 04, 2007, 16:51:20 pm »
Според мен тук не става въпрос за липса на възпитание, а за една напълно преднамерена, неовладяна злоба!!!
Защото напоследък всички са полудели от злоба, от завист и  от агресия.
Всеки си има проблеми и недостатъци, които му лежат на сърцето или душата или на каквото си щете там и незнам защо, но хората вместо да се концентрират да разрешат собствените си вътрешни ядове, те се чустват добре като "чукнат" някой по най-болното място.
Като ми кажат нещо лошо, техните проблеми по никакъв начин няма да се оправят, не вярвам и психиката им и вътрешната им хармония да се подобрят.
Аз започвам да си мисля,че са неуспели, злобни същества, които осъзнават неуспеха си и си мислят,че на мен като кажат нещо лошо и живота ще стане по красив!!!????
Моя може и да стане, защото съм позитивна и упорита, но техния със злоба НЕ.
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #30 -: Юли 04, 2007, 17:22:41 pm »
Фуси, държа първо да кажа, че не мога да му се нагледам на малкия пират :lol:  :lol: :lol:

Има хора любезни и учтиви, но без сърца. За твоите познати си мисля, че става въпрос за липса на емоционално възпитание.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #31 -: Юли 04, 2007, 17:31:22 pm »
Аз мисля, че децата в детската градина все още напълно се доверяват на мнението на родителите си. Ако вероятността някое дете да се заяжда с друго е голям, много по-важна е твоята позиция.

Аз сигурно вече хиляда пъти разказах как Марио ми се разрева, че нямало да си намери съпруга, защото на Цецо баба му така била казала. Като видя, че аз не мисля така и като му обясних какво е съпруга, сега за всяко момиче ми се съобщава дали става за съпруга. Попита ме дали съм тъпа и вече знае дали е така. Даже знае, че момичетата пишкат, макар че не му е много ясно с какво точно.

Поне за сега Марио ми е кон с капаци и не приема дори мнението на бабите си, ако се различава от моето.

При нас има едно момиче - негърче на около 20+ години. Като малък Марио много си играеше с нея. После разбра, че има негри и като я видя се спря преди да отиде при нея. Аз обаче само го подтикнах и той пак отиде и вече не стои въпросът. Негър не е мръсна дума. Гледаше едни маймунчета по телевизията и ме пита защо тези деца са се маскирали така. Аз му казах, че не са, а маймунчетата много приличат на децата. Той каза - да приличат на негърчетата. Тогава само е споменал думата негър. Докато с циганчетата не е така. Не ги различава и на село си играе с тях. Но знае, че цигани са "лоши".
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #32 -: Юли 04, 2007, 17:33:33 pm »
Цитат
Публикувано на: Днес в 04:12:03 Публикувана от: Nina 
Да си възпитан не означава да подминаваш обиди с мълчание, болка, търпение и под прикритие на чувство за хумор.
У детето си няма да изграждам бариери срещу агресия, простащина и невъзпитание, ще се опитам да го науча да ги посреща адекватно.
  :good_post:
Хората не мога да променя, но знам, че горчилката, която събирам след злостни изказвания, се дължи на факта, че не реагирам адекватно. Възпитанието и нагласата в стил "обърни и другата страна" ми пречат да кажа нещата, както ги чувствам. Мама и баба не са ме учили така... И вместо да проявя здрава агресия, аз цивря като патка. За това, като имам дете, ще се опитам да го науча да не гледа в чуждите паници, да не си вре носа пак там и като го ударят - да удари и то.
   Нина, а твоята история ме разплака  :bighug:
« Отговор #33 -: Юли 04, 2007, 17:44:36 pm »
Има хора любезни и учтиви, но без сърца. За твоите познати си мисля, че става въпрос за липса на емоционално възпитание.
Oпределено !
Важното е тримата да сте добре и всичко да е наред, то хорската злоба и простотия няма край.
Ето пресен пример вчера. Седя си аз на плажа с една приятелка. Покрай нас минава дете на около 11 години в конски тръст и ни засипва с пясък. Помолихме го да е по-внимателно (знаете колко е неприятно като препускат така и ви мятат пясък в очите). След учтивата ни забележка, това същество се обръща и със злобна и изкривена чак физиономия ни казва: Вие ли ще ми кажете, бе!?! И двете зяпнахме. Не можах да се сдържа и го помолих да се държи по-прилично. То ми вика - на мен така ми харесва, ква си ти, ма?!?!? Оставих нещата без коментар повече, изумена от меко казано липсата на елеметнарно възпитание. Бeз да искаме обаче чуваме как майка му го пита какво става и коментара й беше: Не обръщай внимание на тия!?! Какво бе очудването ми като след малко просто погледнахме по посока на въпросното дете и майка му...при което тя казва: Какво ме зяпате все едно съм ви изяла десерта с вилица?!?!?! Тоя лаф не го бях чувала от малките класове. Като я помолих да се държи по прилично, все пак не се намира на нивата на село и да държи детето си по изкъсо, тя ме нарече дрисла и каза като не искам някой да ме зарива с пясък да си седя вкъщи  :lol: :lol: :lol: Принципно е права женицата. Ама след като цял плаж се съобразява как минава покрай кърпите на хората, а нейното тича като отвързано, значи не аз не съм в ред и съм си на правилното място.
Както и да е, то с идиота и простака да спориш няма идея. Цял плаж си умря от смях със селските й изпълнения и езика й, за който дори нямам адекватно определение. Най-близо до него е определението  "хамалски"  :lol: Жал ми стана и за 11 годишното хлапе и за малкото на около 7-8 месеца момиченце в количката. То реве, а тя му вика: Кво искаш бе, млъкни вече.....стига......
Та все си мисля че тактичността, поведението в обществото, отношението към другите хора се основава най-вече на възпитанието вкъщи. Както го поемеш от началото, така ще си отиде до края. А в моя случай на всички им липсваха първите 7 години, а на майката доста повечко.
Като имаш модел за подражание, какво друго им остава на децата освен да копират, мислейки че това е правилно и безнаказано поведение, щом се толерира вкъщи.

