0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: ендометриоза
« Отговор #20 -: Юли 03, 2007, 13:43:12 pm »
Копирах следното от страницата на КИРМ:
" Ендометриозен панел
   Ендометриозата е често срещано гинекологично заболяване, характеризиращо се наличието на ендометриална тъкан извън матката. Засяга приблизително 20-40% от жените с репрподуктивни проблеми. Съществуват голям брой доказателства, че имунологичните механизми играят важна роля в патогенезата и патофизиологията на ендометриозата. Имунологичните прояви при пациенти с ендометриоза са свързани с повишени В-, Т- и NK-клетъчни отговори. Промените в В-клетъчния отговор могат да бъдат установени, чрез повишените серумни нива на автоантителата, включително анти-фосфолипидни и анти-нуклеарни натитела, промените в Т-клетъчната активност  се измерва чрез ембриотоксичен тест (ЕТА) и активиран репродуктивен имунофенотип (aRIP). NK- клетъният отговор се оценява чрез повишена NK-клетъчната цитотоксичност. СА-125 също се използва като маркер за ендометриоза.

Панелът включва следните тестове:

  Анти-фосфолипидни антитела (АРА)
  Активиран репродуктивен имунофенотип (aRIP)
  Анти-нуклеарни антитела (АNА)
  Тест за ембриотоксичност (ЕТА)
  NК-клетъчна активност (NКа)
  СА-125"

*
Re: ендометриоза
« Отговор #21 -: Юли 03, 2007, 13:46:32 pm »
значи аз не съм достатъчно информирана.занапред и това ще знам!
Re: ендометриоза
« Отговор #22 -: Юли 03, 2007, 13:50:58 pm »
значи аз не съм достатъчно информирана.занапред и това ще знам!
Човек никога не е достатъчно информиран :oops:
Все нещо се пропуска.
*
Re: ендометриоза
« Отговор #23 -: Юли 03, 2007, 13:57:26 pm »
аля, аз точно затова писах в сайта на КИРМ с въпрос относно тези изследвания. обади ми се д-р Русев по телефона, от чикаго, говорихме си около половин час. той самият ме посъветва да не правя тези кръвни изследвания за момента, защото не са напълно сигурни. все пак всеки случай е различен, затова те съветвам да им пишеш. мен лично той доста ме успокои тогава. мисля че той е много добър специалист по тази част, а и доклокото си спомням щеше да идва да преглежда в бг този или другия месец.
а и доколкото рабрах по време на многото четене и разговори - за ендометриоза над 2 степен би трябвало да се появят съмнения от преглед с ехограф. само по-слабите степени - 1 и 2 може да не могат да се видят с прегледи, или поне да се появят съмнения де.

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ендометриоза
« Отговор #24 -: Юли 03, 2007, 14:25:04 pm »
Цитат
...
включително анти-фосфолипидни и анти-нуклеарни натитела, промените в Т-клетъчната ...
видя ли що, а също и щотооооо и аз търся под вола теле :?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ендометриоза
« Отговор #25 -: Юли 03, 2007, 17:13:10 pm »

а и доколкото рабрах по време на многото четене и разговори - за ендометриоза над 2 степен би трябвало да се появят съмнения от преглед с ехограф. само по-слабите степени - 1 и 2 може да не могат да се видят с прегледи, или поне да се появят съмнения де.


Ами не съм 100% сигурна, защото в моя случай на ехограф се виждаше дребна кистичка от 2см, която реално се оказа двойно по-голяма. А и поне половин година преди да я открият на УЗИ, си усещах, че "нещо не е наред".

А след като ендометриозата така променя имунологичните и цитологични (така ли се водят?) показатели, значи ли това, че ендометриозата е автоимунно заболяване?
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: ендометриоза
« Отговор #26 -: Юли 03, 2007, 21:18:22 pm »
Цитат
значи ли това, че ендометриозата е автоимунно заболяване?

все още няма особена яснота по въпроса. някои го свързват а автоимунно, други с генетично, наследствено и т.н.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: ендометриоза
« Отговор #27 -: Юли 03, 2007, 22:31:07 pm »
Ами, аз имам една лапароскопия преди малко по-малко от година.
При нея не се откри ендометриоза, но скоро се консултирах с един добър лекар и според него-единият възможен проблем е ендометриозата. Та затова питам, дали има случаи, които не са установени с лапаро, а с някакви косвени изследвание. Четох в сайта на КИРМ, че НК активност, антифосфолипидните и антинуклеарните тела се увеличавали при ендометриоза. И още някакъв маркер-СА-125, също.

alia_alia,след като при лапаро не се откри ендометриоза,вероятноста да я имаш е нищожна.когато правих консултация при доцент Конова ,тя и за миг не се усъмни от резултата от лапаро и не ми препоръча тези изследвания за ендометриоза.
Лапароскопия си остава най-сигурния диагностичен начин.
*
Re: ендометриоза
« Отговор #28 -: Юли 04, 2007, 09:20:51 am »
Здравейте, мили момичета!
Ето и моята история.На 13.03.07 ми направиха лапаро, заради съмнение за ендометриоза и миомен възел.Махнаха ми киста около 5 см.На хистологията излезе, че не е ендометриозна и аз бях супер щастлива.Миомата не я бяха пипнали, защото според доктора не можела да се махне, пък и не пречела.
Март, април, май и юни започнах да правя все по-зловещи кръвоизливи, придружени с страшни болки.Реших, че ще махам миомата и намерих лекар, който се съгласи да ме оперира.На 08.06. ми направи коремна операция - махнал е 3 миомни възела и огромна киста - ендометриозна 8O.Хистологията го потвърди!Плюс това съм имала и огнища и на други места.
Та мисълта ми е - или гадната болест се е появила и развила за 3 месеца, или лапарото и първата хистология не са били направени, както трябва!


Re: ендометриоза
« Отговор #29 -: Юли 04, 2007, 11:08:27 am »
Гадна болест. :(
*

    Жужка

  • ****
  • 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Re: ендометриоза
« Отговор #30 -: Юли 04, 2007, 11:52:42 am »
Мда, при таз гадина тъкмо се усмихнеш и се озъбиш ...
Мога, стига да искам.
Re: ендометриоза
« Отговор #31 -: Юли 06, 2007, 12:52:47 pm »
На мен ми откриха киста още 2001, но ми казаха, че е дермоидна. През годините, при прегледи само я наблюдаваха, след това уж не се виждала...През май тази година при лапароскопията констатираха ендометриозата и ми махнаха 2 кисти, имах и много сраствания по органите. Лекарят, който ме оперира също каза, че ендометриозата се вижда само лапароскопски. Хистологията потвърждава със сигурност. За съжаление на мен не ми казаха степентта на заболяването. От форума разбрах, че развитието се определя със степени. Желая ви успех на всички!
 yahoo_17 
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: ендометриоза
« Отговор #32 -: Юли 06, 2007, 22:17:30 pm »
ти някви признаци имаш ли или просто всичко друго вече си проверила и ти е останало това като съмнение отново
Ами, нали търсим под вола теле :wink:
Според лекаря, с когото се консултирах, ако няма проблем с оплождането, остава ендометриозата и сега проучвам тази хипотеза, защото за другата трябва да изчакам някой и друг месец.


И твойта не е лесна.
 :bighug: :crossfingers: