Напоследък много разсъждавам по въпроса за лошото възпитание и за това колко уморява околните. Понякога мисля, че моите критерии са прекалено високи, после се убеждавам, че хората съвсем забравиха елементарните правила на доброто общуване. Когато бях малка, майка ми и бабите ми страшно ме тормозеха с кажи добър ден, кажи благодаря, отивай да се извиниш, отиди да поздравиш еди кой си, такива неща не се говорят, онакива неща не се питат, не яж така, не върви онака... Мама повтаряше денонощно „Доброто възпитание ти помага да реагираш правилно, когато емоцията е те люлее“. Лелеееее понякога плачех от яд, че ме тормозят така, сега съм им безумно благодарна.
Да обаче, понякога се питам, не ми ли пречи точно това възпитание понякога, ако щете да се защитя адекватно. Още от както започнахме процедурата по осиновяване, аз споделих с близки и се не толкова близки познати, че чакаме да си осиновим детенце. Допреди няколко седмици не бях срещала неадекватна реакция, напротив, само хубави неща и пожелания идваха отвсякъде. През последната седмица обаче малко ми се пострупаха контакти с ... как да ги нарека... странни за мен хора. Реакциите им при новината, че сме си осиновили детенце бяха цитирам:
1.Ауууу, наистина ли, много съжалявам!
2.Аууу, аз никога не бих направил такова нещо – гена си е ген
3.Колко платихте? Нищо? Ами сигурно е болно детето тогава...
4.Е защо така, осиновяване, ма вие сте млади още бе...
На такива неща, аз, възпитана строго от мама и бабите, се усмихвам и се шегувам доста саркастично – който разбрал, разбрал. Понякога се чувствам страшно уморена от такива контакти, а понякога като се размина с въпросните хора ми идва да се върна и да тегля една страшна, грозна и втрещителна псувня, от която и на Джак Спароу ще му пламнат ушите от срам.
Боже, тия хора, нямат ли си майки и баби да им казват какво се прави сред други хора? И какво го чака детето ми в детската градина например?