ПС: Съжалявам за ОФФ-а, но като съм на плажна тема да продължа с наблюденията и възмущенията, ама какво от това :) Когато съм на плажа винаги се възмущавам като видя някой да чопли семки примерно направо на пясъка и като си тръгне след него остават камарки от люспи. Нали утре пак ще дойде, верно че ще смени мястото, но един ден може да няма чисто място и да си сложи кърпата на същите тези люспи....същото е и за фасовете, пластмасовите бутилки и чаши.....
Същият този ден, когато видях до къде може да стигне човешката простотия около нас само имаше три групички, които чоплеха семки по този начин......
« Последна редакция: Юли 04, 2007, 17:59:37 pm от BLACK_ROSE »
*
« Отговор #34 -: Юли 04, 2007, 17:56:37 pm »
BLACK_ROSE,  :lol: аз щях да си умра от смях с тази мама, но за децата наистина ми е много мъчно.
« Отговор #35 -: Юли 04, 2007, 18:07:13 pm »
BLACK_ROSE,  :lol: аз щях да си умра от смях с тази мама, но за децата наистина ми е много мъчно.
Ти ако си мислиш, че не се смяхме, а това още повече я вбесяваше. Не усещаше колко е смешна. Все едно бяхме в детската градина и обижда с "дрисла" и "пикла"  :lol: Елементарен човек с беден речник, големи претенции и огромно самочувствие без грам покритие. Грозна картинка. Най-смешното, знаеш ли кое е? Ставаме вече след време да си ходим и си събираме нещата. "Мадамата" минава в конски галоп покрай нас, тресейки се, и се пльосва в морето. Беше нарочно, за да ни засипе с кеф, ноооооо закъсня  :lol: Метнах едни миди на пясъка и видях опасността, която се задава, та викам на приятелката, давай да бягаме, че иде урагана и ще станем на пясъчен замък  :lol: Направо съжалих, че си отиваме и ги оставаме сами. Щеше да има още изпълнения  :lol:
« Последна редакция: Юли 04, 2007, 18:10:18 pm от BLACK_ROSE »
*
« Отговор #36 -: Юли 04, 2007, 19:27:03 pm »
За липсата на възпитание - не ми се ще да генерализирам, хора всякакви, и в нашето, и в другите поколения. Няма как да се изолираш от човешката простотия, затова е важно да си пазиш нервите, да контактуваш повече с хора, които не те товарят и да си възпиташ детето в твоите ценнности.
:balk_602:
И си мисля защо трябва толкова много да ни вълнува кой какво и кога казал? Пъстър свят, хора разни. Трябва ли всичките им мисли и изказвания, волни, неволни, лични или преповторени да минават през нас, та и следа да оставят? Това, което аз си имам в резултат на възпитанието ми са добре отграничени приоритети и избирателна памет - помня само това, което искам - и от тъжното и от хубавото и най-вече от важните хора в живота ми. Несъзнателно категоризирам хората - хора, чиито думи са важни, други, които са ми просто интересни (като база за сравнение) и трети, чийто умозрения просто маркирам за момент и не помня изобщо. Незнам дали е правилно, но е здравословно. И в този ред на мисли: важно за мен е възпитанието да създава стройна ценностна система и ясни приоритети, а за останалото е измислена куртуазията.
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #37 -: Юли 04, 2007, 20:36:50 pm »
Оная патка обаче май се усети, щото веднага излезе от положение-Ами не са като нас хората-да бързат.

Cqlo 4udo 4e se e usetila.

*
« Отговор #38 -: Юли 04, 2007, 21:06:08 pm »
Ех, за сетен път се убеждавам, че голяма част от обществото ни е с изкривено мислене и лошо възпитание.Ходила съм в много страни от ЕС, гледаш майката и бащата "бели" с три-четири техни деца от различни раси /европеидна, негроидна, жълта и т.н./и на никой не му прави впечатление, а тук някои хора като срещнат на улицата човек от друга раса го гледат като извънземно, ама какви хора сме, чак се ядосвам.Спомням си като бях дете, възрастните като разберат, че някоя жена или мъж са разведени или живеят без брак, ги мислеха за прокажени,а пък сега даже е модерно да живееш без брак.Така, че много  се надявам горе цитираната част от обществото да си промени днешното "европейско" мислене.
Фуси, радвай се на сладура до теб, с теб съм!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #39 -: Юли 04, 2007, 22:57:08 pm »
Но свършило работа, псувала съм точно 1 седмица.

силно офф-топик, но, мармот - ужасно бих искала да те видя как псуваш  :lol: :lol: :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!